El emeğini dijitale taşıdı kadınlara ek gelir sağladı

Her şey yeni bir iş için aile içinde yapılan beyin fırtınasında ortaya çıkar.

Haberin Devamı

Anneannesinin el işi yaparak çocuklarını okutması ve evin geçimini bu yolla sağlaması işin fitilini ateşler. Zeynep Osmanlı da binlerce ev kadının ihtiyacı olan ek geliri, el emeğindeki yetenekleriyle sağlayabileceğini düşünür. El emeği, göz nuru ürünleri tüketiciyle buluşturma hedefiyle Zeynep Osmanlı, sanal marketlerin yer aldığı e-ticaret platformu Zeos Store’u kurar. Bir yıl gibi kısa sürede e-ticaret platformunda 567 adet sanal mağaza açmış üreticiye ulaşan Zeynep Osmanlı, yurtdışı için de ayrı bir internet sitesi kurar. Birçok ülkede satış gerçekleştirmeyi hedefleyen Zeynep Osmanlı’nın gündeminde daha çok kadına ulaşmak var.

El emeğini dijitale taşıdı  kadınlara ek gelir sağladı

Haberin Devamı

ZEYNEP Osmanlı... Hemcinslerinin bağımsız bir şekilde ürünlerini pazarlama ve kazancını değerlendirme fırsatı için harekete geçen bir girişimci. Evlerde üretilen ürünleri e-ticaret platformu aracılığıyla ülkenin dört bir yanına göndererek kadınlara ek gelir sağlayan Zeos Store’un kurucusu Zeynep Osmanlı ile girişimcilik serüvenini konuştuk. 1986 İzmir’de dünyaya gelen Zeynep Osmanlı, annesinin subay olması nedeniyle ilk ve ortaokul hayatının İstanbul Levent’de geçtiğini, daha sonra ise İzmir’e taşındıklarını söyledi. İzmir Kız Lisesi’nden mezun olduktan sonra da İzmir Ekonomi Üniversitesi Moda Tasarım Bölümü’nde yüksek öğrenim serüveninin başladığını aktararak, şöyle devam etti:

ANNEANNESİ İLHAM OLDU
“Daha sonra evlilikle birlikte de kariyer yolculuğum başladı. Eşimle fatura ödeme merkezi açtık. İki yıl gibi zaman içerisinde fatura ödeme merkezimizi 410 bayilik bir genel müdürlük olan Taft A.Ş.’ye çevirdik. Eşimle birlikte şirket ortağı olarak yöneticiliğini üstlendiğim şirketimizde 10 yıl süresince farklı pozisyonlarda görev aldım. Daha sonra ise yeni arayışlara girdim. Ailemle iş konusunda beyin fırtınası yaparken annem, anneannemin evde el işi yaparak kendisini, kardeşlerini nasıl okuttuğunu ve evin geçimini bu yolla sağladığını anlattı. Bunu duyduğumda binlerce ev kadının ihtiyacı olan ek geliri, el emeğindeki yetenekleriyle aile ekonomisine destek olabileceklerini düşündüm. Bunu gerçekleştirebilecek sanal bir marketin ülkemizin her köşesindeki el emekçisine ulaşabileceğini varsayarak domain adresimi o gece satın aldım ve çok severek yaptığım işimin temellerini atmış oldum.”

Haberin Devamı

El emeğini dijitale taşıdı  kadınlara ek gelir sağladı

ŞİMDİLİK 567 SANAL MAĞAZA
Projesine annesinden aldığı kısıtlı bir bütçeyle Temmuz 2019’da yola çıktığını anlatan Zeynep Osmanlı, bütçesini de idareli kullanmak adına da işin her aşamasında kendisinin çalıştığını paylaştı. “Aynı zamanda iki çocuk annesi olarak hem evimin hem de çocuklarımın bakımıyla da ilgilendim” diyen Zeynep Osmanlı, “Üreticilere tek tek ulaştım. Teklifimi sundum. Onların güvenleriyle bugün Zeos Store’da 567 adet sanal mağazaya ulaştık. Bu artarak devam edecek. İster çalışan, ister ev hanımı olsun aile bütçesine her alanda büyük katkısı olan kadınlarımızı tüm iş alanlarında görmek en büyük dileğim. Tabii ki, projem sayesinde el emeği ürünüyle para kazanabilen, aile bütçesine katkıda bulunan bir annenin çocuğunu okula gönderirken, evden kendisinin uğurlaması ve karşılaması paha biçilemez bir kazanç. Yani hem para kazanabiliyor, hem de ailesi ve çocuklarıyla ilgilenebiliyor. Üretici olduğu halde pazarlamasını eşine bırakan kadınlarımız olduğunu aklımızdan çıkarmayalım” diyerek, kadınların bağımsız şekilde ürünlerini pazarlama ve kazancını değerlendirme fırsatı vermek için çalıştığını paylaştı.

Haberin Devamı

El emeğini dijitale taşıdı  kadınlara ek gelir sağladı

YURTDIŞI İÇİN AYRI SİTE
Zeos Store’un el emeği, göz nuru ürünleri tüketiciyle buluşturan bir e-ticaret platformu olduğunu anlatan Zeynep Osmanlı, süreçle ilgili şu bilgileri verdi:
“Birçok üreticimiz muhteşem ürünler sergiliyor ve ben bu ürünleri gördükçe bir kadın olarak çok mutlu oluyorum. Bir bakıma sosyal sorumluluk projesi olarak da tasarladığım Zeos, el emeği ürünler üreten ve satmak isteyen herkese e-ticaret sitemizde ücretsiz kendi dükkanını açma imkanı tanıyor. Ürün yelpazemizde el emeği olduğu sürece sınırımız yok. Satılan ürün başına çok düşük komisyonla üreticilerimizle müşterilerimizi kaliteli hizmet veren bir ortamda buluşturma misyonuyla ilerliyoruz. Bunun yanı sıra sadece pazarda ya da kermeslerde satış imkanı olan üreticilerimize e-ticaret aracılığıyla satış yapma konusunda vizyon veriyoruz. Aynı zamanda yurtiçinde üretilen el emeği ürünlerimizin yurtdışında da satışını sağlamak için girişimlerde bulundum. Yurtdışı için ayrı bir internet sitesi kurduk. Yurtdışında birçok ülkede satışlarımızı gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.”


PANDEMİ OLUMSUZ ETKİLEDİ

Haberin Devamı

KOVİD-19 nedeniyle birçok üreticinin çalışmalarını askıya aldığını söyleyen Zeynep Osmanlı, “Bunun nedeni malzeme temininde sorunlarla karşılaşmaları oldu. Aynı zamanda müşterilerimiz de sağlık kaygıları nedeniyle çoğunluğu evlerde üretilen el emeği ürünleri almaktan çekindi. Buna ilave olarak kargo firmaları aşırı iş yükü nedeniyle verimli hizmet veremedi ve ürünleri zamanında teslim edemedi” diyerek, pandeminin işlerine yansımalarını paylaştı.


AİLE BÜTÇESİNE
DAHA FAZLA KATKI

“PANDEMİ sonrası daha çok halk eğitim merkeziyle iletişime geçip, ülkemizin her köşesinden kadınlarımıza ulaşmayı ve ürünlerini pazarlamaları için sitemizde mağaza açmalarına destek olmayı planlıyorum” diyen Zeynep Osmanlı, “Finansal destek alabileceğim kaynaklar bulmak hedeflerim arasında. Web sitemin tanıtımı ve daha geniş bir kitleye ulaşmasını sağlayacak tedbirler almak istiyorum. Ne kadar çok sayıda el emeği üreticisine ulaşabilirsem, o kadar çok ailenin bütçesine katkıda bulunma ve kendi kazancımı da geliştirme imkanı bulacağım” diyerek, gelecekle ilgili planlarını aktardı.

KISA KISA

Haberin Devamı

* Güçlü bir ekonomi için daha fazla girişimciye ihtiyaç olduğunu dile getiren Zeynep Osmanlı, güçlü kadınları güçlü bir aileye benzetiyor.

Yazarın Tüm Yazıları