Park et devam et aktarmaya dikkat et

EGO Genel Müdürlüğü, ‘Park Et Devam Et’ uygulamasının ikincisini, Milli Kütüphane istasyonundan sonra Macunköy metro istasyonunda hayata geçirdi.

Haberin Devamı

Park et devam et aktarmaya dikkat et
 ***

Amaç; ‘araç trafiğini azaltmak ve araç kullanıcılarını toplu taşıma araçlarına yönlendirmek.’ İlk bakışta gerçekten güzel bir proje izlenimi veriyor.

***

Haber Koordinatörümüz Fatih Tekeci’nin dünkü Okur Köşesi’nde bu uygulamaya ilişkin bir okur eleştirisi vardı. Okur Emre Çetiner, daha önce ücretsiz olan Macunköy metro istasyonu çıkışındaki otoparkın ücretli hale gelmesini eleştirerek, “Uygulama sonrası vatandaşların birçoğu aracını sokağa park etmeye başladı” diyordu.

***

Çetiner’in okur şikâyeti aklıma geçen günlerde sosyal medyadaki bir paylaşımı getirdi. Kerem Yüksel, 21 Ekim’de Macunköy’de çektiği fotoğraf ve video ile EGO’ya şikâyetini şöyle iletmişti: “‘Park Et Devam Et’ uygulamasına acilen son verin. Saat 8.40 da otopark bomboş. Herkes araçlarını caddelere, sokaklara bırakiyor. (Çift yönlü ve aktarmasız ulaşım yapılması halinde ücretsiz kullanımdan yararlanılabilecekleri için) Lütfen bir gidip bakın.”

***

Haberin Devamı

Burada ‘çift yön ve aktarmasız’ detayına dikkat!

***

Çünkü uygulama şöyle işliyor; aracınızı metronun yanında bulunan ve bu sistemle işleyen otoparka bırakıp çift yönlü ve aktarmasız olarak metroyu kullanırsanız otoparktan ücretsiz yararlanabiliyorsunuz. Yani metro güzergâhında gidip gelenler için uygulama güzel ama metrodan inip otobüse binenler için ekstra bir otopark ücreti var. Otoparka giriş yapılan gün, raylı sistemlerin saatlerine uygun olarak dönüş yapmanız halinde ücret ödemiyorsunuz. Aracınız ertesi güne kalırsa otopark tarifesi de saatlik işliyor. Aktarmalı gidenler de bu yüzden para alınan otoparka araçlarını bırakmak yerine çevreye park etmeyi tercih ediyor. Bu yüzden otopark boş, çevresi dolu oluyor.

***

Bu durum yeni bir sorun göstergesi gibi. Üstelik uygulamada ‘aktarma’ detayını atlayanlar da olabilir. Ben uyarımı buradan yapayım; Milli Kütüphane ve Macunköy metro istasyonlarının otoparkına araçlarınızı park edip metro ile devam ederken ‘aktarma yapmama’ şartını unutmayın! Öyle ki 8 saatten sonrasında metro seferlerinin bitiş saatine kadar 5 tam bilet yani 32.5 TL ücret alınıyor. EGO’nun metrolarda ‘Park Et Devam Et’ otoparkının sayısını 26’ya çıkarmayı hedeflediğini de ekleyeyim...

Haberin Devamı

 Park et devam et aktarmaya dikkat et

KIZILCAHAMAMLILAR DAHA MUTLU OLACAK

GAZİ Mustafa Kemal Atatürk, İstanbul’a yapacağı gezi için 16 Temmuz 1934’te Kızılcahamam’ı ziyaret eder ve Soğuksu Milli Parkı içindeki ‘Atatürk Çamı’ mevkinde kurulan çadırda bir gece konaklar. Kendisine ikram edilen kaynak suyunu içip, “Kızılcahamamlılar! Bu su, altın gibi” der. Böylece suyun adı ‘Altın Su’ olur. Atatürk ertesi gün, “Bu cennet yurt köşesinde mutlusunuz” diyerek ilçeden ayrılır. Atatürk’ün bağdaş kurup türkü söylediği meşhur fotoğraf Kızılcahamam’da ‘Atatürk Çamı’ mevkinde çekilmiş.

Park et devam et aktarmaya dikkat et

***

Atatürk Çamı, 10 yıldır atıl bir haldeydi. Sevindiren haberi Kızılcahamam Belediye Başkanı Süleyman Acar sosyal medyadan verdi: “İlçemizin en anlamlı yerlerinden olan Atatürk Çamı mevkimizi halkımıza kazandırıyoruz. Yaklaşık 10 senedir kullanılamayan, atıl halde ve kapalı kalan, Atatürk’ün ilçemize bıraktığı miras olarak değerlendirdiğimiz alana sahip çıkmak için uzun zamandır sürdürdüğümüz proje çalışmalarını tamamlayarak, yapım çalışmalarına başladık. Bu anlamlı mevki, Atatürk’ün sevdiği şarkıların çaldığı, anısını yaşattığımız, halkımızın çay kahvesini içerken milli parkımızın eşsiz ortamında keyifle vakit geçireceği bir yer haline gelecek.” Başkan Acar, 29 Ekim’de de gidip çalışmaları yerinde incelemiş.

Haberin Devamı

Park et devam et aktarmaya dikkat et

***

Atatürk Çamı için Kızılcahamam Belediyesi ihaleyi yapmış, çalışma başlamış. 60 gün içinde tamamlanması planlanıyormuş. Bu alan iki kattan oluşacak kır kahvesi şeklinde hizmet verecekmiş. Atatürk Çamı, ziyaretçilerine Ata’nın anılarını hatırlatacak, atıl durumdan da kurtulacak. Görünen o ki Atatürk’ün, 88 yıl önce “Bu cennet yurt köşesinde mutlusunuz” diye seslendiği Kızılcahamamlılar, çalışma bittiğinde daha mutlu olacak.

Emeği geçenlere tebrikler...

 

Yazarın Tüm Yazıları