Pes etmedi çok çalıştı global oyuncu olma yolunda ilerliyor

İLKOKUL 3’te üçte babasının kantininde başlayan koşuşturma, süreç içinde farklı alanlarda da devam eder.

Haberin Devamı


Üniversite için Ankara’dan geldiği Bursa’da da boş durmaz. Dil öğrenmek için gittiği kursun kantinini işletir. Davud Gök, okuldan mezun olduktan sonra da yatırım danışmanı olarak profesyonel iş hayatına ilk adımı atar. Askerlik dönüşü 2001 krizinde iş bulmakta zorlanan Gök, lojistik alanında faaliyet gösteren bir şirkete ortak olur. Ama aynı dönemde babasının vefatı tüm işleyişi altüst eder. Gök, çok istemese de aile işlerini devam ettirmek üzere Ankara’ya döner. Buna bir yıl dayanan Gök, 2002’de geldiği İzmir’de düğün takılarını sermaye yaparak yapı marketi açar. Bir süre sonra bu işin de kendine çok uygun olmadığını düşünerek, 2005’te tekrar lojistik sektörüne yönelir, ISC’yi kurar. İlk altı ay hiç iş yapamasa da asla pes etmez. Bugün lojistik sektöründe çözümler sunan ve 170 ülkede bulunan acente ağıyla faaliyet gösteren Davud Gök’ün hedefi ise Amerika başta olmak üzere çeşitli ülkelerde şubeleşerek global bir oyuncu olmak.

Haberin Devamı

DAVUD Gök... Karşısına çıkan onca zorluğa ve engele rağmen hedefine ulaşmak adına asla vazgeçmeyen bir iş insanı. ‘Konuştuğunu ya da düşündüğünü yaz, yazdığında ulaşılabilir olsun’ diyerek, zor işlerde farkındalık yaratmayı kendine ilke edinmiş bir girişimci. ISC Lojistik A.Ş.’nin kurucusu Davud Gök ile mücadele dolu kariyer yolculuğundan kendi işini kurmaya kadar geçen süreci ve yarınlara dair hedeflerini konuştuk. Yedi göbek tacir bir ailenin ferdi olarak 1976’da Ankara’da dünyaya gelen Davud Gök, babası ve amcalarının kantin, biçerdöver, benzinlik ve otomotiv ticareti gibi çeşitli iş kollarında çalıştığını söyleyerek, hikayenin devamını şöyle aktardı:

TENEFFÜSTE SOSİS KAZANI YIKADI
“Sürekli ticari sohbetlerin içinde yer alan biri olarak ben de ilkokul üçten itibaren babamın işlettiği kantinde çalışmaya başladım. Okul biter bitmez dolmuşa binip babamın yanına gidiyordum. Ortaokul ve lisede ise babamla aynı okulda olduğumuz için bu kez çalışma süreci teneffüslerde de devam etti. Arkadaşlarım futbol ya da basketbol oynarken ben sosis kazanı yıkıyordum. Tabii çalışma serüveni sadece kantinle sınırlı da kalmadı. Benzincide pompacılık da yaptım, biçerdöverlerde de çalıştım. Otomotiv alım satımına kadar ailenin her işinde görev aldım.”

Haberin Devamı

KURSUN KANTİNİNİ DE İŞLETTİ
O dönem babasının kendisini sürekli çalıştırmasına kızsa da yıllar sonra ‘iyi ki de yapmış’ diyecek olan Davud Gök’ü bugünlere o süreçte kazandığı iş azmi ve sorumluluk bilinci gibi önemli değerler getirecekti. Lise bitinceye kadar Ankara’da yaşayan Davud Gök, 1994’te Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nü kazanarak rotayı Bursa’ya çevirir. Gök, “Burada da boş durmadım. Dil öğrenmek için gittiğim kursun kantini gözüme çarptı. İşletemediklerini fark edip oraya el attım. Bir arkadaşımı da yanıma alarak kantinin işletmesini aldım. İhtiyacım olmamasına rağmen hamburgercide çalıştım. Üniversitenin ilk internet kafesini açmak istiyordum ama olmadı. Bu deneyimlerimin ardından da parayı öğrenmek adına üniversiteyi bitirince 1999’da Bursa’da bir şirkette yatırım danışmanı olarak işe girdim. Stajyer olarak başladım ve 1 ayın sonunda kadroyu kaptım. Tabii babam Ankara’ya dönmemi istiyordu. Bir süre sonra bu şirkette terfi beklerken bu gerçekleşmedi. Nedeni ise askerlikti” diyerek, bu tablonun ardından vatani görevini yapmak üzere askere gittiğini paylaştı.

Haberin Devamı

DÜĞÜN TAKILARI SERMAYE OLDU
Askerlik süreci Davud Gök için önemli bir dönüm noktasının da kapısını aralar. Görev yaptığı Manisa’da gelecekte evleneceği kişiyle tanışan Gök, şöyle devam etti:
“Asker dönüşü 2001 krizi yaşanıyordu ve aracı kurumlarda işten çıkarmalar vardı. Bursa’ya döndüm ama iş bulamıyordum. O dönem ev arkadaşım da bir lojistik firmasında işe girmişti. İş arama sürecinde onun yanında takılıyordum. Firma güzel işler yapsa da sıkıntıları da vardı. Verimli çalışmıyorlardı. Ortaklık teklif ettim ve 5 bin dolara şirketin yüzde 50’sini aldım. 1 Mayıs 2001’de şirkete ortak oldum. Ama 21 Mayıs’ta babamı 44 yaşında bir iş kazasından kaybettim. Hayatım bir anda altüst oldu. Ankara’ya ailemin yanına dönmem gerekti. İlk girişimcilik deneyimim böylece sona erdi. Ankara’da aile işlerinde çalışmaya başladım ama bir süre sonra orada yapamadım. 1 yıl sonra hiçbir şey almadan rotamı eşim Derya ile İzmir’e çevirdim. Düğündeki takıları sermaye yaparak İzmir Buca’da 2002’de yapı marketi açtım. Ama çok da bana olmadığı görsem de dükkanı büyüttüm ve Gök Yapı Market’i 2004 Aralık’ta devrettim. Elde ettiğim 40 bin TL sermayeyle de lojistik sektörüne girme kararı aldım. 12 Ocak’ta ortaklı bir yapıyla ISC Lojistik A.Ş. kuruldu. Ama ilk 6 ay hiç iş yapamadık. Sektöre dair hiç bilgim olmadığı için de birçok kişi bana inanmadı. Ama ben pes etmeyip çok çalıştım, süreç içinde ortağımla da yolları ayırıp sürekli işime yatırım yaparak bugün ISC’yi uluslararası taşıma işlerinde önemli bir aktör haline getirmeyi başardım.”

Haberin Devamı


ZOR OLANI
SEVİYORUZ
ISC Lojistik A.Ş.’nin deniz, hava ve karayolu ile proje lojistiği ana hizmetleri veren bir şirket olduğunu ifade eden Davud Gök, “Bunun yanı sıra yurtiçinde ve dünyanın her noktasında depolama, ön ve son taşıma, liman, sigorta ve gümrükleme hizmetlerini kapsayan entegre, multimodal, lojistik çözümler üretiyoruz. Merkezimiz İzmir. İstanbul, Ankara ve Mersin’de de şubelerimiz var. 170 ülkede bulunan geniş acente ağımızla da hizmetlerimizi sorunsuz verebiliyoruz. Başta gıda olmak üzere, tehlikeli madde, ilaç & sağlık, teknolojik ürünler, otomotiv, makine, perakende&FMCG ve inşaat sektörleriyle çalışıyoruz. Çok hassas taşımaları organize ediyoruz. Zor işleri seviyoruz” diyerek, çalışma prensiplerini aktardı.

Haberin Devamı


O GÜN İNANMAMIŞLARDI
ŞİMDİ SIRA DÜNYA OFİSLERİNDE
YOLA çıktığı 2005’ten itibaren her pazartesi toplantı yapan Davud Gök, “Hem bir önceki haftayı, hem de o hafta yapılacakları konuştuğumuz bir durum analizi toplantısı bu aslında. İlk kurulduğumuzda da iki çalışma arkadaşım vardı ve onlarla yaptığım toplantımızda; ‘uluslararası bir şirket olacağız, Türkiye’nin değişik yerlerinde şubelerimiz olacak, yazılımda da Soft kullanacağız ve dünya ofisleri açacağız’ diyerek, bir hedef belirlemiştim. Tabi o iki arkadaş buna inanmadıkları için birlikte yola devam etmedik. Ama bugün bu hedeflerimizin birçoğunu gerçekleştirdik. Şimdi sırada dünya ofisleri var. Amerika, İngiltere, Singapur ve Hindistan’da şube açmayı planlıyoruz. Bunu da 2027’e kadar hayata geçirmek istiyoruz. Aslında bu yıl ilk adımı atacaktık ama dünya genelindeki resesyon nedeniyle 2024’te Amerika’ya başlamak istiyoruz” diyerek, hedeflerini paylaştı.

KISA KISA
* Çocukken ‘kanuncu’ lakabı alan Davud Gök, “Hep kurallara uydum. Kurulur kurulmaz da müşterilerimize güven verebilmek amacıyla 2005 Şubat’ta Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği’ne (UTİKAD’a), Mart 2005’te ise Uluslararası Taşıma İşleri Organizatörleri Dernekleri Federasyonu’na (FIATA) üye oldum. Mart 2021’de TİO, Ağustos 2021’de de IATA belgesini aldık” diyor.

* Tüm sektörler içerisinde 2011’de Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 firması arasında yer aldıklarını ve ISC’nin 72’inci olduğunu paylaşan Davud Gök, “Bu başarıda çalışma arkadaşlarımın yanı sıra eşim Derya’nın payı büyük. Ben hafta sonu dahi çalıştım. Eşim Derya beni desteklemese buralara gelemezdik. O da 2013’te ISC ekibine katıldı ve şu an bölge müdürümüz” diyerek, ailenin önemli olduğunu paylaştı.

* “Şartlar ve koşullar ne olursa olsun prensiplerden vazgeçmemek gerekiyor” diyen Davud Gök, “Tüm bunları da etik değerlerle yapacaksınız. Tabii tüm çalışma arkadaşlarınızı da sürece dahil etmeniz gerekiyor. Biz de bunu yapıyoruz. 20 kişilik ekip arkadaşlarımızı iş sürecine ekleyerek ilerliyoruz” diyor.

Yazarın Tüm Yazıları