Ankara’nın toplu ulaşamama sorunu

Ankara’da yaşayan Can Karatoprak, 12 Ocak’ta sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşımda bulundu.

Haberin Devamı

Ankara’nın toplu ulaşamama sorunu

Karatoprak’ın telefonundan sabah saat 07.30 için oluşturduğu güzergâh önerisi, Çayyolu’ndan Bilkent Üniversitesi’ne özel araçla 15 dakika süren mesafeyi toplu taşıma ile gitmek isterseniz ‘aktara aktara’ 1 saatten fazla bir sürede gidilebileceğini gösteriyordu. Karatoprak bu görselle birlikte, “Ankara’da Çayyolu ile Bilkent arasında özel araçla 15 dakika süren, çok sayıda öğrenci ve çalışanın sürekli gidip geldiği yolu, toplu ulaşımla gitmek isterseniz kaç vasıtaya biner, yolda ne kadar zaman geçirirsiniz?” diye sordu. Bu arada önerilen toplu taşıma araçlarından birini kaçırmanız halinde bu sürenin ne kadar artacağının da meçhul olduğunu belirteyim. Karatoprak’ın paylaşımı sonrası bazı kent sakinleri de bu konuda değerlendirmeler yaptı. İşte onlardan birkaçı:

Haberin Devamı

@OzancanOzdemir: Ankara’nın toplu taşıma sisteminin kullanıcı dostu olmadığının bir örneği. Gerçekten 10-15 dakikalık mesafe için insanlar Kızılay’a gitmek zorunda kalıyor.

@napoliligi: Tek vasıtayla gidilen hiçbir yer yok resmen facia bir ulaşım.

@masadamiyiz: Toplu ulaşımın en kötü olduğu şehir anladığım kadarıyla. Bir yere direkt gidemiyorsun önce Kızılay'a gitmen gerek.

@kandirali: Ankara'nın iyi bir toplu taşıma ağı olsa kusursuz bir şehir olacak.

@joyful_lake: Ankara’da toplu ulaşamama var sadece özel aracın varsa yaşayabilirsin.

@YesimKO: Ankara’da altyapı ve ulaşım belediyeciliği anlamında önemli değişiklik yok, hatta ulaşımda geriye gidiş bile söz konusu sanki.

* * *

Başkentin yatay ulaşım sorunu yıllardır dillendirilen ancak tam olarak çözülemeyen bir konu. Zaman zaman az da olsa bazı lokal hatlarla çözüm üretilmeye çalışılıyor ancak sabah akşam iki seferle çözülemediği açık. Yatay ulaşım sorununu Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Meclisi’nin bu ay ki toplantısında MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan da “Ankara’daki en büyük problem biliyorsunuz yatay ulaşım. Keçiören’den Etlik’e, Çankaya’dan Dikmen’e geçemezsiniz” sözleriyle gündeme getirdi... Başkentte otobüsler tek düze gider gelir. Her yol Kızılay’a ya da Ulus’a çıkar. Örneğin Elvankent’ten Eryaman’a gitmek isteyen birisi 561 numaralı otobüse bindiğinde en az 50 dakika dolaşır semtine ancak ulaşır. Halbuki aradaki mesafe özel araçla 10 dakikadır. Mesela Eryaman Yüksek Hızlı Tren Garı. Adı ‘Eryaman’dır ama Eryaman’dan oraya direkt bir otobüsle gidemezsiniz, aktarmalı ulaşabilirsiniz. ‘Sincan metrosu’ denilir ancak Sincan’la alakası yoktur, Sincan’a en yakın istasyon Fatih Mahallesi’ndedir. Bilkent istasyonu derseniz Eskişehir Yolu’ndaki istasyonla Bilkent arasında uzun bir mesafe vardır, tıpkı Hacettepe Üniversitesi ile Beytepe istasyonunun birbirine uzaklığı gibi... Başkentte aktarmasız ulaşım imkânı oldukça sınırlı. Bu da doğal olarak ek bir ulaşım ücreti demek. Yani aslında tam kart kullanan ve aktarmalı giden birisi için yeni tarifeyle ulaşım ücreti 9.5 TL değil, 9.5 TL + 3.5 TL aktarma ücreti ile toplamda 13 TL’dir. İstanbul’a gidenler bilirler, metrobüs, tramvay, metro, otobüs, vapur gibi her toplu taşıma aracı her hat neredeyse birbiriyle kesişir. Bu da yolculara merkezden değil kesişimlerden rahat bir ulaşım imkânı sunar. Kim bilir belki bir gün bizim de toplu taşıma ağlarımız birbirine kavuşur. Ve başkentliler, kısa mesafelere aktarmasız, külfetsiz tek bir toplu taşıma aracıyla ulaşır...

Haberin Devamı

Ankara’nın toplu ulaşamama sorunu

Ankara’nın toplu ulaşamama sorunu

 DARISI TÜM MAZGALLARA

 ‘Başkentin Bisikletlisi’ Burçin Tarhan, 8 Ocak’ta bisikletinin tekerinin Kızılay’da Atatürk Bulvarı’ndaki mazgala sıkıştığı videoyu sosyal medyadan, ‘Mazgal tehlikesi’ hashtag’iyle hem Ankara Büyükşehir Belediyesi’ni (ABB) hem de ABB Başkanı Mansur Yavaş’ı etiketleyerek paylaştı. Videoda, “Başkanım bu mazgallara bir çare” çağrısı yaptı. Kentteki bisiklet kullanıcıları da paylaşımın altına, “Çok tehlikeli gerçekten” diyerek acil önlem alınmasını istedi. O mazgallar üç gün sonra ABB tarafından yenilendi. Tarhan bu kez de yenilenen mazgalların yer aldığı videoyu, “Bu videoyu umudumuzu kaybetmeyelim diye paylaşıyorum. Bazen olumsuzluklarla mücadele adına tükendiğimi hissediyorum. Siz bir şeylerin değişebileceğine dair umut oldunuz. Teşekkür ederim” sözleriyle paylaştı. Videoyu ABB Başkanı Mansur Yavaş da retweet’ledi. Kent merkezinde iki tekere tehlike oluşturan mazgallar için bu değişim gerçekten güzel. ASKİ, bisikletlilerin yoğun olarak kullandıkları yollardaki tüm mazgalları gözden geçirse ve tehlikeli olanları değiştirse fena olmayacak gibi. Darısı tüm mazgallara...

Haberin Devamı

Ankara’nın toplu ulaşamama sorunu

 YENİ BÜYÜKELÇİYE ESPRİLİ  ‘HOŞ GELDİNİZ’ DİYENLER

 İngiltere’nin yeni Büyükelçisi Jill Morris, Ankara’ya geldi. Yeni büyükelçi, 10 Ocak’ta sosyal medya hesabından büyükelçilik binasından arkasında Atakule’nin de gözüktüğü fotoğraflarıyla birlikte, “Bu harika ülkede Birleşik Krallık Büyükelçisi olarak görevime başlamak üzere Ankara’ya geldim. Çok mutluyum” paylaşımını yaptı. Jill Morris, Türkiye ve İngiltere arasında 400 yılı aşan diplomatik ilişki tarihinde atanan ilk İngiliz kadın büyükelçi olacak. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a güven mektubunu sunmasının ardından da resmi olarak görevine başlayacak.

* * *

Ankara’ya geldiğini sosyal medyadan duyuran büyükelçiye, çok sayıda esprili ‘hoş geldiniz’ mesajı da geldi. Büyükelçiyi Aspava’ya SSK (soslu, soğanlı, kaşarlı) dürüm yemeye davet eden de vardı Ankaragücü maçına gelmesini isteyen de. Yeni büyükelçiye Twitter’da takipçilerine verdiği Türkçe espirili cevaplarla tanınan sıkı Beşiktaş taraftarı eski İngiltere Büyükelçisi Richard Moore’u hatırlatanlar da oldu. Richard Moore da Twitter hesabından meslektaşı için, “İyi arkadaşım @JillMorrisFCDO‘un dünyadaki en iyi büyükelçi görevini üstlendiğini görmekten çok mutluyum.  Türkiye’yi iyi tanıyor ve mükemmel Türkçe konuşuyor. Hayırlı olsun” mesajını paylaştı.

* * *

Haberin Devamı

‘ASPAVA’YA SSK YEMEYE GİDELİM Mİ?’

İşte yeni büyükelçiye sosyal medya üzerinden iletilen bazı ilginç ve renkli mesajlar:

@AltugAkgul: Hoş geldiniz. Aspava’ya SSK yemeye gidelim mi?

@ahmetcemozen: Ankara’da fotoğraf çektirecek Atakule dışında picturesque bir şey bulamamış olması normal... Hoşgeldiniz Sn. Morris.

@utkuhuseyinkaya: Beşiktaş’ta oyuncu değişikliği.

@olcaytofisek: Hoşgeldiniz turistik vize vermediler ben de ingiltereye küstüm, bi daha da gitme girişiminde bulunmıycam bana atakule sbuxtan tall badem sütlü misto ısmarlarsanız barışırım.

@bosgecmeyelim: Hanım efendi ana dilimizi bu kadar kısa sürede öğrenmiş olmanızdan mütevellit sizi tebrik ederim ve simülasyonumuza hoşgeldiniz diyorum.

Haberin Devamı

@LegDayji: Tweeti görünce aklıma direkt, twitterdan halka şirinlik yapan ankara eski büyükelçisinin görevini tamamlayıp hemen ardından MI6’in head’i olması geldi. Nelere şahit oluyoruz inanmak zor, bu abla da yeni stajyer.

@dfisvr: Bu ingilizler hep çok sempatik büyükelçiler atıyolar bizim ülkeye. Mesela beşiktaşlı riçırd abim  vardı bi aralar ajan derlerdi ona, o da “of ya!” yazardı. Sonra ingiliz istihbaratının başına geçti hakkaten. Jill ablama başarılar.

@metabolikasidoz: Welcome to Türkiye. Kruvasan Out. Ankara Simidi İn. (Türkiye’ye hoş geldiniz. Kruvasan Out. Ankara Simidi İn.)

@BahadirAG: Come to Ankaragücü match in Eryaman Stadium (Eryaman Stadı’ndaki Ankaragücü maçına gelin.)

@Engin19100: Welcome to Ankara, we are waiting for you to the matches of our 113-year-old historical club ANKARAGÜCÜ. (Ankara’ya hoşgeldiniz 113 yıllık tarihi kulübümüz ANKARAGÜCÜ maçlarına bekliyoruz.)

* * *

‘SAYIN BÜYÜKELÇİM KABAN LİNKİ GELİR Mİ?’

Yorumların dikkat çeken bir diğer yanı da bazı kadınların büyükelçiden üzerindeki kırmızı kabanın linkini istemesiydi.

@maerrve: Ay paltonun güzelliğine bakın ya.

@y_mervegul: Kırmızı kabanı nerden bulabilirim ablacım çok da yakışmış bu arada.

@ayselibiseyler: Sayın Büyükelçim kaban linki gelir mi...

@epifizzz: Kaban çok güzelmiş. Link gelir mi?

* * *

Sayın büyükelçiye ben de ‘hoş geldiniz’ diyerek, artık ‘yeni renkli cevap ve yorumlara hazır olun’ tavsiyesinde bulunayım.

Yazarın Tüm Yazıları