ABB binalara dayanıklılık testi uyguluyor mu?

Kahramanmaraş merkezli 11 ili vuran depremlerde binlerce bina yerle bir oldu, on binlerce canımızı kaybettik.

Haberin Devamı

Bu felaket hepimizi bir kez daha deprem gerçeğiyle yüzleştirdi. Depremin ardından herkes oturduğu bina için dayanıklılık testinin nasıl yapılacağının, riskli binanın nasıl anlaşılacağının, ev alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğinin, oturduğu evin altından fay hattının geçip geçmediğinin peşine düştü. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) beklenen İstanbul depremi nedeniyle 2019’da bir ‘Bina Tespiti Projesi’ başlattı. Proje kapsamında binaların risk durumunu saptayabilmek için ‘hızlı tarama yöntemi’ uygulanıyor. Başvurular internet üzerinden alınıyor.

ABB binalara dayanıklılık testi uyguluyor mu

ABB binalara dayanıklılık testi uyguluyor mu

***

Haberin Devamı

Ankara’da yaşayanların da Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden (ABB) ve ABB Başkanı Mansur Yavaş’tan bu yönde talepleri var. İşte sosyal medyaya da yansıyan o taleplerden bazıları.

@moamanomorebets: “Ankara’da neden deprem dayanıklılık testi yapılmıyor?”

@denissskilic: “Sayın başkanım Ankara için deprem konusunda nasıl önlemler aldınız? Lütfen site yönetimlerinden binaların deprem dayanıklık testi yaptırmalarını şart koşmanız. Ankara’da kuzey fay hattından dolayı etkilenecek bir bölge özellikle Demetevler ve Yenimahalle. Binalarımızın zemin etütlerinden ve sağlamlığından endişeliyiz. Site yönetimi çoğunluğa göre karar veriyor para vermek istemeyen yaptırmıyor ama şart koşulursa çoğunluğa bakmadan yaptırmak zorunda kalırlar.”

@Bayram51060668: “Sayın Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı’mız sizden ricamız, Ankara’da tüm genel binalara deprem dayanıklık testi yapmanızı talep ediyorum.”

***

ABB binalara dayanıklılık testi uyguluyor mu

Peki, başkentte Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin (ABB) depreme dayanıklılık testi ile ilgili bir çalışması var mı?

Maalesef yok.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz günlerde İstanbul’daki binalar için İBB’den depreme dayanıklılık testini örnek gösteren @keldentist, ABB’ye Başkent 153 üzerinden, “Böyle bir çalışma Ankara’da da olacak mı?” diye sordu. Başkent 153’ten verilen yanıtta, “Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak bu şekilde çalışmamız bulunmamaktadır. T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ya da bağlı bulunduğunuz ilçe belediyeleriniz ile görüşme sağlayabilirsiniz. Bilgilerinize sunar, sağlıklı günler dileriz” denildi.

İşin ilginç yanı başkentteki ilçe belediyelerinin de böyle bir çalışması yok.

***

ABB, Ocak 2020’de meydana gelen Elazığ depreminin ardından Şubat 2020’de Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı’nı kurdu. Bu daire başkanlığının görev, çalışma usul ve esaslarına dair yönetmeliğinde şöyle bir madde var: “7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun gereği afetler hakkında alınacak tedbirler, 23/07/2004 tarihli ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanun gereği afet riski taşıyan veya can ve mal güvenliği açısından tehlike oluşturan binalar hakkında bahsi geçen kanunlarda belirtilen görevleri yapmak, kurumlar arası koordinasyonu sağlamak.”

Haberin Devamı

ABB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı, bugüne kadar Afet Farkındalık Parkı’nın kurulması, kent sakinlerinin afet ve acil durumlara hazırlıklı olması, farkındalık düzeylerinin artması için afet eğitimi verilmesi, tatbikatlar, deprem bölgesine destek gibi bir dizi çalışmaları yürüttü ve halen yürütüyor. Bunun yanı sıra özellikle kentin eski yapı stokları için de acil bir adım atması ve ilçe belediyeleriyle iş birliği yapması kentin ve kentlilerin geleceği için elzem duruyor. Umarım sosyal medyaya da yansıyan bu talepler dikkate alınır ve İstanbul’da olduğu gibi Ankara’da da harekete geçilir...

ABB binalara dayanıklılık testi uyguluyor mu
ABB binalara dayanıklılık testi uyguluyor mu
ABB binalara dayanıklılık testi uyguluyor mu

AFET İNFO BİLGİLENDİRİYOR

Deprem sonrası yaşanan yıkımlara ve acılara üzülürken bilgi kirliliğinde de boğulduk durduk. Bilenlerin bilgilerinin bilmeyenlerin fikirlerinin arasında kaybolduğunu gördük. Ankara’da yaşayan ve daha önce de kentle ilgili farklı çalışmalara imza atan Muhammed Murat Arslan da bu noktadan hareketle ‘Afet İnfo’ isimli bir platform kurmuş. Sosyal medya mecralarını inceleme fırsatı bulduğum Afet İnfo’da deprem sonrasında yapılması gerekenler uzmanlar tarafından anlatılıyor. Bu mecrada akademik nitelikli yazılı ve görsel içerikler de üretiliyor. Tanıtım yazısında ise “Doğru ve nitelikli bilgiye dayalı içerik havuzu olan Afet İnfo’nun odağında; özellikle psikoloji, sosyoloji, iletişim, sosyal hizmetler, şehir ve bölge planlama vb. alanlar bulunmaktadır” deniliyor. Arslan’a Afet İnfo’yu sordum şöyle yanıtladı: “Deprem sonrası ile ilgili çok fazla bilgi kirliliği var. Deprem nedeniyle Afet İnfo isimli bir girişim kurduk. Bağımsız ve tarafsız. Burada afet sonrasında yapılması gerekenlerle ilgili hem yazılı hem görsel içerik üretmeye başladık. Uzmanlarla 10-15 dakikalık videolar çekiyoruz. Depremin etkilerinin uzun süreceğinin farkındayız ve bu farkındalıklar üzerinden hareket ediyoruz. Konunun uzmanlarına ulaşıp belli bir konseptte videolar çekiyoruz. Ayrıca bilgilendirici içerikler hazırlıyoruz.” Afet İnfo’nun Instagram, YouTube, Twitter, Facebook ve Linkedin hesaplarından uzman isimlerin afet sonrası rehber bilgi anlatımlarına ulaşabilirsiniz.

Haberin Devamı

ABB binalara dayanıklılık testi uyguluyor mu

AÇIL DURAK AÇIL KAPAN DURAK KAPAN

Ana gündemimiz halen deprem olsa da kentte hayat devam ediyor. Sosyal medyada @pars06 isimli kullanıcının geçen günlerde Milli Kütüphane önündeki kapalı modern durak ile ilgili ABB’ye ilettiği bir iletisi dikkatimi çekti. @pars06 21 Şubat’taki iletisinde, “Milli Kütüphane önündeki durağın kapısı bir ara kapanmıyordu şimdi de açılmıyor, bilginize” yazdı. EGO İşletme Yönetimi Şefliği’nden 23 Şubat’ta verilen yanıtta, “Konuyla ilgili yüklenici firmaya gerekli talimat verilmiştir” denildi. Durakta son durum nedir bilmiyorum ancak siz siz olun bu kapalı modern durakları kullanırken dikkatli olun. Sıcak bir ortamda otobüs bekleyeyim derken kapının azizliğine uğrayabilirsiniz...

Haberin Devamı

ABB binalara dayanıklılık testi uyguluyor mu
ABB binalara dayanıklılık testi uyguluyor mu

METRO VAGONLARINA ‘ŞEHİR HASTANESİ’  BİLGİLENDİRMESİ

SOSYAL medyadan @demetciki 23 Şubat’ta ABB ve ABB Başkanı Mansur Yavaş’a şu çağrıyı yaptı: “Başkanım metro içi bilgilendirme panolarına deprem bölgelerinden şehrimize gelen insanlar için şehir planı, yönlendirmeler ve moral mesajları koyalım mı?” EGO Genel Müdürlüğü konunun ilgili daire başkanlığına iletildiğini, en kısa sürede dönüş yapılacağını kaydetti. Bu iletinin altında @DogruogluSoner de dikkat çeken bir öneride bulundu: “Kaç defa bildirdim, metroda vagonlara Şehir Hastanesi Durağı yazdıramadım. İnsanlar birbirine soruyor.” EGO bu talep için ise olumsuz bir yanıt vererek gerekçesini ise şöyle paylaştı: “Şehir Hastanesi iki istasyon arasında kaldığından ve yolcularımız kendi tercihlerine göre ulaşımlarını sağladıklarından talebiniz uygun görülmemiştir. Bilkent Şehir Hastaneleri’ne giden ring otobüsleri Tarım Bakanlığı Danıştay istasyonu çıkışından hareket etmektedir. Bu durumu yolcularımıza hatırlatmak için tren içinde anonslar yapılmaktadır. Kızılay yönüne gelirken Bilkent istasyonunda ve Koru’ya gelirken Tarım Bakanlığı Danıştay istasyonlarında anons yapılmakta diğer istasyonlarda ise anons yapılmamaktadır.” Bazen anonsları duymak zor olabilir o yüzden aslında metro vagonlarının içindeki durak bilgi alanına Şehir Hastanesi’ni belirten yazılı bir ekleme de yapılsa fena olmaz gibi...

Yazarın Tüm Yazıları