Temizliğin profesyoneli

Aile bütçesine katkı için küçük yaşta çalışmaya başlar...

Haberin Devamı

Birçok farklı işte deneyim kazanır. İktisat okuduğu yıllarda ise çöp tesisleri kuran yabancı bir şirketin şantiyelerinden sorumlu olur. Serdar Koç, üniversitenin ardından da kimya mühendisi olan eşi Şehnaz Koç ile kendi işini kurma kararı alır. Koç çifti, yabancı sermayenin hakim olduğu profesyonel temizlik ürünleri sektöründe 1994’te Neta Kimya olarak üretime başlar. Serdar Koç, bugün kritik öneme sahip 10’un üzerinde sektörün sorunlarına çözüm üretiyor. Hem Türkiye’de hem de yurt dışında sektörünün önemli bir aktörü olmayı başaran Serdar Koç, şimdi hem ihracatı artırmak hem de yurt dışında tesis kurmak istiyor.

 Temizliğin profesyoneli

Haberin Devamı

SERDAR Koç... Yaptığı her işi yatırıma dönüştüren, ürün çeşidini sürekli artıran ve yabancı firmaların hakim olduğu sektöründe rekabetçi anlayışla başarıyı yakalayan bir girişimci. Eşi Şehnaz Koç’un yanı sıra ikinci kuşağında gücünü arkasına alan Neta Kimya’nın kurucularından Serdar Koç, girişimcilik serüveni ile geleceğe dair planlarını aktardı. 1962 İzmir doğumlu ve memur bir babanın çocuğu olan Serdar Koç, hayatı boyunca hep çalıştığın söyleyerek, şöyle devam etti:


ÜNİVERSİTEDE BÜYÜK SORUMLULUK
“Menemen’de bahçeli bir evimiz vardı. Orada da ineklerimiz vardı. Onların bakımı ve sağımından sorumluydum. Daha sonra ise her yaz birçok işte çalıştım. Dokuz Eylül Üniversitesi’nde iktisat okuduğum yıllarda da bu çalışma temposu devam etti. Ve bu süreçte çöp tesisleri kuran bir Fransız şirkette işe girdim. Türkiye’nin çeşitli yerlerinde tesisler kuruyorlardı. Zamanla oluşan güvenle şantiyelerden sorumlu kişi konumuna geldim. 14 tane çöp fabrikası kurduk. 8-9 yıllık profesyonel iş hayatının ardından da eşim Şehnaz Koç ile kendi işimizi kurma kararı aldık. Benim hep aklımda üretim odaklı kendi hikayemizi yazmak gibi planlarım vardı. Eşimin de kimya mühendisi olması nedeniyle temizlik ürünleri alanında yol almak istedik.”

Haberin Devamı

Temizliğin profesyoneli


YATAY BÜYÜYEREK AYAKTA KALDI
“Yaptığım her işe kendi işim hassasiyetiyle dört elle sarıldım” diyen Serdar Koç, Neta Kimya ile ilk etapta sıvı deterjan, yumuşatıcı ve genel temizlik üzerine üretime başladık. Eşim Şehnaz Koç ile üretip, birlikte satış pazarlamasını da yaptık. 4-5 yıl sonra ise ağırlığımızı endüstriyel temizlik ürünlerine verdik. O yıllarda sektöre yabancı sermaye hakimdi, yerli üretim yapan firma sayısı çok azdı. Türkiye ekonomisine bakıldığında, yerli firmaların yabancı sermaye yanında fazla büyüme şansı olmadığı için dikey büyüme yerine, yatay büyüme kararı aldık. Ürün ve hizmet çeşitliliğini artırdık” diyerek müşterilerin temizlik ve hijyen kapsamındaki tüm ihtiyaçlarına cevap verebilme, her sorununa çözüm üretebilme anlayışıyla bugünlere geldiklerini söyledi.

Haberin Devamı

Temizliğin profesyoneli


İLK BEŞTE BİR İZMİRLİ
NETA Kimya’nın 1994’te İzmir Çamdibi’nde 400 metrekarelik bir alanda faaliyete başladığını, 2001’de ise İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’ne geçtiklerini anlatan Serdar Koç, “Eşim ve benim dışımda kimse yoktu. Toplam 3 ürünümüz vardı. Ciddi bir çalışmanın ardından işlerimizi büyüttük. Bugün çalışan sayımız 30’a çıktı. Tamamen otomasyona dayalı bir üretim prosesimiz var. Turizmden sağlığa, gıdadan hayvancılığa kadar hijyen uygulamalarının kritik öneme sahip alanlarında 185 çeşit ürünle faaliyet gösteriyoruz. Yıllık 2 bin 500 tona yakın üretimimiz var. Bizim faaliyete geçtiğimiz yıllarda bu alana çok ciddi yatırım yapanlar oldu. Ama birçoğu kapattı. Bugün pazara uluslararası firmalar hakim. Bu alanda da ciddi beş firma var” diyerek bunlardan birinin Neta Kimya olduğunu paylaştı.

Haberin Devamı


AVRUPA’YA TESİS KURACAK
BUGÜN sektöründe Türkiye’de güçlü bir aktör olan Neta Kimya, 3 yıl önce bu alandaki başarısını yurt dışına da taşımak için kolları sıvamış. Serdar Koç, “3 yıl önce direk ihracata başladık. Şu an Ukrayna, Özbekistan, Sırbistan ve Azerbaycan’a ihracatımız var. Bu yıl üretimin yüzde 30’u ihracata gidecek. Hedefimiz bunu yüzde 50’ye çıkarmak. Pazar olarak ise Avrupa’yı belirledik. Ama oraya kimya alanında ihracat yapmak çok zor. Biz de onun için bir Avrupa ülkesinde üretim tesisi kurmak istiyoruz. 2018-2019’da bunu hayata geçirmek istiyoruz” diyerek gelecek planlarını da aktardı.

Temizliğin profesyoneli


YENİ SEKTÖR
HAYVANCILIK

ENDÜSTRİYEL temizliğin yanı sıra geçtiğimiz yıl besicilik sektörüne de adım attıklarını söyleyen Serdar Koç, “Yeğenimle birlikte besi hayvancılığı alanında bir yatırımımız oldu. Türkiye’nin ciddi et açığı var. Biz de bunu görerek yatırım kararı aldık. Foça’da bir çiftlik kurduk. Şu an 500 baş hayvanımız var. Bu alanda işi büyütmek istiyoruz. Et açığını kapatmak ve fiyatların düşmesi adına çalışacağız. Dünya piyasalarına göre Türkiye’de et fiyatları çok yüksek” diyor.

Haberin Devamı


SINIRLAR NET

NETA Kimya’nın bir aile şirketi olduğunu ifade eden Serdar Koç, “Eşimin yanı sıra, avukat kızım Cansu Koç Hilalay da bizimle çalışıyor. Hem muhasebe hem de hukuk işlerini takip ediyor. İktisat okuyan oğlum da yurt dışında belli bir süre oryantasyon sonrası aramıza katılacak. Bir aile anayasamız var ve herkesin görev tanımı belli. Sınırlar net” diyor.


EN BÜYÜK GÜÇ AR-GE

NETA Kimya’nın gücünü AR-GE’den aldığına dikkat çeken Serdar Koç, “Burada eşimin dışında da mühendis arkadaşlarımız var. İyi bir insan gücüne sahibiz. İnsana da yatırım yapıyoruz. Bugün her türlü çalışmayı yapabilecek nitelikte bir AR-GE laboratuvarına sahibiz. Üç AR-GE çalışanı var” diyerek bu çalışanların firmayı daha da ileriye götürecek ürünler üzerinde çalıştığını aktardı.


MERDİVEN ALTI TÜKETİCİ VAR

BİRÇOK alanda olduğu gibi endüstriyel temizlik alanında da en büyük problemin kayıt dışı olduğuna dikkat çeken Serdar Koç, “Kayıt dışı çalışan tüm firmalar bizim rekabet gücümüzü aşağıya çekiyor. Ben bunlara merdiven altı demekten de kaçınıyorum. Bana göre merdiven altı üretici değil, merdiven altı tüketici var. Çok ciddi tüketiciler, markalar ve restoranlar da merdiven altı üretimleri seçebiliyor, maalesef bu konuda bizlerin yapabileceği bir şey yok. Bu konuda devletimizin resmi kurumlarının çalışma yapması gerekiyor” görüşünü paylaştı.

KISA KISA

* Serdar Koç, endüstriyel temizlik alanında bugüne kadar Türkiye’de birçok ilke de imza attıklarını söyleyerek, “Hayvan hijyeni konusunda bazı ilkelerimiz var. Ayrıca Türkiye’de endüstriyel anlamda banyo-evye temizleyicisini de biz yaptık” diyor.
* Endüstriyel temizlik alanında sadece üretmenin yeterli olmadığını savunan Serdar Koç, “Doğru kullanıma da yönlendirmek için videolar çekiyoruz. Bir yerde sosyal sorumluluk” diyerek yaptıklarını paylaştı.
* Elde edilen başarıyla birlikte Neta Kimya birçok yabancı firmanın da dikkatini çekmiş durumda. Serdar Koç, “Bize geçmiş yıllarda iki ortaklık teklifi geldi. İngiltere’den bir firma ile görüşüyoruz. Burada da kazan kazan üzerine bir yapı olabilir” diyor.

Yazarın Tüm Yazıları