Kendi umudunu kendisi yarattı

Hedefinde akademisyen olmak vardır. Ama dönemin siyasi koşulları nedeniyle bu hayalinden vazgeçmek zorunda kalır. Ercan Petekkaya, veteriner hekim olarak kendi kliniğini kurar. Bir yandan da daha fazla deneyim için bir şirkette çalışmaya başlar ve 27’sinde genel müdür olur. 11 yıllık kurumsal hayatın ardında da Farmavet’i kurarak ikinci girişimini hayata geçirir, yem katkıları üretir. Süreç içinde hayvan sağlığının yanısıra insan sağlığı için de ürünler geliştirmeye başlayan Ercan Petekkaya, Manisa Salihli’deki tesislerinden bugün 40’a yakın ülkeye ihracat yapıyor. AR-GE odaklı çalışmalarıyla da dikkat çeken Petekkaya, ikinci kuşağın gücüyle hem daha fazla ülkeye ihracat yapmayı hem de katma değerli ürünler geliştirmeyi hedefliyor.

Haberin Devamı

 

Kendi umudunu kendisi yarattı

ERCAN Petekkaya... Katma değeri yüksek ürünler üretmek adına yoğun bir mesai harcayan bir veteriner hekim. Birçok ürünün bu topraklarda da üretilebileceğini, hayata geçebileceğini göstermeyi kendine misyon edinmiş bir iş insanı. “İnsanlara umut vermezseniz, kendi umudunu kendisi yaratır” sözünden hareketle ilkelere imza atan Farmavet’in kurucusu Dr. Ercan Petekkaya ile hem kariyer yolculuğunu, yaptığı çalışmaları ve yarınlara dair hedeflerini konuştuk. Dünyaya 1959’da Elazığ’da ‘merhaba’ diyen Ercan Petekkaya, memur bir babanın oğlu olarak ilk, orta ve lise eğitimini bu kentte tamamlar. Ercan Petekkaya, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

BEN DE SİZLE OYNAMIYORUM
“Babam eğitim konusuna çok önem veren birisiydi. Lisenin ardından da Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi’ni kazandım. Başarılı bir öğrencilik hayatının ardından da 1983’te okuldan ikinci olarak mezun oldum. Hedefim okulda kalıp, bilimsel çalışmalara imza atıp, akademisyenlik yapmaktı. Ama dönemin siyasi durumları nedeniyle diplomamın arkasın ‘sakıncalı’ yazıldı ve akademisyenlik hayalim böylece son buldu. ‘Ben de sizle oynamıyorum’ dedim ve emeklilik sonrası İstanbul’a taşınan ailemin yanına gitme kararı aldım. Mezun olduğum yıl Gebze’de Pethask A.Ş.’yi kurdum ve klinik açtım.”Kendi umudunu kendisi yarattı

ALTI AYDA GENEL MÜDÜR OLDU
Kısa sürede kliniğini büyüten ve isim de yapan veteriner hekim Ercan Petekkaya’ya hiçbir iş yetmemeye başlar. Daha iyi şeyler yapması gerektiğini düşünmeye başlayan Petekkaya, “Pethask’ta veterinerlik hizmetlerinin yanı sıra ilaç satışlarımız da vardı. Ama bunlar bana yetmiyordu. O süreçte de veteriner ilaçları üzerine büyük bir firmanın personel arayışında olduğunu öğrendim. Beni mümessil olarak işe aldılar, ama benim farklı hedeflerim vardı. Ve ilk günden beri, ‘beni bir tanıyın’ diyordum. O dönem de bana benim klinikte çalıştırdığım veterinere ödediğim maaşla beni işe aldılar. Ben 6 ay sonra o firmaya, 27 yaşımda genel müdür oldum. İşi büyüttüm. Benim için iyi bir öğretmen olan patronum, bir süre sonra holding bünyesinde yeni bir şirket kurma teklifinde bulundu. İsim olarak Farmavet’i önerdim, ama karşılık görmeyince de burada bir geleceğim olmadığını düşünmeye başladım. Kağıt üstünde Farmavet’i 1992’de kurdum. Tabii bunu patronuma da söyledim” diyerek, 11 yıllık profesyonel iş hayatının ardından kendi hikayesinin yazmak için çalıştığı holdingden 1996’da ayrıldığını paylaştı.

Haberin Devamı

İSTANBUL’DAN SALİHLİ’YE
Kurumsal hayatta çalıştığı süreçte İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Farmakoloji ve Toksikoloji Ana Bilim Dalı’nda doktora da yapan Ercan Petekkaya, “İnsanlara umut vermezseniz, kendi umudunu kendisi yaratır” sözünden hareketle hayvan sağlığı için ilaçlardan ziyade besleme odaklı yem katkı maddelerin üretimine yönelir. Petekkaya, sürecin devamını şöyle aktardı:
“Yem katkı maddelerine odaklandığım süreçte de Balıkesir’de kurulan Polen Vitaminli Yem Katkıları şirketini satın aldım. Önce Balıkesir’de üretim yaptık, daha sonra orası küçük gelince İstanbul’a taşıdık bu tesisi ve şirketi. Tabii bir süre sonra İstanbul da bize dar gelmeye başladı ve yeni yer arayışlarına girdik. Bir tavsiye üzerine Salihli Organize Sanayi Bölgesi’ne rotamızı çevirdik. 2013’te de AR-GE ve üretim tesisimizi Manisa Salihli’de açtık. Bugün Salihli Organize Sanayi Bölgesi’nde Farmavet International olarak başta kanatlı ürünleri olmak üzere büyükbaş, küçükbaş, atçılık, balık-karides ve pet türlerine yönelik premiks ve yem katkı ürünleri üretiyoruz.”Kendi umudunu kendisi yarattı

Haberin Devamı

 
ARTIK İNSAN
SAĞLIĞINDA DA VAR
MANİSA Salihli’de süreç içinde ikinci fabrikayı kurduklarını paylaşan Ercan Petekkaya, “İkinci fabrikada ise lavanta, kekik gibi bitkilerden uçucu yağlar çıkarıyoruz. Bitkisel ekstrakt üretiyoruz. Biz yıllarca hayvan sağlığı odaklı çalışıyoruz. Bu noktaya kadar gelmişken insan sağlığı için de bir şeyler yapalım dedik. Kapsül dolum tesis yaptık. Şu an 7 tane kapsül ürünümüz var insan sağlığıyla ilgili. Henüz pazarda yeniyiz. Bizim bu alanda ürettiğimiz ürünler yurtdışından ithal ediliyor. Biz yurtdışına dövizlerimiz de gitmesin diye böyle bir adım attık. Bitkisel ekstrakt konusunda büyümeyi hedefliyoruz. Aynıca kendimi daha da geliştirmek, farmakope alanında araştırmalar yapmak için de Medipol Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nin yüksek lisans sınavına girdim ve yüzde 100 burslu kazandım. Ocakta tezimi vereceğim. Her deva otlar olarak anılan ürünlerle ilgili bilimsel çalışmalar yapıyorum” diyor.

Haberin Devamı

 
ÇİN’DE BİR İLK
TÜM hayvancılık alanıyla ilgili ürün geliştirdiklerini paylaşan Ercan Petekkaya, bunların arasında özellikle Uzak Doğu’daki karides yetiştiricileri için de bir ürün geliştirdiklerini söyleyerek, şöyle devam etti:
“Karideslerde erken ölüm sendromuna yönelik ürün geliştirdik. Bu ürünle Tayland pazarına girdik. Tayland pazarına girince Çin’den de talep geldi ama oraya girmek çok da kolay değil. Çok zorlu kuralları var. 3 yıldan beridir sürdürülen çalışma ve ruhsat alma çabaları neticesini verdi. Çin Halk Cumhuriyeti’nden 2 adet ‘balık ve karides besleme ürünleri’ ruhsatı almayı başardık. Çin’de ruhsatlanan ilk ve şu an için tek Türk firması olmanın da gururunu yaşıyoruz.”

 

KISA KISA

Haberin Devamı

* İş hayatı boyunca hiçbir zaman maddiyatı hayatının merkezine koymadığını ifade eden Ercan Petekkaya, tüm kazanımlarını işini geliştirmeye aktardığını söyleyerek, “Bu güçle de bugün Farmavet olarak 40 ülkeye ihracat yapıyoruz” diyor.

* Değer katmanın yolunun üretmekten geçtiğine inanan bir ekibe sahip olduklarını dile getiren Ercan Petekkaya, “Ürünlerimizi kendi bünyemizde ‘Bilimsel Çalışma Grubu’nun laboratuvar ve saha denemeleri gibi AR-GE çalışmaları sonucunda pazara sunuyoruz” diyerek, AR-GE’ye çok önem verdiklerini dile getirdi.

 

Yazarın Tüm Yazıları