İmar affı/barışı gözden geçirilmeli

 YURDUMUZA geçmiş olsun! Başta Düzce ve çevre iller çarşamba günü depremle uyandı. Elbette tüm ülke sarsıldı, iki can yitirdik, “Yine de ucuz atlatıldı” dedik... Depremle ilgili sorular ve tartışmalar başladı tabii ki... Aklıma İzmir İş Dünyası Derneği (İZİD) Başkanı İnşaat Mühendisi Feyyaz Sungur’la ilgili, 8 Kasım’daki bir haber geldi. Konu, imar affı ya da imar barışı... Özetliyorum:

Haberin Devamı


AYKIRILAR BELİRLENMELİ
“Başta hastaneler, okullar ve kamu binaları olmak üzere kentimizdeki tüm kaçak, imara aykırı ve deprem riski içeren yapılar tespit edilmelidir. İzmir Deprem Master Planı yenilenmelidir. Risk grubundaki yapıları belirleyerek, güçlendirilmesi veya yıkılıp yeniden yapılması sağlanmalıdır. 2018’de çıkarılan imar barışıyla ruhsatsız ya da ruhsata aykırılık içeren yapılar için af getirilmişti. Kaçak yapılaşmayı teşvik eden imar affı düzenlemesi bir kez daha Meclis’in gündeminde. Söylentisi bile plan kararlarına aykırı ve kaçak yapılaşmayı teşvik etmektedir. İmar affı söylentisini fırsat bilip plan kararlarına aykırı, kamu arazilerinin talanına sebep olan yapılaşma faaliyetlerine yönelik ilgili tüm idareler tarafından hukuki süreçlerin başlatılması gerekir.

Haberin Devamı

HER TÜRLÜ ZARAR NEDENİ
İmar afları nedeniyle mevzuata aykırı yapılmış yapılar, yaşanan doğa olaylarını birer afete dönüştürmekte, maddi ve manevi açıdan telafisi mümkün olmayan yıkımlar yaratmaktadır. Her imar affı sonrasında orman ve tarım alanlarımızla birlikte doğal karakteri, kültürel ve tarih kimliği korunacak alanlarımız azalmakta ve zarar görmektedir.”

YIKILMAYA EN BÜYÜK ADAY
Deprem uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan’ın, Düzce sarsıntısı sonrası görüşlerinden alıntı: “Önemli konulardan bir tanesi imar barışı. Önceden yapılan da, yapılacak imar barışı da denetimsiz kaçak yapıların devlete para verilerek yasallaşması anlamını taşıyor. İmar barışından yararlanan bütün yapılar güvensizdir. Özellikle kaçak kat çıkarılan her yer depremde yıkılmaya en büyük adaydır.”

ÇOK DİKKAT ETMEK GEREK
İmar affı/barışını gündeme getirenler, mutlaka bir bölüm vatandaşın yararını gözetmek istemektedir. Sıkı denetim güvencesi de veriliyordur. Zaten gündeme getirilmişse, ilgili öneri Meclis’ten geçecektir. Ben, konunun dikkatlice gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Deprem için yurdumuza tekrar geçmiş olsun! Hepimize kolay gelsin!

--------------------

BİR FESTİVAL

Gümüldür bugün
çok renkleniyor

İZMİR Menderes Belediyesi’nin geleneksel, ‘Gümüldür Özdere Mandalina Festivali’ bugün ve yarın Eski Köy Meydanı’nda gerçekleşecek. Bugün saat 11.00’de Ersin Show’la başlayacak festival, ödüllü yemek ve en iyi mandalina üreticisi yarışması ile sürecek. Bugün Bahar Şahin ve Zakkum, yarın da Jef, Aforoz, Taylan Yeşildağ ve Narkoz konserleri var. Belediye Başkanvekili Erkan Özkan, “Vatandaşlarımızı mandalinanın cennetine davet ediyorum” diyor.

Haberin Devamı

ARTIK AVOKADO DA VARMIŞ
52 yıllık GÜMÜŞSU (Gümüldür Narenciye) Tarımsal Kalkınma Kooperatifi de herkesi bu hafta sonu ve her zaman bölgeye çağırıyor. Çağrı notunda, “Gümüldür’de 70 bin mandalina ağacının varlığı, yılda 1 milyon ton mandalina üretimini geçerli kılmaktadır. Gümüldür, son 5 yıldır avokado meyvesini de üretmektedir. Kaliteli meyvelerden hareketle bölgemize hizmet etmeyi, ekonomik dinamizm yaratmayı görev bilmekteyiz” notu yer alıyor,

Yazarın Tüm Yazıları