Bağlıca fayı üzerine

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA) güncel diri Fay Hattı haritasında Ankara Bağlıca-Yapracık bölgeleri arasında görülen fay çizgisi, başta bölge sakinleri olmak üzere tüm Ankaralıları korkuttu. Bağlıca fayı sosyal medyada da gündem oldu.

Haberin Devamı

 ***

Bağlıca fayı üzerine

Mesela @evcimen_warlock, “Şanssızlığıyla meşhur bir arkadaşımın ‘Ankara tehlikeli deprem bölgesinde değil kanka’ diyerek aldığı Bağlıca’daki evin dibinde fay hattı çıkması. Şimdi evin sağlamlığını araştırıyor. İşte başımıza gelmeden bilinçlenmeyen bir toplumuz” paylaşımını yaparak ilginç bir noktaya dikkat çekti. @mugednmz84, “Ankara’da da ne olacağını bilemeyiz ki. Çayyolu tarafını araştırdım MTA diri fay haritasında. Eskişehir Yolu karşısında fay görünüyor(Bağlıca tarafı gibi) Ama rengi siyah, aktif mi değil mi anlamadım?” diye sordu. @Asokopat paylaşımında, “Bağlıca tüm depremlerde çok sallanıyor o fay etkilerse ne olur bilemiyorum. Gerçekten artık kafayı yedik!” dedi.

Haberin Devamı

@Lapemaia, “Ankara Bağlıca diri fay hattı mevcutmuş. Dikkat edilmeli. Orası küçük bir köydü 10 yılda şehir gibi oldu maşallah hızlı yapılaşma. Umarım binalar sağlamdır” tespitini yaparken, @KizilcikJK, “MTA’nın yeni fay hattı haritasına göre diri fay hattı Bağlıca’dan geçiyormuş. Burnumuzun dibi olması ve tarım arazisine çok katlı bloklar dikilmiş olması dışında sorun yok” paylaşımıyla endişesini dile getirdi.

***

Vatandaşlar, deprem alanındaki uzmanlara da tweet üstüne tweet atarak fayı sordu. En çok soru sorulan isimlerden birisi, Bilim Akademisi Üyesi ve Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür’dü. Naci Hoca’ya da “Hocam MTA Ankara’da yeni ve diri bir fay hattı bulunduğunu açıklamış. Bölgesi de Yapracık ve Bağlıca arası deniyor. Bu konuda ne dersiniz?”, “Hocam Ankara’daki Bağlıca fay hattı ile Tuz Gölü fay hattı tehlikeli ve yıkıcı olabilir mi sizce?”, “Hocam Ankara’da Bağlıca Yapracık arası diri bir fay olduğu söyleniyor, doğru mu?”, “Naci Hocam Ankara Bağlıca/Yapracık arasında keşfedilen fay hattı risk durumu nedir?” soruları yöneltildi.

***

Bağlıca fayı üzerine

Haberin Devamı

Herkesin endişesi devam ederken gazeteden muhabir arkadaşım Ekin Hazal Doğruyusever, bu fayı Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu’na sordu.Şu an için Bağlıca’da bir tehlike olmadığını çok net söyleyebilirimdiyen Gökçeoğlu’nun açıklamasını 3 Mart’ta Hürriyet Ankara’dan ‘BAĞLICA’DAN KORKMA’ manşetiyle duyurduk. Gökçeoğlu açıklamalarına ilişkin haber linkini, “Ankara Bağlıca için görüşüm” başlığıyla sosyal medya hesabından da paylaştı. Gökçeoğlu’na en dikkat çeken yanıtı ise TRT Haber’den gazeteci meslektaşım Müslim Demircan verdi. Demircan paylaşımında, “3 aydır ev almak için araştırma yaptığımız Bağlıca’da fiyatların önüne geçilmiyor. Kiralık evler de aynı. Fay hattı vicdanlardan geçmiş hocam, Bağlıca’dan geçmese ne yazar” dedi.

***

Haberin Devamı

Bağlıca fayı bu kadar gündemdeyken ve herkesi tedirgin ederken, rahatlatan son açıklama Etimesgut Belediyesi’nden geldi. Belediyenin sosyal medya hesabından “Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA) Ankara deprem haritasında yer alan Bağlıca fay hattıyla ilgili Ankara’daki üniversitelerimizin jeoloji bölümlerindeki uzmanlar ne dedi?” başlığıyla üç ayrı uzman ismin değerlendirmeleri paylaşıldı.

* Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu: “Bağlıca’da büyük bir deprem üretecek aktif bir fayın olmadığını düşünüyorum. Aktif bir fay olsa bile 3.5-4 büyüklüğünde bir deprem meydana gelir. Bundan herhangi bir anlam çıkarıp korkmaya gerek yok. Şu an için Bağlıca’da bir tehlike olmadığını çok net söyleyebilirim. Ankara’nın altında aktif bir fay bulunmuyor. Başkente en yakın aktif faylar 100 kilometre mesafe uzaklıkta.”

Haberin Devamı

Bağlıca fayı üzerine

* ODTÜ Öğretim Üyesi Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Ali Koçyiğit: “Bağlıca’daki fay gibi yüzlerce fay var Ankara’da. 10 bin yıldır deprem üretmemiş bir fay bu. Aktif olmayan bir fay. Kimse panik olmasın.”

Bağlıca fayı üzerine

* Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Süleyman Pampal: “MTA diri fay hattını yeniledi diye böyle bir fayın ortaya çıktığı zannediliyor. Böyle bir şey yok.”

***

Bağlıca fayı üzerine

Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel de belediyenin paylaşımını alıntılayarak “Değerli hocalarımıza görüş ve değerlendirmeleri için teşekkür ederim” dedi.

Bağlıca fayı ile ilgili böyle bir süreç yaşandı ancak her deprem konusunda yine gündeme gelecek gibi de görünüyor...

Yazarın Tüm Yazıları