100. yılı coşkusuna Karadağ’ın katkısı

“İZMİR bir şiirdir... Bu şehir, kendi şiirinin şairidir...” Bugün konumuz İzmir... 9 Eylül’deki kurtuluşun 100’ncü yıldönümü kutlamalarının tadı damaklarda ya... Bu coşkuya çok önemli bir katkıya bakıyoruz... Folkart Gallery, dünyaca ünlü fotoğraf sanatçısı Çerkes Karadağ’ı konuk ediyor. Karadağ, İzmir’i ve İzmir’in gündelik yaşamını, kendi sanat penceresinden görüntüledi. Karadağ’ın, “İzmir’in 100’ü” adlı fotoğraf sergisi 18 Aralık’a kadar Folkart Gallery’de, ücretsiz görülebilir.

Haberin Devamı

 

15 BİN KARE ARASINDAN
Sergide Karadağ’ın aylar süren çalışması sırasında çektiği 15 bin kare fotoğraf arasından seçilen 100’ü yer alıyor. Folkart Gallery Genel Koordinatörü Fahri Özdemir’in yönetiminde hazırlanan sergideki tüm fotoğraflar, kurtuluşun 100’ncü yılı olan 2022’de çekildi. Sergi için Türkçe ve İngilizce 300 sayfalık özel bir albüm de hazırlandı. Albümde Karadağ’ın fotoğrafları, gazeteci-yazar Doğan Hızlan, sanat eleştirmeni Evrim Altuğ, şair-yazar Ahmet Telli, şair-yazar Hüseyin Ferhad ve şair-yazar Ünal Ersözlü’nün yazıları, ünlü şairlerin İzmir dizeleri yer alıyor.

SANCAK: BELGESEL NİTELİĞİNDE
Gelelim, “Ne dediler” bölümüne... Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak: “Güzel İzmir’in kurtuluşunun 100’ncüyılı nedeniyle, sanatseverleri özel bir projeyle buluşturmak istedik. Çerkes Karadağ, İzmir’i ölümsüzleştirerek, tarihe anlamlı bir not bıraktı. Kentin bugününü geleceğe taşıyacak belgesel niteliğinde bir projeye imza attık.”.

Haberin Devamı

KARADAĞ: YENİ BİR ÖYKÜ
Uluslararası ünlü, ödüllü, madalyalı Çerkes Karadağ: “Kurtuluşun 100’üncü yılında yeni bir İzmir öyküsü yazmak istedik. Kameramı çok çeşitli kullanmaya çalıştım, sınırlamadım. Yaşama, tarihe, kültüre ve doğal yaşama yönelmeye çalıştım. Mayıs başından ağustos sonuna kadar aralıksız tüm şehri dolaştım. İzmir’in kültürel kimliğine dair ipuçları elde ettim. İzmir’i çok tanımayan bir sanatçıyım. Böylelikle hem bir keşif gezisi, hem de sanatsal izlenim gezisi oldu. Arşive başvurulmuş bir sergi değil, tamamen güncel ve zamana dayalı bir çalışma.”
Doğan Hızlan: “İzmir’i hiç görmeyenler o fotoğrafları görünce ‘demek ki İzmir buymuş’ diyecekler.”
Ahmet Telli: “İzmir, cumhuriyet değerlerine bağlılığıyla bilinir. Nitekim birçok fotoğraf karesinde Atatürk heykeliyle, posteriyle karşılaşırız. İzmir’de görülen bu durum bir abartı yahut yapaylık taşımıyor, çünkü İzmir’de yaşayan çoğunluk böyle düşünür. Çerkes Karadağ bu görüntüleri de ihmal etmiyor…”

ERSÖZLÜ: HER BİRİ ŞİİR SANKİ
Ünal Ersözlü’yle başlamıştım, devam; “İzmir konuşan bir şehirdir... Şehrimin sesini duyuyorum. Acılarını, sevinçlerini, aşklarını, güzelliklerini duyuyorum. İnsan olmanın bu şehirdeki varlığını duyuyorum... Karadağ ustamızın binlerce kare arasından seçtiği fotoğrafların hepsi tek başına birer şiir sanki. Hepsi buğulu ve dokunaklı. Güzel İzmir’in yeni insanları, şehrimizin 150’nci ya da 200’ncü kurtuluş yılını kutlarken, büyük usta Karadağ’ın çektiği fotoğraflara bakarak geçmişe dönecek...”

Haberin Devamı

SERGİLERİN ÖNCÜSÜ ÖZDEMİR
Folkart Gallery’de, 2015’ten bu yana, “Büyük Dahi/Gazi Mustafa Kemal”, “Çanakkale Savaşları”, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Ivan Marchuk, Fikret Mualla, İbrahim Çallı’nın da aralarında bulunduğu 16 sergi açıldı. 17 serginin sanatseverlerle buluşmasını sağlayan Mesut Sancak ve Fahri Özdemir’le tüm emeği geçenleri kutluyorum. Kolay gelsin!

Yazarın Tüm Yazıları