Bu da bizim Maldivler

Haberin Devamı

AMAÇ ilk başta, sanayiciliğin stresli yapısından birkaç gün de olsa uzak kalmaktır. Bunun için sanayici Yüksel Dartar da 1973’te Kalem Adası’nı satın alır, hem gelecek kuşaklara bir yapı, hem misafirlerini ağırlayabileceği farklı durak, hem de İstanbul’daki yoğun iş temposundan bir kaçış noktası inşa eder. Yüksel Dartar’ın vefatının ardından da çocuklukları bu adada geçen ikinci kuşak temsilcisi çocuklar, Kalem Adası’nın imkanlarından herkesin yararlanması yönünde karar alır. Ve 2007’de de 6 kardeşin en büyüğü İhsan Dartar’ın öncülüğünde kurulan Oliviera Resort ile aile, turizm sektörüne adım atar. İhsan Dartar, kardeşlerinden aldığı güç ve destekle bugün Türkiye’de tek ve dünyada sayılı denebilecek özel ada oteli konseptini hayata geçirmiş. Vahşi bir yapılaşma yerine doğayla iç içe bir tesis yaratan İhsan Dartar’ın gündeminde ekolojik turizm misyonuyla oluşturulan Oliviera Resort’u aynı mantıkla zincir yapmak var. Ayrıca, farklı bir konseptle de İzmir’de şehir otelciliği var…

Haberin Devamı

Dün savaş vardı bugün ise

Kalem Adası... Nam-ı diğer Türkiye’nin Maldivleri... Antik Çağ’da en büyük deniz savaşına tanıklık eden yer. Dikili-Denizköy arasında Antik dönemde ‘ışık saçan’ anlamına gelen Anginnsai Adaları’ndan Kalem Adası’nın dünden bugüne geçirdiği süreç ile Oliviera Resort’un gelecek planlarını İhsan Dartar’dan dinledik. Kalem Adası’nın 1973’te babası merhum Yüksel Dartar tarafından satın alındığını söyleyerek söze başlayan İhsan Dartar, şöyle devam etti:
“Babam burayı yazlık bahçesi gibi önce yeşillendirdi, sonra da bitki örtüsüyle kapladı. Adayı alırken aslında birçok amacı vardı. Hem gelecek kuşaklar için bir yer, hem misafirlerini ağırlayacağı bir mekan, hem de İstanbul’daki yoğun iş temposu ile stresli iş hayatının etkisini burada minimize etmekti. Bir kaçış noktasıydı aslında. Yapılaşmada da tamamen kendi görgüsünü yansıttı. Mimar ya da peyzajcı girmedi. Biz de hem okul yıllarında, hem de ticarete atıldığımız dönemlerdeki tatillerde soluğu burada alıyorduk. Babamız buranın ruhunu bize de aşılıyordu. 2000’de babam vefat etti. Biz de onun vefatının ardından Ada’yı herkesin kullanımına açık hale getirme kararı aldık. Bunu yaparken milli bir ruhla hareket ettik. Çünkü merhum babam Kalem Adası’nın karşısında bulunan Midili’de ışıkları gördüğünde, ‘bir gün bizim de ışığımız yanacak’ derdi. Biz onun bu isteğini tesisleşerek hayata geçirdik. 2007’de tamamen doğayla uyumlu, 30 oda ile Oliviera Resort’u kurduk. Şimdi Kalem Adası’ndan da çok güçlü bir ışık yükseliyor.”

Haberin Devamı

BİR DÖNEME DAMGASINI VURDU

Babası merhum Yüksel Dartar’ın bir döneme damgasını vuran Gülüm Süt’ün kurucusu olduğunu söyleyen İhsan Dartar, “Bu marka 80’lerde Balkanlar’ın en büyük süt fabrikasıydı. İtalya’dan alınan bir model ile kurulmuştu. Hayvancılığı ön planda tutmak ve köylüyü köyünde kalkındırarak göçü önlemeyi amaçlayan bir projeydi. O dönem ciddi başarılar sağlandı. 95’te bu macera bitti. Farklı işler yaptık. Ve bugün turizmin dışında Amerika’da başında kardeşimin bulunduğu bir şirketimiz var” bilgisini verdi.

TEK OLMAK DEZAVANTAJ

Tesis sezonluk. Mayıs gibi açılıyor, 15 Ekim’de de kapanıyor. İhsan Dartar, otelin şu an 12 ay açık kalmasının mümkün olmadığını söylüyor. Dartar, bunun nedeni ise şöyle anlattı:
“Bizim 12 ay açık kalmamız için Dikili’de yeni tesislere, yeni yatırımlara ihtiyaç var. Tek olmamız bir şey ifade etmiyor. Rekabet güzel bir şey. Başarıyı getirir. Şu anda tek olmak avantaj gibi, ama bu durum bizim için dezavantaj. Dikili, 5 yıl önce termal bölgesi ilan edildi. Şu an çeşitli itirazlar var. Bunun sonuçlanmasıyla bölgede özellikle butik konseptli yatırımların hayata geçeceğini tahmin ediyoruz. O zaman sezon burada uzayacaktır.”

Haberin Devamı

DOĞAYLA BARIŞIK YAPI

Kalem Adası, Dartar ailesinin tapulu arazisi. İmarlı bir alan. Tabii aile imar var diye de doğayı katletmemiş. Tamamen doğayla barışık bir yapıyla tesisleşme olmuş. Karşı kıyıdan baktığınızda da bunu çok net görüyorsunuz. İhsan Dartar, Kalem Adası’nın 480 dönüm olduğunu belirterek, “36 bin metrekarede otelimiz var. Toplam alanımız ise 76 bin metrekare. Bizim dışımızda iki tapu daha var. Onlarda bizden çıkma. Bölgenin değerini bilen insanlar” diyerek gelecekte Kalem Adası’ndaki yapılaşmanın da mantığının doğayla bütünleşik olacağının mesajını verdi.

ARTIK AĞIRLIK TURİZMDE

Oliviera Resort’un bir anda ortaya çıkmadığını anlatan İhsan Dartar, yavaş yavaş, sindire sindire hayata geçirdiklerini söyleyerek, şöyle devam etti:
“Doğayla bütünleşik eko turizm modeliyle bir tesis yarattık. Benim dışımda 5 kardeşim de buraya gönül vermiş durumda. Daha önce herkes kendi işlerine odaklanmıştı. Bundan sonraki arzu ve amacımız tüm enerjimizi buraya vermek. Burayı daha iyi noktalara getirmek istiyoruz. Buranın sorumluluğu bende. Hedefimiz bu konsepti zincir haline getirmek. Bunun için çalışmalarımız sürüyor. Bunun dışında İzmir’de de incelemelerimiz sürüyor. Hedefimiz İzmir’de bir şehir oteli açmak. Orada da farklı bir konsepti şehir otelciliğine uyarlamak gibi bir hedefimiz var. Aile olarak bundan sonra tüm ağırlığımızı turizme vereceğiz.”

Haberin Devamı

DOMATESİNİ BİBERİNİ KENDİN TOPLA

Bugün Oliviera Resort’un müşteri profilinin önemli bir kısmını İstanbul oluşturuyor. Bunu dışında yüzde 30-35’inin yurt dışından geldiğini aktaran İhsan Dartar, konuklarına ekolojik turizmin gereğini sunduklarını belirterek, “Adanın dışında karşı kıyıda da arazilerimiz var. Burada konuklarımız isterlerse domatesini, biberini ya da zeytini toplayabilir” diyor.

GASTRONOMİ OKULU GELİYOR

Hem sezonu uzatmak, hem de sektörün en önemli sorunlarından biri olan personel açığı için güzel bir proje hazırlığı içinde İhsan Dartar... Dartar, Kalem Adası’nda bir gastronomi okulu kurmak için hazırlık yapıyor. Dartar, “Bizde personel çok önemli. VİP hizmet veriyoruz. Onun için ekolojik turizmi iyi bilen insanlara ihtiyacımız var. Gastronomi okulu kuracağız. Ve tamamen mutfak bölgede yetişen ürünlerden oluşacak. Bunun yanında hem kendi açığımızı, hem de sektörün ihtiyacını karşılamak adına sertifikalı personel yetiştirmek gibi bir projemiz bulunuyor. Her şey dahil olayı personel sistemini yok etti. Ayrıca son yıllarda açılan zincir cafe ve restoranlar da bizim yetişmiş iş gücümüzü aldı” diyerek, en büyük soruna karşı kendi personellerini kendilerinin yetiştireceği haberini verdi.

Haberin Devamı

EN BÜYÜK TAVSİYE DOĞAYA UYUMLULUK

Oliviera Resort sadece adanın kaderini değiştirmemiş, hemen karşısındaki Bademli Köyü’nü de bir turizm noktası yapmış. Bölgenin kalkınmasında önemli paya sahip olan İhsan Dartar, yatırım planı yapanların da kapısını ilk çaldığı kişi. Yatırımcıya en büyük tavsiyesi ise doğaya saygı olan İhsan Dartar, “Biz farklı bakıyoruz. Kalite parayı her zaman getirir. Bir işi butik ve kaliteli yaparsanız çok hacimli tesislerden daha hızlı kendini kanıtlayabilirsiniz. Buraya her yaz 20-30 helikopter, bir kadar da deniz uçağı iniyor. Ve insanlara evinde hissi vererek yol alıyoruz. Çünkü burası yıllarca misafirhane olarak birilerini ağırladı, şimdi de her gelen müşteri bizim misafirimiz. Bu mantıkla yol alıyoruz” diyerek, Oliviera Resort’un misyonunu paylaştı.

KISA KISA

* Oliviera Restort’un şu an 38 odası bulunuyor. Yakında bu sayı 50’ye çıkacak. İhsan Dartar, “hedefimiz oda sayısını 70’de noktalamak” diyor.
* İzmir Adnan Menderes Havaalanı’na 130 km, Edremit Havaalanı’na 85 km uzaklıkta. Karadaki 100 araçlık açık otoparka aracını koyduktan sonra özel iskeleden tekneyle 3 dakika içinde Ada’ya ulaşmak mümkün.
* Şato’daki Balayı Suiti, Kral dairesi, hamamlı odalar ve Manolya Moon Light Suite ise kişiye kendini daha da özel hissettiriyor. İhsan Dartar, romantik ambiyansıyla özellikle düğün, balayı, yıldönümü gibi en özel günlerin kutlamalarında çok tercih edildiklerini söylüyor.
* Doğa ve denizin bütünleştiği tesiste, özel izinle yaklaşık 350 tarihi eserde yerini almış durumda.

Yazarın Tüm Yazıları