ÖHO krizinde vatandaşlar ne dedi

Ankara’daki özel halk otobüslerinin (ÖHO) 21 Eylül Perşembe gününden itibaren şehit aileleri, gazi, emniyet ve basın mensupları dışındaki ücretsiz ve indirimli yolcuları taşımama kararı, toplu taşımada büyük bir krize dönüştü.

Haberin Devamı

Otobüslere alınmayan yolcular, şoförlerle tartıştı durdu. Tüm Özel Halk Otobüsleri Kooperatifleri Başkanı Kurtuluş Kara ile Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği Başkanı Ercan Soydaş’ın temsil ettiği özel halk otobüsü esnafı ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş arasında restleşmeler yaşandı. Belediyeye yolculardan gelen şikâyetler arttı otobüsler parka çekildi. Esnaf temsilcilerinin dünkü açıklamasıyla 5 günlük kriz şimdilik sona erdi. Başkente yakışmayan bu kriz için vatandaşların yorumlarını merak ettim. Başkan Yavaş’ın ve belediyenin sosyal medya paylaşımlarının altına yazılanlara bir göz attım. Herkesin farklı bir yorumu vardı. İşte onlardan dikkat çekenler...

ÖHO krizinde vatandaşlar ne dedi

Haberin Devamı

‘BIKTIK ARTIK BU REZALET ULAŞIM SİSTEMİNDEN’

@iremhelp: “Belediye sunduğu hizmetten kâr etmek zorunda değildir hizmeti sunmak zorundadır bıktık artık bu rezalet ulaşım sisteminden!”

@ozge_dnzz: “40 yaş üstüne çözüm bulun hepsi açık öğretimden öğrenci görünüp öğrenci kartı basıyor.”

@mergen06: “Artan maliyetlere rağmen toplu ulaşımda ücretsiz taşıma yapılmasında ısrar edilmesi, bunun doğurduğu maliyetin tüm Ankaralılara ödetilmesine yol açmaktadır. Yapmanız gereken şey tarafları karşı karşıya getirmek değil, mevzuat değişikliği için çaba harcamak olmalıdır.”

@alacagoz41584: “65 yaş ve üstündekilerden az da olsa ücret alınmalı, öğrencilere de yapılabildiği kadar ucuz bilet verilmelidir.”

@mnumanoguz: “Sayın Mansur Yavaş, 65 yaş indirimi gün içinde 10-16 veya 11-15 saatleri arası olursa bir orta yol bulunmuş olur.”

@YilmazelNecati: “Haziran 15’ten beri bir kere karşınıza alıp da konuşsaydınız esnafı, belki bu duruma gelmezdi. Sürekli belirsizlik... Esnaf batmış, bitmiş başkanım canı yanıyor.”

@Asst___: “Her iki otobüste de 65 yaş üzeri gün boyu bedava gezdiği için çalışanlar perişan, tüm çalışanlar akşam ayakta eve dönüyor bunu da düşünün sayın başkan.”

@MDemirci1623: “Dolmuşlar ve özel halk otobüsleri kaldırılsa Ankara’da toplu taşıma çağ atlar.”

Haberin Devamı

@Gokcer1: “Düşük emekli maaşları ile evine bile gidemeyen vatandaş ile esnafı birbirine düşürüp kendi yağ gibi sıyrılan bu sistemdir. Yurt dışı emeklileri dünyayı dolaşırken bizim emeklimiz hastaneye gitmek için belediyeye muhtaç. Halk otobüsü esnafı haklı ama kabak onların başına patlayacak.”

ÖHO krizinde vatandaşlar ne dedi

REFERANDUM YAPALIM: KALKSIN MI KALKMASIN MI?

@glzorlu6: “Bence bütün bedavalar iptal olmalı. Çok küçük (2 lira mesela) bir bedel konmalı.”

@yagdayimirta: “Parka çekilen araçlar yerine aksama olmaması için destek yapılıyor mu başkan ulaşım işkence haline gelmeye başladı.”

@AtabeyM62530: “İstanbul’da İBB’nin yaptığı gibi tüm özel halk otobüslerini kaldırın çözüm bu.”

Haberin Devamı

@SerdarTsn: “En iyisi tüm halk otobüsleri ve dolmuşları kaldırın, Antalya’daki sistemi getirin, tek tip otobüs var belediye otobüsü ve güzergâhları çok geniş olduğu için boş kalmıyorlar ve her yere gidiyorlar...”

@haydarefe1907: “Sadece şehit ailesi, gazi ve öğrenciler bedava binsin! Esnaf haklı.”

@ilkerilgen35: “Neden özel halk otobüsü var? Bunların halkla bir ilişkisi yok ki ticari. Kaldırın olsun bitsin. İzmir’ de yok. Bir ara vardı kimse tercih etmedi oldu bitti. Kendileri gittiler.”

@ogzzby: “Sayın Başkan @mansuryavas06 referandum yapalım. Özel otobüsler kalksın mı, kalkmasın mı?”

@OneHack1453: “60-65 yaş arası belli saatlerde otobüs kullansın. Mesai saatleri gidiş ve dönüşte sıkıntı yaşıyoruz.”

Haberin Devamı

@Marsitann “Olan yine bu memlekette çoluk çocuğa oluyor. Zaten öğrenci bu insanlar, yazık günah. O zaman bir sene içerisinde ÖHO’ya çevrilen hatlar da düzenlenmeli. Neredeyse normal hat kalmadı özellikle Etimesgut bölgesinde.”

ÖHO krizinde vatandaşlar ne dedi

‘SAÇMA RESTLEŞMENİZ YÜZÜNDEN OLAN BİZE OLUYOR’

@Mustafa12144549: “Bunun çözümü Türkiye’deki bütün belediyelerin parayla esnafa satmış olduğu ticari hatların tekrar esnafın ödemiş olduğu sermayeyi ödeyerek kamulaştırmasıdır.”

@ridvantezcan52: “Mansur Bey sürekli esnafın başına kaktığın bu desteğin 10 katı ile bu işi EGO otobüslerinle yapamayacağını sende çok iyi biliyorsun. Muhalefet olarak bu esnaf grubuna destek olup bu sorunun çözülmesinde ön ayak olsana. EGO’lara ‘her ay şu kadar zarar ettik’ ilanını yazmayı biliyorsun.”

Haberin Devamı

@BeyhanHulya: “Sizin saçma restleşmeniz yüzünden olan bize oluyor çalıştığım yere sadece ÖHO gidiyor. Kalıcı bir çözüm bulun. Artık yeter mağdur olduğumuz 3 ayda bir kontak kapatma eylemi. Nedir bizim çilemiz ya?”

@yanpasadusman: “65+ insanlar fırına gidip bedava ekmek alabiliyor mu? Mağazaya girip bedava gömlek alabiliyor mu? Gidip bedava televizyon alabiliyor mu? Bunları alamıyorsa otobüslere de bedava binmemeli. EGO otobüslerine binebilirler ama özel araçlara bedava binmeleri yanlıştır.”

@Taurussian: “68 yaşındayım. Sınırsız hak vermek yanlıştır. Az bir ücret karşılığında ya da sınırlı olmalı. Başka ülkelerde uygulama böyledir.”

@Volkantasdmir: “Ulaşım bir kamu hizmetidir. Vatandaşlar ile esnafın karşı karşıya getirilmesi belediyenin hatası. ÖHO’ların belediye tarafından kiralanması ve ulaşımın tek elden yürütülmesi gerekiyor.”

ÖHO krizi şimdilik sona erdi gibi görünüyor. Kalıcı bir çözüm nasıl sağlanacak hep beraber bekleyip göreceğiz...

Yazarın Tüm Yazıları