CHP Genel Merkezi İzmir Tarımı’nı sevdi mi?

İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “İzmir Tarımı” modelini geçenlerde Ödemiş’te açıkladı, ülkeye örnek olacağını vurguladı. Modelin özelliklerinden, “Herkesin karnın doysun tarımı” başlığıyla söz etmiş, “Evet, nerede yaşarsak yaşayalım, karnımızı doyurmak zorundayız. Elbette güvenli, uygun fiyatlı gıdayla. Ve bunun için üreticiyi de, tüketiciye de hoşnut edecek tarım gerek” demiştim. Soyer, 28 tarımsal kooperatifle 338 milyon liralık ürün alımı öngören sözleşme imzaladı.

Haberin Devamı


SERTEL: KIRSAL KALKINMA İÇİN
CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, İzmir modelini AK Parti’li belediyelerin de uygulamaya başlaması gerektiğini savundu: “Bu model Türkiye’ye örnek olmalı. Yerelde AKP’li belediyeler de kendi bölgelerindeki çiftçiyi desteklemeli. Kırsal kalkınma ancak bu şekilde olur. Köyden kente göç de bu şekilde önlenir. Türkiye’deki tüm belediyeler tarıma destek versin.”

PARTİ POLİTİKASI OLUR MU
Sertel’in bu çağrısına AK Parti’den yanıt gelir mi, gelmez mi, bilemem elbette. Gerçi modelle ilgili bazı eleştiriler ile getirildi. Ben de kafama takılan bazı soruları da paylaşmak isterim:
“CHP Genel Merkezi, İzmir Tarımı modelini benimsemiş midir? Bu model bir parti politikası haline getirilecek midir? Bu modelle ilgili olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden ayrıntılı rapor, bilgi gibi çalışma istenmiş midir? Sonuç olarak CHP’nin genel yönetiminin, ‘Başka bir tarım mümkün’ ilkesiyle şekillenen İzmir’in bu modeline yaklaşımı nedir? Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, herhangi bir yorumda bulunmuş mudur?”
Dedim ya, ben her kesimi mutlu edecek tarım modelinin başarılı olmasını isterim... Bu sorular sadece kafama takılıverdi. Herkese kolay gelsin!

-----

Haberin Devamı

BİR YAKINMA BİR ÖZLEM
Bozdağ ve Gölcük’e ilgi
bölgeye katkı sağlar

ÖDEMİŞ’te haber denilince ilk akla gelen isim olan Yüksel Balcı yine bugünkü konuğum. Gerçi Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, Büyükşehir Belediyesi ile Gölcük’te ortak yatırım yapacaklarını açıkladı, ama ben yine de Balcı’nın görüşlerini iletiyorum:
“Bizim Uludağ ve Abant” diye anılan, İzmir’e 110 kilometre uzaklıktaki Ödemiş Bozdağ ve hemen yanındaki Gölcük Gölü ilgi bekliyor. Bozdağ’da Özel İdare’nin olan kayak tesisleriyle otel çığ düşmesi yüzünden büyük zarar görmüştü. Bir zamanlar teleferik de çalışırken, özellikle hafta sonları ve tatillerde cıvıl cıvıl insanlarla dolan kayak ve konaklama tesisleri çığ sonrası terk edildi, Şimdi bir bekçinin bulunduğu tesisler geçmişte ziyaretçilerle dolunca Ödemiş ekonomisine büyük katkı sağlıyordu. Ödemiş halkı tesislerin hizmete sokulması için devletten müjde bekliyor.

Haberin Devamı

EKONOMİK KALKINMA İÇİN
Yıllarca genç milli takım kamplarının yapıldığı, birinci ve ikinci lig çalışmalarına ev sahipliği yapan Gölcük’ün de birçok sorunu var. Üretici için sulama suyu kuyularının artırılması, gölün temizlenerek sazlıklardan kurtarılması, Atatürk için yapılan ancak gelme fırsatı bulamadığı otelin restorasyonu, belediyenin konaklama tesisinin tamamlanması, turizm açısından bir takım yeniliklerin yapılmasının Ödemiş ve bölgeyi ekonomik yönden kalkındıracağına inanıyoruz. Bizce turizmin yönü Bozdağ ve Gölcük’e çevrilmelidir.

TELEFERİK DEĞER ARTIRACAK
Yıllar önce Ödemiş Belediye Başkanı merhum Baki Marmara zamanında projesi tamamlanan Zeytinlik-Gölcük arasına teleferik projesinin de tozlu raflardan kaldırılarak turizme kazandırılması da bölgeye büyük katkı sağlayacak ve yaylalarımızın değerini artıracaktır.

Haberin Devamı

SESSİZLİĞE ALIŞIK DEĞİL
En son geçen yıl şubat sonunda yağan kar, Bozdağ ve Gölcük’te ziyaretçi akınına yol açmıştı. Geçen yıl Mart ayında başlayan hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamaları nedeniyle bölge durgunlaştı. Bozdağ ve Gölcük yaylaları, Covid 19 kısıtlamaları nedeniyle ilk kez bir hafta sonunu yalnız ve sessiz geçirdi. Tarım ve hayvancılıkla uğraşan yöre halkı ve tedarik zincirinde görev yapanlar dışında kimse görünmedi.

KAPALI TESİSLER BÜYÜK KAYIP
Yıllarca Bozdağ ve Gölcük’te 2’şer otel ve birçok pansiyon bulunduğunu, karlı günlerde tam kapasite çalıştığını belirten yöre halkı, eski günleri özlüyor, ‘İzmir gibi bir büyükşehrin kayak tesisinin halen kapalı olması çok büyük kayıp’ diyor.

Haberin Devamı

KAMP VE KARAVAN HEDEFİ
Yöre halkı, bölgenin yeniden canlanması için atıl durumdaki tesislerin ve orman kamplarının gerek devlet eliyle, gerekse özel kişilere verilerek işler hale getirilmesi gerektiğini, böylelikle ziyaretçi sayısının artacağını vurguluyor. Özellikle salgınla birlikte gözde olan kamp ve karavan turizminin yaygınlaşması için alanlar ayrılıp hazırlık yapılması gerektiğine de dikkat çekiliyor.”

Yazarın Tüm Yazıları