O gün oyuncak bebeklerini giydiriyordu şimdi ise...

Önce oyuncak bebekleri için kıyafetler tasarlar ve diker. Bu alandaki merakıyla da hem lise hem üniversite eğitimini, moda ve hazır giyim üzerine yapar. Cahide Erden, okulun ardından da kariyerine tekstil sektöründe profesyonel olarak devam eder. En son çalıştığı şirketin küçülme kararı almasıyla birlikte Cahide Erden de kendi işini kurma hayalini gerçekleştirmek için harekete geçer. Ve Hollanda’dan gelen siparişle birlikte 2011’de İzmir’de Azure Tekstil’i kurar. Ağırlıklı organik bebek ve çocuk giyimi üzerine uzmanlaşır, ihracat yapar. 2021’de ‘Nova Scotia’ ismiyle kendi markasını hayata geçiren Cahide Erden’in gündeminde hem ürün gamını genişletmek hem de yeni pazarlarda büyümek var.

Haberin Devamı

 O gün oyuncak bebeklerini giydiriyordu şimdi ise...

CAHİDE Erden... Çocuk yaşta başlayan tutkusunu işe dönüştüren bir iş insanı. Bunu da basamakları birer bire çıkarak hayata geçiren bir girişimci. Azure Tekstil’in kurucusu ve Nova Scotia markasının yaratıcısı olan Cahide Erden ile girişimcilik serüvenini ve yarınlara dair hedeflerini konuştuk. Giyim öğretmeni bir anne ile derici bir babanın kızı olarak 1982’de İzmir’de dünyaya ‘merhaba’ diyen Cahide Erden, tekstilin içinde büyüdüğünü paylaşarak, şöyle devam etti:

HEM DİSİPLİN HEM TUTKU
“Hem annem hem de babamın işleri nedeniyle tekstil sektörünün içine doğdum diyebilirim. Benim maceram ise annemin yönlendirmeleriyle oyuncak bebeklerime kıyafet tasarlayıp dikerek başladı. Hatta ilkokul yıllarında yine annemin öncülüğünde örgü de yaptım. Ama annem bunu hep bir kalıba göre yaptırdı. Yani hem bir disiplin hem de bir tutkuyla büyüdüm. Bu tutku eğitim tercihlerimde de yönlendirici oldu. Liseyi moda tasarım üzerine okudum. Daha sonra ise Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nde hazır giyim üzerine eğitim aldım.”

Haberin Devamı

O gün oyuncak bebeklerini giydiriyordu şimdi ise...

KENDİ İŞİMİ KURMALIYIM
Cahide Erden, üniversiteden 2001’de mezun olduktan sonra İzmir’de tekstil sektöründe iş hayatına ilk adımı atar. Bir profesyonel olarak işin mutfağında çalışan Cahide Erden, “Üretim süreçlerine tanıklık ettim. En son bir İtalyan firmada çalışıyordum. Bu firma, global bir marka için üretim yapıyordu. Ben de o markanın Türkiye’deki üretiminden sorumluydum. Çok yoğun bir tempom vardı. Ama bir süre sonra İtalyan firma küçülme kararı aldı. Bu kararla ben de kendimi sorgulamaya başladım. Aslında liseden itibaren hep ‘kendi işimi yapmalıyım’ diyordum. Firmanın küçülme kararıyla birlikte de bunu hayata geçirmek için uygun zamanın geldiğini düşündüm” diyerek, hayalinin peşinden gittiğini anlattı.

Haberin Devamı

O gün oyuncak bebeklerini giydiriyordu şimdi ise...
O gün oyuncak bebeklerini giydiriyordu şimdi ise...

NEDEN TÜRK MARKASI OLMASIN
Yaklaşık 10 yıllık kurumsal hayat deneyimine nokta koyan Cahide Erden, o dönem Hollanda’da yaşayan kuzeninden gelen telefonla da ne kadar doğru bir karar aldığını tesciller. Erden, o süreci şöyle aktardı:
“Firmadan ayrıldıktan sonra Hollanda’da yaşayan kuzenim, bir spor kulübünün kendi markasıyla kıyafet ürettirmek istediğini söyledi. Bu işaret oldu ve ilk adımı attık. İzmir’de 2011’de Azure Tekstil’i kurdum. İlk müşterimiz de o Hollandalı spor kulübü oldu. Zamanla farklı Avrupa ülkelerini de müşteri portföyüme ekledim. Süreç beni bebek ve çocuk giyime yöneltti. Sonra da odağımı organik tekstile çevirdim. Ağırlıklı bebe ve çocuk giyimi olsa da buna kadın-erkek günlük giyimi de ekledim. Bugün insanlar yurtdışından geldiği için birçok markaya büyük rakamlar ödüyor. Ama o ürün Türkiye’den gidiyor. Bu tabloyu da görünce kendi markamı çıkarma kararı verdim. 2021’de de Nova Scotia markası doğdu. Bugün Azure Tekstil ile tamamen yurtdışına yönelik private label modeliyle çalışmalarımız sürüyor. Şimdi girişimcilik yolculuğuma Nova Scotia’i de ekledim.”

Haberin Devamı


KALIPLARIN DIŞINDA
NOVA Scotia’nın ilk koleksiyonunun 2-12 yaş grubu olduğunu anlatan Cahide Erden, “2022 ilkbahar ve yaz koleksiyonumuz saf pamuktan üretilmiş, içinde polyester olmayan ürünlerden oluşuyor. Burada da cinsiyete dayalı renk dayatmasındaki kalıpların dışına çıkmak istedik. Pazarın tepkisini ölçmek adına da ilk olarak iç piyasada e-ticaret kanalıyla tüketicinin karşısına çıktık. Markamızı Hollanda’ya da gönderdik. Bu yeni markayla hem iç piyasaya hem de yurtdışına yönelik çalışacağız” diyerek, çalışmaları hakkında bilgi verdi.

O gün oyuncak bebeklerini giydiriyordu şimdi ise...


YENİ MARKA YOLDA
CAHİDE Erden, ilk markanın ardından yeni bir çalışma içerisinde de olduğunu anlatarak, şu bilgileri paylaştı:
“Şimdi ikinci marka hazırlığımız var. Bu marka tamamen organik bebek giyimine yönelik olacak. 2022’nin sonlarına doğru piyasaya çıkarmayı hedefliyoruz. Hem Nova Scotia hem de yeni markayla global bir aktör olmak istiyorum. Butik bir firma olsam da hayalim bu. Daha geniş kitlelere ulaşmak istiyorum. İç piyasada e-ticaret kanalıyla yola devam etmek gibi bir hedefimiz var.”

Haberin Devamı


TASARIMLARDA DA
ONUN İMZASI VAR
ÜRETİM dışındaki tüm sürecin kontrolü Cahide Erden’in omuzlarında. Üretimi fason olarak yaptırdığını dile getiren Cahide Erden, “Hem lise hem de üniversitede bu işin eğitimini aldığım için tasarımlar da bana ait. Kesimleri de kendi bünyemizde çözüyoruz. Ama üretimi bizim standartlarımızda yapan çözüm ortaklarımız var” diyor.

Yazarın Tüm Yazıları