Belki içinizde bir müzisyen gizlidir

Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğretim üyesi Prof. Dr. Ozan Evrim Tunca’yı klasik müziğin yaygınlaşması ve daha geniş bir kitle tarafından anlaşılması için yaptığı çalışmalardan tanıyoruz.

Haberin Devamı

Tunca, ‘Klasik Müziğe İlk Adım’ adlı bir televizyon programı yaptı, ‘60 Dakikada Klasik Müzik’ adlı bir kitap yazdı, ‘Klasik Müzikle Tanıştır’ ve ‘Çello ile Tanışalım’ adlı projelerin yaratıcısı oldu.
Çocukların müziksel işitme becerilerinin ölçülmesi konusunda da bilimsel araştırmalar yapan Tunca, bireylerin kendi kendilerine müziksel işitme becerilerini test edebilecekleri İngilizce ve Çince dillerinde kullanılabilen bir iOS uygulaması geliştirdi.
Bu konuda bazı bilimsel dergilerde makaleleri yayımlandı.
En son 2015’te Eskişehir’de Tepebaşı Belediyesi için bir El Sistema orkestrası kurarak yüzlerce çocuğun müzik yaşamına ilk adımlarını atmalarını sağladı. 
Tunca, devlet konservatuvarında göreve başladığı 2004 yılından beri giriş sınavlarına çok az talep olmasından rahatsızdı. 
Bir konservatuvarın müzik bölümüne 70-80 kişinin başvurması ve onların da bunun içinden elemeyle 30 kişi seçmeleri doğru öğrencilere ulaşmak konusunda pek de olumlu bir tablo gibi görünmüyordu. 
Tunca düşünmeye baladı. 
Kendine “Öğrenciler bize gelmiyorlarsa biz onlara gidebilir miyiz?” diye sormaya başladı.
Aklına bir fikir geldi. 
Bir müzikal işitme testi hazırlayacaktı. Sonra, bu testi sadece çocuklar için değil, genç, yaşlı, yetişkin, yaşlı, ne kadar duyarlı bir müzik kulağı olduğunu merak eden herkes için hazırlamaya karar verdi. 
Bu testi geliştirmek için yıllarca çalıştı. 
Müziksel İşitme Testi 2016’nın amacı, herkesin kendi müzik yeteneği hakkında fikir sahibi olması. 
Testin 9 yaştan sonra bir yaş sınırı yok... 
Yetişkin ve yaşlılar için de uygun. 
Yani, uzun yıllardır “Bende hiç kulak yok, bundan eminim” diyorsanız, çok da emin olmayın; bir bakın, belki vardır. 
Tunca, “Testi deneyen 30’lu yaşlarında kabin memurundan ilkokul öğretmenine pek çok kişi mükemmel kulağı olduğunu bu yolla öğrendi ve motive olup çalgı öğrenmeye başladı” diyor. 
Çocuğunun ya da kendisinin müzikal potansiyelini nasıl araştıracağı konusunda bilgisi ya da olanağı olmayan insanlara bu olanağı sunmak istediğini söyleyen Tunca bu testin yanı sıra, müzik yeteneğini desteklemek üzere kılavuz görevi görebilecek bir kitapçık da hazırladı. 
Testin ardından alınan belge ile konservatuvar, güzel sanatlar lisesi giriş sınavına gidip hak iddia etmek mümkün değil tabii ama müzik eğitimine başlamak ya da devam etmek konusunda bu belgenin kişiye çok iyi bir veri sağlayacağı kesin. 
Yani, kendisini daha iyi tanımak isteyenler bu testi alacaklar.
Bu test sayesinde daha çok insan müzik eğitimi almaya, bir enstrüman çalmaya yönelse ne iyi olur. 
Neticede, müzik eğitimi eğer nitelikli biçimde herkese ulaşırsa toplumun da medeniyet seviyesi yükselir. 
Müzik eğitiminin hele de çocukların okul başarılarından tutun da birbirleriyle iyi geçinmek, anlayışlı olmak, karşısındakini dinlemek, içsel bir disiplin geliştirmek gibi sosyal başarılarına etkisi yüksek. 
Bu testi almak isteyenler, yer ve tarihleri Tunca’nın sosyal paylaşım hesaplarından takip edebilirler.

 

Yazarın Tüm Yazıları