Avrasya Tüneli’nden kartlı geçti 45 ay sonra ‘cezalısın’ dendi

BALÇOVA Onur Mahallesi Muhtarı Hamit İhsan Tanes’i daha önce, “Kitaptan atık yağa bu muhtar her telden” başlığıyla konuk etmiştim. 2004’te muhtar seçilen ve görevini sürdüren Tanes’i şöyle bir anımsayalım:

Haberin Devamı


“Geri dönüşümü başlatmış. 2009’da en çok atık yağ toplayan muhtarlık olmuş. 2006’da (Alo Kitap) kampanyası başlatmış. Öğrencilere, okullara, cezaevlerine yaklaşık 200 bin kitap bağışlamış. Gerek duyan vatandaşlara ücretsiz ev eşyası sağlamış, taşımak için kendi imkanıyla kamyonet almış. Sokak hayvanlarını da unutmuyormuş. Mahallesindeki kullanılmayan bisikletleri de toplayıp onardıktan sonra çocuklara ücretsiz dağıtıyormuş. En büyük hedefi insanlara yardımcı olabilmek için psikolojik destek ve aile danışmanlığı merkezi açmak.”

GÜNÜBİRLİK İSTANBUL
Muhtar Hamit İhsan Tanes, bugün de konuğum. Bu kez yine ilginç bir deneyimini paylaşıyor ve haklı olarak yakınıyor: “11 Mayıs 2018 tarihinde İstanbul’a arabamla gidip bir yakınımızın cenaze törenine katıldım, saat 15.00 civarında Avrasya Tüneli’nden geçtim. Tören sonrası hemen İzmir’e dönmek üzere yola çıktım, gece yarısından sonra saat 03.00 sularında yine Avrasya Tüneli’ni kullandım. HGS (Hızlı geçiş sistemi) kartı bulunan, geçiş ücretleri otomatik düşülen, annem Muzaffer Tanes adına kayıtlı 35 AN 4250 plakalı aracımla İzmir’e geldim. Şubat 2022’de, İstanbul’dan gidip gelmemden 3 yıl 9 ay sonra Avrasya Tünel İşletmesi’nden telefonla aranarak cezalı geçiş borcumun 192 lira olduğu, bu parayı ödemezsem hakkımda işlem başlatılacağı bildirildi. Arayan hanımefendiye 30 yıldır bu telefonu kullandığımı, istenirse bana ne kadar kolay ulaşıldığını söyledim. HES’e göre neden bana hemen ya da bir ay içinde dönmediklerini sorduğumda cevap veremedi.

FAİZ DEĞİL DE NEDİR
Ayrıca söz konusu olan aracı da 1,5 yıl önce sattım, noterde sorun çıkmadı. Ücreti 19.20 lira olan tünelden, yaklaşık dört yıl sonra benden cezalı geçiş için 192 lira istiyorlar. Bunun adı faiz değil de nedir? Sayın Cumhurbaşkanımıza bu durumu CİMER ‘Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ ve sosyal medya sayfalarından ilettim. Şimdi sonucu, söz konusu paranın neden hemen istenmediği sorusunun cevabını bekliyoruz.”
Şöyle bir hesapladım, Tanes’e HES kartı olmasına karşın “ihlalli geçiş” cezası 45 ay sonra ulaşmış. Çok fazla yorum yapamıyorum, ben de Tanes’e bir yanıt, gecikme gerekçesi gelir mi diye merak ediyorum. Gelirse elbette paylaşırım...


------------------


BİR BİLİM İNSANI GÖRÜŞÜ

Salgına karşı
maskeye devam

SALGIN illeti sürüyor, günde ortalama 250 canımızı kurban veriyoruz. Buna rağmen salgın önlemlerinde gevşeme konuşulmaya başladı. Hatta, maske konusunda, “Takmasak da olur” denebileceği iddia edildi. Bu illete karşı aşı ve önlemlerin sürmesi gerektiğini düşünür, savunurum, “Maske, mesafe, musluğa dikkat” derim.

ÇIKARILMASI İÇİN ERKEN
Ve sosyal medyada Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Reşat Sipahi’nin açıklamasını gördüm. Maskelerin tamamen çıkarılmasıyla ilgili karar için erken olduğunu dile getirmiş: “Kendi verilerimize bakarsak maskelerin tamamen çıkarılması gibi bir karar için erken olduğunu düşünüyorum. En azından İzmir’deki veriler bunu düşündürüyor.

AŞI ORANI ARTIRILMALI
Aşı oranını artırmalı ve maskeyle korunma açısından elimizden geleni yapmalıyız. Omicron varyantının daha hafif seyretmesi nedeniyle özellikle aşılı grubun riski bir miktar azalsa da aşısızlar ve iki doz aşı yaptırıp hatırlatmayı ihmal edenler için risk yüksek düzeyde devam ediyor. Bence havalar nedeniyle Mart sonuna kadar risk azımsanmayacak seviyede devam edecek. Aşısızların aşı olması önemli. “

Yazarın Tüm Yazıları