Gücü Beşiktaş'a yetmedi

Beşiktaş, Trabzonspor karşısında karşılaşmanın mutlak hakimiydi. Bugün, oynadıkları futbolla hem bu maçın skorunu hem de ilk yarının liderliğini hak etti diyebiliriz.

Haberin Devamı

- İki formda takımın maçında ilk yarı beklediğiniz gibi geçti mi?
- İLK yarı tek taraflı geçti. Beşiktaş belki Tottenham maçından beri ilk defa bu denli çabuk ve yüksek tempoda oynadı. İlk 45 dakika itibarıyla Beşiktaş’ın çabuk hücumcuları Trabzon’un ağır savunmacılarına karşı büyük bir üstünlük kurdu. Veli’nin golü Trabzon’u resmen şok etti. Esasında Trabzon, son haftalarda çok çok iyi skorlar elde etti. Ama skorlarla oynadığı futbolu karşılaştırdığımızda zaafların olduğunu görmesi lazımdı. Oyunun böyle cereyan etmesi doğal. Çünkü Trabzon’un kalite dengeleri çok zigzaglı. Takım içinde üst düzeyde futbolcular da var çok acemi futbolcular da var. Kendinden daha zayıf takımlara karşı bunu hissetmeyebilirsin. Ama ilk yarıda bunlar çok net ortaya çıktı. Hatta ve hatta Trabzon, Yatabare ile oyuna başlasa belki hücum aksiyonları daha değişik olabilirdi. Çünkü Demba Ba ile Trabzon stoperleri ve Cardozo ile Beşiktaş stoperleri tam bir tezat teşkil ediyor. Trabzon’un ağır stoperlerine karşı çabuk ve süratli Demba Ba, Trabzon’un çok süratli olmayan Cardozo’suna karşı Beşiktaş stoperleri... Oyunun böyle başlama sinyalleri maçın öncesinde de vardı.

Haberin Devamı


- Trabzon’un yanlışı neydi?
- TRABZON, Beşiktaş’a karşı kanatlarını hiçi kullanamadı. Kanatları iyi kullanmadığın zaman Cardozo’yu da yok say. Orta saha üstünlüğü Beşiktaş’ta, istek Beşiktaş’ta, arzu, çabukluk Beşiktaş’ta. Bütün bunların yanında Trabzon, son haftalardaki kendi performansının da uzağında bir 45 dakika geçirdi. Tabii bu maçların yorumunu iki devre halinde yapıyoruz. Kısacası ilk yarı itibarıyla Beşiktaş’ın mutlak bir hakimiyeti vardı. Ve Beşiktaş, 2-0’lık skor avantajı elde etti. Peki, maça yeter mi? Beşiktaş, son maçlarında 2-0’dan sonra büyük panikler yaşıyor. Bugün de böyle bir durum olabilir mi? Hiç kimse ‘Olmaz’ diyemez. Bu her an değişebilir. Takımlar maçı başladıkları sayıyla bitirebilir mi? İlk yarı görüntüsü ile çok zor. Yani her türlü skora gebe bir ikinci yarı bekliyoruz. Fark daha da açılabilir, Beşiktaş’ın son haftalarda yaşadığı panik, sıkıntı yaşanabilir.

Haberin Devamı


- Beşiktaş bu kez oyunu tuttu ve kazandı. Bu ilk yarı liderliğinin de yolunu açar mı?
- EVET, açabilir. Beşiktaş bugün, oynadığı futbolla hem bu maçın skorunu hem de ilk yarının liderliğini hak etti diyebiliriz. En azından bu liderlik için büyük bir avantaj yakaladı. Üzerine çok fazla konuşulacak bir maç değildi. Üzerinde düşünülmesi gereken Beşiktaş’la Trabzon arasında bu kadar fark var mı? Belki yok ama dün gecenin tercihleri ve performansları bu farkı ortaya çıkardı.


- Burada Bilic’in iyi analizi mi yoksa Yanal’ın tercihleri mi belirleyici oldu?
- ERSUN Yanal’ın çok fazla tercihi yok. Belki merkez hücumcu konusunda Yatabare mi Cardozo mu seçimi eleştirilebilir. Ama mesela sol kanatta Musa ve Yusuf, bu seviye için yetersiz. Özer ve Mehmet de bireysel oyunu tercih edince Trabzon’un etkili oyun oynama şansı da kalmadı. Beşiktaş, Olcay’la Bosingwa’nın yolunu tıkayınca, rakibinin en önemli gol yolunu da kesmiş oldu. Maç öncesi konuşulan Kerim Frei mi Olcay mı oynamalı sorusunun bu maç için cevabının ne kadar doğru olduğunu gördük. Trabzon bu mağlubiyetle öndeki grupta kalıp, ligi renklendirme şansını da kaçırdı.

Haberin Devamı

- Papadopoulos’un oyundan çıkması oyuncuyu kaybetmek mi, yoksa hocanın otoritesini göstermesi mi?
Hangi taraftan bakacağına bağlı. Papadopoulos Trabzon için olmazsa olmaz oyunculardan biri değil. Trabzon’un oyuna 35. dakikadaki değişiklikle başlaması da ihtimallerden biriydi. Sadece, Papadopoulos’un hatası B planını çabuklaştırdı.


- Hakem Mete Kalkavan’ı nasıl değerlendirirsiniz?

HAKEM, Özer’in ikinci sarı kartını es geçti. Çok doğal olan pozisyonda Veli ve Musa’ya çıkardığı sarı karta gerek yoktu. Keza Belkalem’e çıkardığı sarı kart da sarı kart değildi. Mehmet Ekinci’nin Sosa’ya girişi son derece tehlikeliydi. Hakemin buradaki kararına da katılmıyorum. İkinci yarı tempo düşünce onun da işi kolaylaştı.

Yazarın Tüm Yazıları