100. yıl gururunu yaşayana ne mutlu

BUGÜN heyecan, gurur, coşku, onur ve de tanımlanamaz duyguların günü... 30 Ağustos Zafer Bayramı... Büyük Zafer’in yıldönümü. Üstelik 100’ncü yıldönümü... Türk Ordusu’nun Büyük Atatürk’ün komutuyla, İzmir’e aktığı, 9 Eylül’de kenti kurtarıp ülkeyi bağımsızlığa taşıdığı, dünyada barış sayfasının açılmasını sağladığı, 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet’e giden günlerin yıldönümü

Haberin Devamı



UNUTMA UNUTTURMA
Ne mutlu bizlere... Bir milletin kurtuluş savaşını, bağımsızlığını kazanmasını gösterip tarih yazdığı günlerin 100’ncü yıldönümünün ve de zaferler kazanıp, “Yurtta barış, dünyada barış” diyen, dünyanın saygıyla andığı Ata’mızın izlerinin tanıklarıyız. Bugünlere ulaşmamızı sağlayan Mustafa Kemal Atatürk ve kahramanlarımızı saygıyla, minnetle anıyorum. Unutmayalım, unutturmayalım... Bizlere emanet ettikleri cumhuriyet, bağımsızlık, barış, kardeşlik gibi ilkeleri yaşatmamız, sonraki kuşaklara zedelenmeden iletmemiz gerektiğine inanıyorum. AMAÇ TÜM KENTE YAYMAK
Büyük Zafer’in, İzmir’in kurtuluşunun ve Cumhuriyet’in 100’ncü yıldönümü nedeniyle birçok kuruluş, birbirinden özel etkinlikler hazırlamış. Başkan Tunç Soyer’in, “Çok şükür bu bize nasip oldu. Gelecek kuşaklara cumhuriyetin ve kurtuluşun ikinci yüzyılını devrederken bunu en güçlü şekilde tanıtmak, kutlamak ve bu coşkuyu tüm kente yaymak istiyoruz” dediği, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bazı etkinliklerinden özetler:
BU GECE ZEYNEP BASTIK
* 30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle bugün kent genelinde çeşitli etkinlikler, söyleşiler, açık alanlarda performanslar, tiyatro gösterimleri ve konserler gerçekleşecek. ‘Türkiye Halk Oyunları Gecesi’ adıyla Konak Atatürk Meydanı’nda Türkiye’nin yedi bölgesinin halk oyunları sergilenecek. Gece, Kültürpark çim alanda Zeynep Bastık konser verecek.
ZAFER KAFİLESİ YOLDA
* 25 Ağustos’ta Kocatepe’den başlayan Zafer ve Anma Yürüyüşü sürüyor. Banaz, Uşak, Ulubey, Eşme, Kula, Alaşehir, Salihli, Ahmetli, Turgutlu ve Kemalpaşa’nın kurtuluş günlerine katılan yürüyüşçülerin son durağı, 9 Eylül sabahı Cumhuriyet Meydanı’ndaki kurtuluş törenleri olacak. Kocatepe, Zafertepe ve Dumlupınar şehitliklerinden alınan anı toprağı Atatürk Anıtı’nın önüne serpilecek.
GÖRSEL ŞÖLEN VE TARKAN
* 9 Eylül akşamı Gündoğdu Meydanı’nda kurtuluş mücadelesi, büyük görsel gösteriyle canlandırılacak. Gösteriler Cumhuriyet Meydanı’ndan başlayıp, Alsancak Limana kadar yayılacak. 180 dansçı ve 300 saha çalışanının görevli olduğu etkinliği yüz binlerce kişi izleyebilecek. Gecenin finalinde ünlü sanatçı Tarkan konser verecek.
ÖZEL İZMİR TÜRKÜLERİ
* Atatürk’ün İzmir’e geldiği 10 Eylül’de de kutlamalar sürecek. Kurtuluşun 100’üncü yılı nedeniyle, Tuluğ Tırpan’ın şefliğinde, İzmir türkülerinden oluşan özel albümdeki eserler ilk kez seslendirilecek. Göksel, Feridun Düzağaç, Cem Adrian, Nil İpek, Ferman Akgül, Sian Kaynakçı, Soner Olgun, Yaşar ve Yiğit Kara’nın katılacağı bildirilen konseri Kültürpark’ta.
HAVA GÖSTERİLERİ
* 100. Yıl Anı Evi ise Yemişçizade Konağı’nda 9 Eylül’de açılacak. İzmir Sanat Merkezi’nde 13-14 Eylül’de büyük yangınla ilgili panel düzenlenecek, sergi açılacak. İzmir Valiliği ile 9 ve 10 Eylül’de Körfez üzerinde çok sayıda hava aracının katılacağı akrobatik hava gösterileri, yarışmalar ve yer performansları ile sergileme çalışmaları yapılacak.
BAYRAKLARIMIZI ASALIM, ZAFERİN, KURTULUŞUN VE CUMHURİYETE, BARIŞA GİDEN YOLUN 100. YIL COŞKUSUNU HEP BİRLİKTE YAŞAYALIM.

NOT: HAVAİ FİŞEK YOK- Doğal olarak bu tür kutlamalarda havai fişek kullanılmasına karşı çıkılıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi kesinlikle havai fişek kullanmıyor, gerekirse ışık gösterisi gerçekleştiriyor.

Yazarın Tüm Yazıları