Keçe sanatıyla yeni bir yolculuğa çıktı

Tempolu iş hayatına anne olunca ara verir. Bir yandan oğlunu büyütür, diğer tarafta da boş zamanlarını değerlendirmenin yolunu arar. Ve, sosyal medya platformunda gezerken, karşısına keçe sanatı çıkar. Özlem Akman, el yeteneğini de kullanarak keçeden bebekler yapmaya başlar. Akman’ın hobisi, hayvan büstlerinden heykellere kadar çeşitli ürünlerle devam eder. Özlem Akman, aile işinin yanında kendi hikayesini de yazma kararı alır. Ve, BorArt.Co by Özlem Akman ismiyle markalaşır. Akman’ın gündeminde ise e-ticaret sitesiyle aile bütçesine katkı sağlamak isteyen kadınlara kapılarını açmak var.

Haberin Devamı

 

ÖZLEM Akman... El emeğinin ön planda olduğu sanatsal ürünlere ilgisini önce hobi haline getiren ardından da bunu girişime dönüştüren genç bir girişimci. ‘Kadın isterse her şeyi yapar’ söylemini gerçekleştirenlerden biri olan BorArt.Co’nun yaratıcısı Özlem Akman ile keçe sanatıyla olan yolculuğunu konuştuk. 1989 İzmir doğumlu olan Özlem Akman, elişine karşı her zaman ilgisinin olduğunu belirterek, o dönemi şöyle anlattı:

Keçe sanatıyla yeni bir yolculuğa çıktı

EL İŞİ AİLE GELENEĞİ
“Burada hem annem, hem babaannem hem de anneannemin yönlendirmelerinin etkisi büyük. Bir şeyleri güzelleştirmek, farklı yapmak, değişim-dönüşüm gerçekleştirmek hep hoşuma gitmiştir. Resim, örgü, kanaviçe gibi çalışmalarım oldu. Bu el işine yatkınlık hep devam etti. Sanatla ilgili her çalışmaya ayrı bir sempatim oldu. El emeğinin ön planda olduğu sanatsal ürünler ilgimi çekmekle birlikte, nasıl yapıldığı konusunda da kafa yoruyordum. Bu ilgi devam ederken de Anadolu Üniversitesi İktisat’tan mezun oldum ve kariyer yolculuğuma İZMO Bilişim’in finans bölümünde çalışarak başladım.”

Haberin Devamı

Keçe sanatıyla yeni bir yolculuğa çıktı

BOŞ ZAMANINI DEĞERLENDİRDİ
Hamilelikle birlikte kariyerine ara veren Özlem Akman, oğlu Bora’ya kendi bakma kararı alır. Özlem Akman, “Tempolu iş hayatının ardından evde kalınca da bu kez bir boşluk oluştu. ‘Bir şeyler yapmalıyım’ dediğim süreçte de bir gün sosyal medyada gezerken karşıma keçe sanatı çıktı. Yıl 2016. Keçeyle yapılan bebekler, figürler dikkatimi çekti. El becerime güvenerek, ‘neden ben de yapmıyorum’ dedim ve malzeme siparişi verdim. Malzemeler geldikten sonra izlediğim videoların da katkısıyla denemeler yaptım ve sonuçlar beni mutlu etti. İlk etapta da eşim, oğlum ve benden oluşan aile figürümüzü yaptım. Yakınlarımdan beğeni ve destek gelmeye başladı. Sonra yakınlarıma ve arkadaşlarıma keçe bebekler yapıp, hediye ettim. Sonra tepkileri ölçmek adına bir Instagram hesabı açtım” diyerek oradan siparişlerin de geldiğini paylaştı.

Haberin Devamı

Keçe sanatıyla yeni bir yolculuğa çıktı

İLHAM KAYNAĞI OĞLU BORA
Kişiye özel keçe bebekler yapan Özlem Akman, oğlu Bora’nın okula başlamasıyla birlikte iş hayatına geri döner. Ve hobisine daha az vakit ayırmaya başlar. Özlem Akman, hikayenin devamını şöyle anlattı:
“İşin seyri pandemiyle tekrar değişti. Eve kapanınca ben yine malzeme siparişleri vermeye başladım. Bu kez işi biraz daha geliştirmek adına kısa süreli online eğitimler aldım. Üç boyutlu çalışmaların nasıl yapıldığı konusunda kendimi geliştirdim. Keçelerden farklı figürler yapmaya başladım. Hayvan, insan büstleri, duygu ve heykel çalışmaları ile yeni çalışmalara doğru yolculuğa çıktım. Detaylı çalışmalarım oldu. İlhama göre ürünler ortaya çıktı. Ve, bu yolculukta ortaya çıkan ürünlerimi, sanata değer veren, kişiye özel tasarımlar ile ilgilenen birçok kişiye göstermek için kendime yeni bir yol çizme kararı aldım. Hobimi markalaştırmak için adım atmam gerektiğini düşündüm. 2021’de oğlumun dünyaya gelişiyle başlayan hikayeyi, BorArt.Co markasıyla resmileştirmiş oldum.”

Haberin Devamı


KOLEKSİYON HAZIRLIYOR

MARKANIN ortaya çıkış süreciyle birlikte sanat üzerine eğitim almaya başlayan Özlem Akman, “Tamam el yeteneğim var, ama sanatsal anlamda da bunu beslemek istedim. Şu an bir satışımız yok. Koleksiyon hazırlığım sürüyor. Bu tamamlandığında e-ticaret sitemiz üzerinde bunun satışı gerçekleşecek. Ben kişiye özel çalışacağım. Bir eserden iki üç tane olmayacak. Örneğin, Herakles heykeli yaptım. Bundan 2-3 tane olsun istemiyorum. Tek olursa anlam kazanıyor. Sonuçta, bir sanat eseri gözüyle de bakmak için böyle olmalı” diyor.


HEMCİNSLERİNE DE DOKUNACAK

GELECEKTE ana işinin keçe sanatı olacağını söyleyen Özlem Akman, şöyle devam etti: “Bir yandan aile işletmesindeki görevi devam ederken, diğer tarafta ise keçe sanatını geliştirerek yolculuğuma devam ediyorum. Bu girişime yeni eklemeler olacak. Bir şeyler üretmeyi çok seviyorum. El ürünü yapan ve ev ekonomisine katkı sağlamak isteyen kadınlara da kapımı açmak gibi hedeflerim var. Nereden başlayacağını bilmeyenlere de ışık olmak istiyorum. Kadın dayanışmasına örnek olacak çalışmalar yapacağız.”

Haberin Devamı

KISA KISA
* Ham bir keçe yününü iğne yardımıyla şekillendirdiğini söyleyen Özlem Akman, başka bir birleştirici kullanmadığını paylaştı.

Yazarın Tüm Yazıları