Melda Narmanlı Çimen

Sonbahar sırları

30 Kasım 2013
Her mevsim kendi dekorasyon sırlarını da beraberinde taşır. Havanın renginden mi doğanın hüznünden mi bilinmez, sonbaharın da yaşam alanlarına etki eden bazı şifreleri vardır. İşte bunlardan bazıları.

Sanatın izinde

Sanat fuarlarına, online galerilere, müzayedelere ve bienallere olan talep şaşırtıcı boyutlarda. Henüz ün yapmamış genç sanatçıları keşfetmek, her bütçeye uygun alternatifler yarattı. Bu dinamik pazara, seri üretime girmeden tek/heykelimsi parçalar yapan tasarımcıları ve lokal zanaatkârları da ilave etmek mümkün. Evinizi özel kılmak için izlerini sürmek şart.

Bronz ve bakır devri

‘Roze’ ışıltılar saçan bakır tasarımlar, özellikle aydınlatmalarda hızlı bir yükselişte. Orta sehpalar
üzerinde çok sık görülmeye başlanan bir detay ise cam fanuslar altında sergilenen bronz heykeller. Bu iki soğuk malzemeyi dengelemek için yumuşak tekstiller kullanmanız iyi olacaktır.

Maskülen yayılmaca

Modernist formlarla çerçevelenen siyah, kahverengi gibi renk tonları ve deri malzeme kullanımının göze çarptığı maskülen kanepe tasarımlar, alçak ölçüleriyle rahatlık odaklı olmanın yanında puflar, minderler ve yastıklarla tamamlanarak yatağınızın yerine göz dikiyor.

Etrafa iyi bakın

Yazının Devamını Oku

Pusula kuzeyi gösteriyor

9 Kasım 2013
Sadeliğini, beyazlığını ve doğallığını sevdiğimiz İskandinav stili mekânlar otantik tekstile hayır diyemedi ve yeni çehresiyle dikkatimizi yeniden kuzeye çekti.

Sadeleşmek istiyorsanız

Evinizin yeni tarzını sükûnet, sadelik ve aydınlatma üzerine kurmaya karar verirseniz, kuzey evlerindeki tasarım ve düzenleme stillerinin aydınlık, pastel, ferah ve rahatlatıcı havası tam size göre.

Doğanın izinde

Saflığın simgesi beyazla birlikte, İskandinav sayfiye coğrafyasından ilham alan marin tarzı, kum ve su renkleri, yaprak ve çim gibi fotosentez desenleri, porselen ve cam gibi şeffaf materyalleri bir araya getirebilirsiniz.

Etnik tekstiller

Genellikle retro ve botanik desenlerin yer aldığı tekstiller, son yıllarda tahtlarını etnik kilimlere bırakmak zorunda kaldı. Kuzey coğrafyasında görmeye alışık olmadığımız baharat tonlarının varlığıyla ısınan bembeyaz mekânlar, bu eklektik buluşmayla şimdi daha da çok beğeniliyor.

Abartısız beyazlık

Hiçbir abartı ve süslemeye geçit vermeyen, estetik puanlarını doğallıkla kazanan kuzey evlerinin ana rengi beyaz ve krem tonları; malzemesi ise açık renk ahşap. Hem de istisnasız her odada! İskandinav insanı uzun kış gecelerini bu açık renkli paletle aydınlatarak mumluklar ve nokta ışıkla destekliyor.

Yazının Devamını Oku

Eviniz için vitrinlerde neler var?

26 Ekim 2013
Sonbahar renk paletinin sıcaklığıyla mevsime meydan okuyan yeni koleksiyonlar arasında bir tura çıkıyoruz.

En sanatsal

Piet Boon imzası taşıyan Brooklyn Tins, loft tarzının tutkun olduğu doğal brüt görünümü duvarlara yansıtıyor.

En özgün

Beyrutlu tasarımcı Karen Chekerdjian’ın ilhamını lokal geleneklerden alan yalın ve özgün tasarımları sanatsal bir görünüm sunuyor. Her biri el yapımı olarak üretiliyor.

En kişilik sahibi

Henge, sıradan mobilya kavramını odağında yaratıcılığın durduğu bir felsefeyle yeniden yorumluyor.Dengeli ve duyarlı bir tarza sahip.

En lüks

Yüksek kaliteli, doğal malzemeler sayesinde minyatür bir iklimlendirme sistemi gibi çalışan Hästens yatakları, 1853’ten beri ‘krallar gibi uyumak’ isteyenlerin tercihi.

Yazının Devamını Oku

Mutfak kurma rehberi

19 Ekim 2013
Mutfak yenilemek evde inşaat yapmak demek. Uzun süre sıkılmayacağınız, risksiz bir seçim yapmak istiyorsanız önce ihtiyaçlarınızı listeleyin. Ve yeni trendlere göz atın.

Zamanlama

Yenileme planları yaparken “Nasılsa daha çok zamanım var, seçerim” cümlesini kurarsanız ilk hatayı yapmış olursunuz. Seçim süreci bir yana, 8-10 hafta arasında değişen teslimat süreleri var; beğendiklerinizi dergilerden kesip biriktirmeye, pinterest’te pin’lemeye başlamalısınız.

Bütünsel düşünmek

Mutfağı sökme işi sırasında seramikler kuvvetli ihtimalle zarar göreceği için onları da değiştirmek gerekecektir. Zemini döşeyip sonra kara kara bunlara ne uyar diye düşünmek istemiyorsanız, aynı anda mekânın tümünü aklınızda çözmüş olun.

Araştırma süreci

Yerli üreticilerin en çok reklam yapanları ile daha az bildikleriniz arasında pek fiyat farkı olmayabilir. Seçtiğiniz markanın satış görevlisinin yönlendirmesi de etkili olacaktır. Kalite/fiyat dengesi en iyi olanı yakalamak için twitter’da araştırma yapın.

Doğru ölçümleme

Aşağı yukarı ölçüler ile fiyat almanız sizi yanıltabilir. Tüm girinti, çıkıntı, niş ve kolonları tam ölçerek amatör bir çizim yapın (ya da yakın bir mimar arkadaşınıza yaptırın) ve firmalardan öyle fiyat isteyin. Zira bunların tümü toplam tutarı değiştirecek etkenlerdir.

Yazının Devamını Oku

Evin bohem hali

12 Ekim 2013
Sonbaharda yaşam alanlarınızı yenilemek için genç yeteneklerin sanat, tasarım ve zanaat arası mobilya ve objelerine göz atın, en son dekorasyon trendlerini yakalayın.

Heykeller için
Heykeller üç boyutlu olduğundan, her yönden izlenebilir yerde olmalı. Mümkün olan en az manzaralı yere yerleştirerek tüm vurguyu buraya yönlendirebilirsiniz.
Küçük boyutlu heykelleri göz hizasına yerleştirmek de doğru bir sergileme metodu olabilir.

Sanat ve zanaat pahalı olmak zorunda değil!
Hem Türkiye’de hem yurtdışında sanatı ‘ulaşılabilir’ kılan pek çok internet sitesi var. İngiltere’deki müzayedeleri takip edip uygun fiyata tablolar almak mümkün. Etsy.com ve sanatgezgini.com gibi sitelerde sanat avına çıkabilir; İstanbul’da Tophane Art Walk’u veya dünyada 13 farklı şehirde yapılan ‘Affordable Art Fair’i takip ederek bütçenize uygun parçalar yakalayabilirsiniz.

Her stilin tamamlayıcısı
Modernizmin en popüler sloganlarından biri, Louis Sullivan’ın ünlü “form fonksiyonu izler” cümlesidir. Bugün pek çok tasarımcı bu felsefeyle üretim yapmaya devam etse de en modern karakterdeki evlerde bile çağdaş sanatçı ve yerel zanaatkârların işleri baş tacı edilmekte.

Eskiyle yeni bir arada

Yazının Devamını Oku

Benim evim kimseninkine benzemez!

5 Ekim 2013
Bunu diyebilmek için evinizin uygun köşelerinde mini projelerle yaratarak büyük kişiselleştirme adımları atmanız şart. İnternetteki DIY sitelerinde gezinerek de dâhiyane fikirler bulabilirsiniz, işte onlardan bazıları...

Duvar mı pencere mi?

Bir önceki neslin kullanıp kaldırdığı eşyaları kullanarak evinizde tamamen kişisel bir stil yaratmanız mümkün. Pek çok farklı şekilde uygulanabilen bu yöntem, eski pencere kanatlarından güneşte solmuş antika perdelere kadar uzanan geniş bir seçenek dünyası içinde serbestçe dolaşım hakkı veriyor.

Büfeyi baştan yaratmak

Hayal gücünüzü biraz daha özgür bırakarak bütün ‘eski’leri ‘yeni’ye dönüştürecek yollar bulabilirsiniz. Defolar bile bazen çok etkili! Örneğin büfe kapakları. İstediğiniz renk ve şekildeki yapışkanlı kâğıtları büfe kapaklarına yapıştırın. Uzun ömürlü olması için kapakların üzerine renksiz vernik sürün.

Yazının Devamını Oku

Sonbaharın ılık adımları

28 Eylül 2013
Düşsel zekâmızı otantik değerler, tarihi referanslar ve öze dönüş harekâtıyla beslemeye çalışırken evdeki radarlarımızı çağdaş formların içine katacağımız eskitme ve ham yüzeylere, vintage mobilyalara, el yapımı objelere ve yerel tekstillere çeviriyoruz.

Kumaşa çizgi çekin

Çarkıfelek çiçeğinin enerjisi kumaşlar üzerinden yastıklara ve dev puflara aktarılırken, egzotik hasır minderlerin baharat tonları zikzak desenleriyle hareketlenen kanvas kumaşların üzerindeki örgü dikiş baskılarda yoğunlaşıyor. Kimden mi bahsediyorum? Çizgi ve çiçek ustası Missoni Home’dan tabii ki! (Missoni Macro Knit koleksiyonu, Tasarım Perde)

Retro güzellikler

1950 ile 1980 arasındaki yıllara gönderme yapan retro stilin yansımaları çok ilgi çekiyor. Bu mobilyalar, Galata ve Karaköy çevresindeki neo-bohem daireler için önemli bir dekorasyon şifresi. (Retro koleksiyonu, Mudo Concept)

Haz bahçesine hoş geldiniz!

İngiltere’de son dönemde ‘yeni zengin’ yerine ‘yeni köylü’ kavramı tartışılıyor. Sadece organik bir yaşam tarzı sürmekten öte doğayla daha iç içe olabilmek, kendi ritmimizi ayarlamak için önemli bir eğilim. Armutlu’da, bunu gerçekleştirebileceğiniz yepyeni bir adres var. Mutlaka keşfedin! (Vazo ve saksılar, Epicure)

Mutfakta nostalji

90’lı yılların minimalizm fırtınasından en çok etkilenen yerlerden biri kuşkusuz mutfaklardı. Bugün durum farklı. Şehir evlerinin mutfakları bile rustik ve country havalı modellere göz kırpıyor; çini mozaikler ve karosimanlar zeminlerde geometri dersi veriyor. (Nebrina mutfak ve Elhamra karolar, Kale).

Yazının Devamını Oku

Paris şifreyi verdi: Enerji

21 Eylül 2013
Geçen hafta Paris’te yapılan Maison&Objet Fuarı, önümüzdeki dönemin dekorasyon şifrelerini ‘Enerji’ teması altında toplamıştı:

“Hepimiz pozitif enerji yaymak, karşılığında yaşadığımız mekânlardan pozitif enerji almak isteriz.”

Rengin enerjisi

Fransızların bir diğer ünlü trend danışmanı Vincent Grégoire ise dijital pop kültürünün de yardımıyla provokatif kolajlar, çılgın kombinasyonlar ve sıradışı yorumların yaratıcılığı tetikleyerek pozitif enerjiyi açığa çıkardığına işaret etti. Onun yeni dekorasyon formülü ise içinde mizah unsuru olan mekânlar yaratmak.

Gerçeküstü bir dünya

“Dolup taşan bir zekânın beraberinde, sezgilerin gücü ve yaratıcılık devreye girer. Gerçeküstü bir ülkeye adım atınca farklı boyutlara ulaşmış oluruz.” Trendsetter François Bernard şiirsel, sürrealist, brüt malzeme ve formların moda olacağını söylüyordu.

Pozitif enerjinin önemi

Maison&Objet’nin Observatory adında ekibi trendleri analiz ediyor. Bu seneki mikro trendleri şöyle belirlemiş: “Eğer hepimiz pozitif enerji yayarsak evrende, aradığımız yaratıcı atmosfere ulaşmış oluruz.”

Siz neyle şarj oluyorsunuz?

Yazının Devamını Oku