Çağdaş dansta İzmir markası

GEÇENLERDE “Bornova Anadolu Lisesi (BAL) denilince kulaklarım dikilir. Çünkü ben de BAL öncesi, İzmir Koleji (İK) mezunuyum” demiştim. Bugün de BAL mezunu, genç sanatçı bir kardeşimiz, Cansu Ergin’le beraberiz. Yıllar önce haberlerine yer vermişiz, yine buluştuk. Ve iletmekten keyif aldığım, onur duyduğum bir öykü:

Haberin Devamı




BAL’DAN AVRUPA’YA KÖPRÜ
“Cansu Ergin, İzmir Bornova Anadolu Lisesi Almanca Bölümü’nde eğitim gördükten sonra, Ege Üniversitesi Biyoloji Anabilim Dalı’ndan mezun oldu. Küçüklüğünde bale eğitimiyle oluşan dans tutkusundan yola çıkarak Berlin’de Danceworks, Prag’da Duncan Centre Çağdaş Dans Devlet Konservatuarı ve Lizbon Forum Danca Koreografi Yaratım ve Dans Araştırmaları Programı’nda burslu eğitim gördü. Avrupa’da önemli koreograf, eğitmen ve dansçılarla çalıştıktan sonra İzmir’e döndü, çağdaş dans sanatını yaymayı hedefledi. Dersler verdi, uluslararası katkıların da yer aldığı pek çok gösteri sundu. 2017 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sahne Sanatları’nda modern dans yüksek lisans eğitimini tamamladı. 2019’dan bu yana aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürüyor.
DÜNYA KENTLERİNDE SUNUM
Koreografik yaratımları Lizbon, Prag, Utrecht, Budapeşte, İstanbul, Karaçi, Sardinya, Münih, Berlin ve İzmir’de sunuldu, sahnelendi, Avrupa’da birçok festival ve platforma davet edildi. Halen Avrupa’nın en önemli çağdaş dans ağı olan DEPARTS üyesi olan Cansu, 2017-2018 yılında gerçekleştirilen PORTİZMİR NEFES Uluslararası İzmir Güncel Sanat Trienali’nin dans proje koordinatörlüğünü yürüttü.
BİRİNCİLİK VE ÜÇÜNCÜLÜK
2006 yılından bu yana ulusal ve uluslararası festivallerde doğaçlama performanslar ve solo koreografiler gerçekleştiren Ergin, Prag The New Europe ve Budapeşte Szolo Duo festivallerinden, iki solo çalışmasıyla birincilik ve üçüncülük ödüllerine değer görüldü. 2020 yılında Goethe Enstitüsü’ne bağlı ‘Kültür için Alan Fonu’ tarafından desteklenen ‘Outis Evrensel Beden’ isimli projesini İzmir’de gerçekleştirdi. İlhamını İzmir’in kültürel mirasından alarak çağdaş dans, müzik ve görsel sanatlar birlikteliğinden doğan bu uluslararası doğaçlama performansın ilk gösterimi 21 Ekim 2020’de ‘Outis Evrensel Beden Youtube’ hesabı üzerinden gerçekleştirildi. Performansa, Youtube üzerinden erişilebiliyor.
ŞİMDİ BAĞIMSIZ EĞİTMEN
2013 yılından beri İzmir’de TOBAV, Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Bale Bölümü’nde uzun süre ders verdi. 2020 yılından beri bağımsız eğitmen olarak İzmir Collective Studyo’da eğitim veriyor. Cansu Ergin’in güncel ders takvimi ve performansları için kişisel internet sitesi (www.cansuergin.com) üzerinden bilgi alınabiliyor.”
Dedim ya, kardeşlerimizin başarılarını, birikimlerini iletmek çok büyük keyif. Cansu’ya başarı diliyorum. Kolay gelsin!




BİR GÖSTERİ

Haberin Devamı

(afişi kullanacağız)
Dimağ: 19 Ocak’ta
Adnan Saygun’da

Haberin Devamı

CANSU Ergin; 19 Ocak’ta saat 20.00’de Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde “Dimağ” adlı bir gösteride yer alacak. Ergin’in öncülüğünü üstlendiği gösteride her şey dansçı ve müzisyenlerin o anda yarattıkları kompozisyonla oluşacak. Dimağ sözcüğünden esinlenerek kalplere ve zihinlere ulaşmayı amaçlayan gösteriyi Cansu Ergin şöyle tanımlıyor: “Dimağ; muhakeme, akıl, bilinç, anlayış... Gerçek olanın farkına varma hali. Gerçek olanla hayal olanı ayırt etme hali. Puslu auradan geçerek, gerçeği idrak etme hali. Gerçeği idrak ettiğinde içtekini şeffaf görebilme hali biraz da. Hareketin, hareketsizliğin, sesin, çok seslinin, bedene gelmişin gelecek olanın sesle vuku bularak yine kalpten çıkacak olanın habercisi. Zihinden kalbe, kalpten zihne demlenerek yola çıkanların dans ve müzik performans yolculuğu...”
Ücretsiz izlenebilecek 60 dakikalık gösterinin müziklerini def ve vurmalı efektlerde Sami Hosseini, perdesiz gitarda Salih Korkut Peker, davulda Turgut Alp Bekoğlu üstleniyor.

Yazarın Tüm Yazıları