Onur Haftası’nın desteğinize ihtiyacı var

Türkiye’de uluslararası bir eşcinsel etkinlik ilk kez 1992’de düzenlenmek istenmişti.

Haberin Devamı

Etkinliğin kolluk kuvvetlerince engellenip katılımcıların sınır dışı edilmesi sürpriz olmadı elbette. Bu olayın ardından, Avrupa Parlamentosu İnsan Hakları Komisyonu Türkiye raporuna eşcinselliği ekledi.
90’ların ortalarından itibaren gey ve lezbiyen radyo programları başladı, “Eşcinsel Onur Haftası Etkinlikleri” düzenlendi.
Onu Türkiyeli eşcinsellerin buluşmaları izledi. Eşcinsel temalı edebiyat eserlerinin, insan hakları raporlarının, makalelerin, çeşitli STK’ların süreli-süresiz yayınlarının, filmlerin ve belgesellerin yer aldığı bir kütüphane oluşturulmaya başlandı.
Ayrımcılık ve şiddet sempozyumları gerçekleştirildi. 10. Yıl Lambdaistanbul Eşcinsel Onur Etkinlikleri kapsamında, Türkiye’de ilk defa eşcinseller İstiklal Caddesi’nde bir yürüyüş yaptı.

****
Lambdaistanbul’un evsahipliğinde bağımsız bir gönüllü çalışma grubu tarafından organize edilen İstanbul LGBTİ Onur Haftası, her yıl haziran ayının son haftasında gerçekleşiyor.
LGBTİ bireyler hafta boyunca dayanışma, birbirlerinin deneyimlerinden faydalanma, yeni siyasi stratejiler geliştirme amacıyla atölyeler ve paneller düzenliyorlar.
Hormonlu Domates Ödülleri ile yılın en homofobik söylemlerini belirliyorlar.
Hafta, kitlesel Onur Yürüyüşü ile sonlanıyor. Yürüyüş her yıl biraz daha büyüyor, her yıl daha fazla insan bu gövde gösterisine katılıyor.

****
Şimdiye kadar Tabu, Dikkat Aile Var, Bellek gibi temaları işleyen Onur Haftası’nın 2013’teki teması “Direniş” idi.
Gezi direnişi belki herkesten biraz daha yoğun bir biçimde LGBTİ hareketi etkiledi. 20 yılın sonunda nihayet siyasi bir özne olarak kabul gören örgütlü mücadeleleri, direniş esnasında kurdukları ittifaklarla artık çok daha kalabalık. Geçtiğimiz yıl yürüyüşe 50 binin üzerinde kişi katıldı. Bu nedenle, bu yılki Onur Haftası’nın konusunu “Temas” olarak belirlediler.
Ancak maddi desteğe ihtiyaçları var. İstiklal Caddesi’ni gökkuşağına boyamak için bayraklara, dövizlere, lolipoplara ihtiyaçları var. Hafta etkinliklerini duyurabilmek için broşürler, afişler bastırmak istiyorlar. Tüm bunlar, hem haftanın hem de örgütlü LGBTİ hareketin görünürlüğünün artması için elzem.
“Kimliğin, eylemin ve sözün üstünde hiçbir baskı kalmayana kadar mücadele edeceğiz. Sizlerin de desteğiyle, mücadelemizi büyütmek istiyoruz” diyorlar.
Gerekli olan fon desteği sağlanamazsa, planlanan etkinlikler ve dahi Onur Yürüyüşü gerçekleşemeyecek.
Gönlünüzden ne koparsa, imkanınız neye elverirse yardımda bulunmak için adres: https://www.indiegogo.com/projects/2014-istanbul-lgbti-onur-haftasina-destek-ol

Ağaçlara ağıt

Haberin Devamı

ÇYDD, Fotopta Fotoğraf portalıyla birlikte geçen yıl hayatını kaybeden çevre sevdalısı Yüksek Mimar Oktay Ekinci anısına bir fotoğraf yarışması düzenledi. “Kente Karşı İşlenen Suçlar” başlıklı, “Ağaçlara Ağıt” konulu yarışmaya 700 kişi 2311 eserle katıldı.
Seçilen 40 fotoğraf 5 Haziran’dan itibaren Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde sergilenecek.
Tam da Gezi’nin yıldönümünde gidin görün, iyi gelir.

Yazarın Tüm Yazıları