Hitit Güneşi amblemi yeniden gündemde

Ankara’nın amblemi ya da logosu... İki türlü adlandırılsa da tartışması yıllardır aynı.

Haberin Devamı

Başkentin eski simgesi Hitit Güneşi, su şişesi üzerinden bir kez daha yeniden gündeme geldi. Gazeteci İsmail Arı sosyal medya hesabından Ankara Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan Seğmenler Su’ya ait Hitit Güneş logolu su şişesini, “Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), AKP’li Melih Gökçek’in Ankara’nın her yanından silmek için yıllarca elinden geleni yaptığı ve başkentin simgesi olan Hitit Güneşi’ni Seğmenler Su’yun şişesine koymuş. Görünce mutlu oldum” ifadeleriyle paylaştı.

Hitit Güneşi amblemi yeniden gündemde

***

Sudaki logo aslında yeni yapılan bir değişiklik değildi ancak son paylaşımla dikkatleri Hitit Güneşi’ne çekti. Kentin eski logosuna dönüş, 2019 yerel seçimleri sonrası bazı kent sakinlerinin Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş’tan talebiydi. Ankaralılar, seçimi kazanan Yavaş’tan sosyal medyada başlattıkları kampanya ile Hitit Güneşi simgesinin amblemde tekrar kullanılmasını istedi.

Haberin Devamı

Hitit Güneşi amblemi yeniden gündemde

Hitit Güneşi amblemi yeniden gündemde

Hitit Güneşi amblemi yeniden gündemde

Belediye yönetimi, direkt bir değişikliğe gitmedi fakat Hitit Güneşi, ABB’nin meyve suyu satışı yaptığı ‘BELKO Vitamin Büfeleri’nde kullanılarak geri dönmüş oldu. Belediye, başkanlık makamındaki toplantı salonundaki fonda belediye amblemine ek olarak Hitit Güneş Kursu Heykeli, Anıtkabir, Ankara Kalesi, Hacı Bayram Camii ve Kocatepe Camii’ne de yer verdi. Hitit Güneşi ile ilgili somut atılan bir diğer adım ise EGO’nun yeni kırmızı otobüslerinde oldu. Yapılan anketle başkentlilerin tercihi sonrası yeni alınan kırmızı-beyaz otobüsler Hitit Güneşi amblemiyle hizmet vermeye başladı.

 

Haberin Devamı

DESTEKLEYENLER

Geçen hafta su şişesiyle gündem olan Hitit Güneşi için sosyal medyadan da mevcut belediye logosunda kullanılması talebi geldi. Destekleyen paylaşımlardan bazıları şöyleydi.

@a_gordonpym: “O amblem için defalarca mahkeme kararı çıktı. Ne yaptılar amblemdeki yıldızlara bir tane daha ekleyip aynı amblem değil dediler. Bu olay Ankaralılar için bir gurur meselesi oldu. Hitit Güneşi Ankara’nın gerçek simgesidir ve bir gün geri gelecektir.”

@DERDEKARTAL: “Mansur Bey geri getirebilir bu Ankara’nın simgesini değil mi?”

@nadirkircii: “Yıllar sonra bir su şişesinin üzerine koyması değil, yıllar önce Ankara’nın esas amblemi olarak değiştirmesi gerekiyordu.”

Haberin Devamı

@Portatif_: “Kazım Karabekir Caddesi’nden Etlik yönüne gidişteki alt geçitten hiç kaldırmadılar. Ya unuttular ya da yasal bir zorunluluk.”

@WhenW83: “Ankaralılar olarak Hitit logosunun geri gelmesini istiyoruz. Bu logo Ankara’yı Ankara yapan bir detaydır. Lütfen resmi olarak Hitit logosu yeniden kullanılsın.”

@lillywolfiewolf: “Şu minik değişim bile o kadar mutlu etti ki... Çocukluğumun Ankara’sı ve güzelim Hitit Güneşi sembolü.

@Zerrinator: “Hitit Güneşi Ankara’nın sembolü haline getirilmelidir. Medeniyetler beşiği Anadolu’ya tam olarak bu yakışır. Yıllardır her yerden kaldırdılar, şimdi yeniden dirilme zamanı. Hitit Güneşi yeniden doğacak!”

ELEŞTİRENLER

Haberin Devamı

Su şişesi üzerinden gündeme gelen Hitit Güneşi için karşı çıkıp bu durumu eleştirenler de oldu. İşte o paylaşımlardan bazıları.

@mustafagkmen16: “Amanın çağ atladık.”

@hak_ylmaz: “Oha icraata bakın müthiş. Şimdi muasır medeniyetler seviyesine geldik işte.”

@Kitapk5: “Ooo büyük hizmet.”

@bulvar7258: “Ben hizmet diye buna derim bravo.”

@Mehmet_sltan: “İşiniz gücünüz boş şeyler. Yahu 4 yıl oldu seçileli adam akıllı sıfırdan proje yapıp tamamladığı bir tane eseri var mı? Hitit Güneşi imiş.”

@engurubaglari: “İşi gücü bıraktınız sıra logoya mı geldi.”

ABB LOGOYU DEĞİŞTİREBİLİR Mİ?

Peki Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) mevcut logoyu Hitit Güneşi ile değiştirebilir mi? ABB Başkanı Mansur Yavaş, 25 Nisan 2019’daki iftar programında yöneltilen, “Hitit güneşi, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin amblemi olacak mı?” sorusuna, “Maalesef bu dönemde zor. Meclis’te, 42’ye karşı 105 Meclis çoğunluğu var. Bunun olmayacağını bile bile Meclis’te lüzumsuz yere enerji sarf etmek istemiyoruz ama ben her mecrada, bir şekilde Hitit Güneşi’ni kullanmaya çalışıyorum” diye yanıt vermişti. Su şişesi tartışmasıyla sosyal medyada da ‘belediye değiştirmek istemiyor’ gibi bir algı oluşunca belediyenin basın hesabı @abbbasin’den bir paylaşım yapıldı. Meclis çoğunluğu olmadığı için değişiklik yapılamayacağı belirtildi ve şu ifadelere yer verildi:

Haberin Devamı

Hitit Güneşi amblemi yeniden gündemde

“YANLIŞ: Ankara Büyükşehir Belediyesi, eski dönemden kalma logoyu değiştirmiyor.

DOĞRU: Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin logosunun değişmesi için Meclis kararı alınması gerekmektedir. Meclis çoğunluğunun kararı olmadan logo değişimi yapılamamaktadır.”

***

Açıklamadan da anlaşılacağı üzere belediyenin logoyu öyle hemen değiştirme imkânı yok. Değişim için Meclis’in ‘evet’ demesi şart. Meclis’te belediye yönetiminin çoğunluğu yok. Ufukta değişiklik olmasa da Hitit Güneşi ile ilgili tartışmalar devam edecek gibi görünüyor...

ANKARA’NIN SEMBOL TARTIŞMASI

Hitit Güneşi amblemi yeniden gündemde

Bu konuya değinmişken Ankara için sembol sürecini de hatırlatmak lazım.

-Hitit Güneş Kursu kent sembolü olarak 1973’te Vedat Dalokay’ın belediye başkanı olduğu dönemde kullanılmaya başlandı.

-1995’te o dönem belediye başkanı olan Melih Gökçek yarışma açarak Ankara’ya yeni bir sembol buldu. İki minare arasında Atakule ile aşağı doğru bir hilal ve yıldızlardan oluşan yeni sembol, ‘50 yıl değiştirilemez’ koşuluyla kullanılmaya başlandı.

-Yeni logo Avukat Rahmi Kumaş tarafından mahkemeye taşınarak iptal edildi.

-Bunun üzerine amblemdeki yıldız sayısı 3’ten 5’e çıkarılıp, kullanılmaya devam edildi. Bu amblem için de dava açılınca bu kez ‘Gülen Ankara Kedisi’ logosu yapıldı. Mahkeme bunu da iptal etti.

-Karar sonrası kediye bıyık eklenip, sarı-mavi olan gözlerin de yeri değiştirildi. Bu da mahkemeden döndü. Bu kez de kedinin 3 olan bıyık sayısı 2’ye indirildi. ‘Bıyığı azaltılmış kedi’ için de dava açıldı. İki bıyıklı ‘Gülen Ankara kedisi’ hakkındaki hukuksal süreç de Danıştay iptali ile son buldu. Yıllarca davalarla devam eden sembol tartışması kentte hiç sona ermedi.

Yazarın Tüm Yazıları