Girişimine kaçış

Yolları üniversitede kesişir. Ama profesyonel iş hayatı birini Ankara’ya diğerini de İstanbul’a savurur.

Haberin Devamı

Diyaloğu hiç koparmayan Cihan Dernek ve Eren Kurt, bir süre sonra büyük şehrin kaos ve kurumsal yapısından sıkılır, kaçış planları yapmaya başlar. Samimiyet, hoşgörü, huzur, mutluluk odağında, egolardan uzak bir kaçış planı ikiliyi, doğdukları topraklara İzmir’e getirir. Eren Kurt’un gıda alanındaki marka üretme ile Cihan Dernek’in finansal deneyimi 2015’te Pizza Locale hayat verir. Kısa sürede 4 noktaya ulaşan ikili, bu yıl İzmir’deki operasyonu 6 şubeyle noktalayacak. Diğer kentlere ise rüzgar yön verecek...

Girişimine kaçış

 


CİHAN Dernek ve Eren Kurt.... “Gözünü aç, rahatça kahveni iç, gazetelere göz at, duşunu al, tıraşı geç, esnafa selam vererek dükkana yürü, kapıyı aç, mutlu ol, insanları mutlu et, selamlaş, yardım et, evine mutlu dön, mutlu uyu, gözünü mutlu aç” misyonuyla kariyerlerine yön veren iki genç girişimci... Cihan Dernek ve Eren Kurt ile her şeyin bir ‘neden’ sorusuyla başladığı girişimcilik serüvenleri ile geleceğe dair planlarını konuştuk. 1983 doğumlu Cihan Dernek, çocukluğundan itibaren her yaz inşaat mühendisi olan babasının elektronik dükkanında deneyim kazanır. Dokuz Eylül Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü’nden mezun olan Dernek, önce İzmir ardından da İstanbul’da bankacılık sektöründe kariyerine yön verir.

Haberin Devamı

Girişimine kaçış


HAYDİ İZMİR’E DÖNÜYORUZ
Devlet memuru baba ve hemşire bir annenin çocuğu olan 1981 doğumlu Eren Kurt ise çocukluğundan itibaren hep farklı bir şeyler yapma isteğiyle hareket eder. Yiyecek-içecek sektörüne olan merakıyla garsonluk da yapar komilik de... Dokuz Eylül Turizm İşletmeciliği’nden mezun olduktan sonra da kongre turizmi yapan bir şirkette işe girer. 2010’da bu şirketin yiyecek-içecek yatırımlarına girme kararı aldığını ifade eden Kurt, şöyle devam etti:
“Şirket bana yurt dışında bir restoran açma opsiyonu tanıdı. Şanghay’da bir Türk restoranı açtık. 2011’de Türkiye’de Uzakdoğu mutfağı, döner, dondurma üzerine 7-8 farklı marka yarattık. 2014 gibi de şirketle yolları ayırma kararı aldım. Ankara’daki mevcut tempo ve hayattan sıkılmıştım. İzmir’e dönüp kendi işimi yapma kararı aldım.”

Haberin Devamı

 Girişimine kaçış


HAYALLER 5 MASA, GERÇEKLER ZİNCİR
İzmir’e dönme fikrini üniversite yıllarında tanıştığı ve iletişimi hiç koparmadığı Cihan Dernek ile paylaşan Eren Kurt, hikayenin devamını şöyle anlattı:
“Her ikimizde büyük kentin kaosundan, kurumsal yapısından sıkılıp yeni bir hikaye yazmak için kaçma planını devreye soktuk. Uzun yıllar yeme-içme sektörlerinde çalıştığım için ciddi bir veri vardı elimde. Niş bir alan olsun diye de ürün olarak pizzayı seçtik. Ben ustayla birlikte pizza yaparım, Cihan da 4-5 masası olan dükkanın ön kısmıyla ilgilenir mantığıyla yola çıktık. 3 aya yakın bir süre Ankara’da bir pizzacının yanında her gün 2-3 saat işi öğrenmeye çalıştım. Hafta sonları Ankara’ya gelen Cihan ile birlikte ürün içeriği üzerine çalışmalar yürüttük. Tüm altyapıyı oluşturduktan sonra da İzmir’e gelip sadece dükkan yeri baktık. Ve 2015’te de Alsancak’ta 7 masalı mekanımızı açtık ve 4 şubeye ulaştık. Lokale, özümüze dönüyoruzdan da Pizza Locale doğdu.”

 

Haberin Devamı


O TEKLİFLERE DİRENDİLER AMA...

İLK etapta hedeflerinin 4-5 masa olduğunu anlatan Eren Kurt, “Alsancak mağazasını açtığımızda dışarıya banklar koymuştuk. Burada da amacımız çok müşteri olduğunda sıra beklerken otursunlar değildi. Küçük hedefler koyduğumuz için yaz çok iş olmadığında bir köşede ben bir köşede de Cihan kitap okur mantığı vardı. Ama mekan çok iş yapınca ve o banklara sıra bekleyenler oturunca ciddi bir franchise teklifi almaya başladık. Bir süre bu tekliflere direndik. Ama daha sonra bizim felsefemize, Pizza Locale ruhuna uyan yatırımcılarla yol alma kararı aldık. Şu an Alsancak dışında, Bostanlı, Bornova ve Balçova’da mağazalarımız var. Bunlara Bayraklı ve Buca da eklenecek. Ve İzmir’i 6 noktayla kapatacağız. Bizim agresif bir büyüme planımız yok. Bu yapıyla kalalım istiyoruz, ama öyle olmayacağının farkındayız. Rüzgara göre ilerleyen süreçte diğer kentleri gündemimize alacağız. Bir de pub projemiz var” diyerek gelecek planlarını paylaştı.

 

Haberin Devamı


LEZZETTE SÜREKLİLİK OLSUN DİYE

FRNACHISE ile birlikte mutfak yapısını da ona uyarladıklarını anlatan Cihan Dernek, şöyle devam etti: “Lezzette süreklilik bizim olmazsa olmazımız. Onun için usta ve personel önemli bir konu. Şubede çalışacak ustayı Alsancak mağazasında eğitime alıyoruz. 2-2,5 ay bizim ustamızın yanında bu yoğunluğun nasıl kaldırılacağını öğreniyor. Aynı şekilde diğer personeli de eğitiyoruz. Hamur formülü ve domates sosumuz imalathanemizde hazırlanarak şubelere gönderiliyor. Onun dışındaki her şey mağazalarda taze olarak hazırlanıyor.”

 Girişimine kaçış


SEKTÖREL BOŞLUĞA UYGUN MEKAN

EREN Kurt, tam bir marka üretme fabrikası... Bir yandan Cihan Dernek ile Pizza Locale’i geliştirmek için koşturan Kurt, öte tarafta ise bireysel olarak da yeni mekanlar açıyor. Kurt, “Benim sektördeki boşluklara göre küçük yatırımlarım oluyor. Bu hareketlilik Cihan’a fazla geldiği için ben diğer markalarda bireysel takılıyorum. Bornova’da açtığımı LKM Köfte bunlardan biri. Bir diğer marka da yakında Bayraklı’da devreye girecek olan Müdavim Pide Salonu. Burada da franchise modeliyle şubeleşme planı var” diyor.

 

KISA KISA

Haberin Devamı

* Bugün Pizza Locale’ler ağırlıklı sokak aralarında. Eren Kurt, “Ana cadde kurumsalların, sokak araları bizim olsun sloganıyla yürüyoruz. Böylece yatırımcının yüklenebileceği kiralarda mekanlar bulunuyor” diyerek lezzet tutkunlarının onları her şekilde bulacağını savunuyor.

* Kısa sürede elde ettikleri başarının sırrını Eren Kurt, finansal disipline bağlıyor. Kurt, “Bugüne kadar kimi başarılı kimi de başarısız marka çalışmalarım oldu. Bunları yaparken bir finansal disiplinle hareket etmiyordum. Şu an bunu Cihan sağlıyor” diyor.

Yazarın Tüm Yazıları