Melda Narmanlı Çimen

Akdeniz’in evinize selamı var!

31 Ağustos 2013
Akdeniz evlerinin stili ülkelere göre farklılıklar gösterse de, hepsinin özünde özgürlük, rahatlık ve samimiyet gizli

Fransa

Lavanta kokusuna karışan tatlı bir esintinin eşlik ettiği taş cepheler arasında dolaşan rahat, yavaş, biraz da miskin bir stil. Beyaz ketenlerle asaleti, demir ve hasır mobilyalarla Güney Fransa karakterini yakalıyor.

İbiza

Günbatımı partileri, palmiyeler ve büyük havuzlu beyaz evlerin hayat verdiği bu eğlenceli adayı dekorasyon stilinizin ikonu yaptıysanız, seçtiğiniz her şey kaliteli olmalı; beyazı baş tacı eden rahat oturma grupları özgür desen karışımlarıyla karakter kazanmalı.

Yunanistan

Aslında her şey o kadar basit ve az ki, ada havasının verdiği huzuru bozacak hiçbir gereksiz detaya yer yok! Bu tarzın başrolünde tabii ki mavi, beyaz ve lacivert var. Yardımcı oyuncularsa renkli ahşap iskemleler, büyük anfora saksılar ve seramik objeler.

Türkiye

Akdeniz kıyısındaki köy hayatından ilham alan biraz derme çatma, biraz etnik, bol renkli ve yere oldukça yakın bir stil... Oturmak için mobilya değil sedirler tercih edilirken, sini tepsiler ve kilim deseni, tarzınızın anahtarı olacak.

Yazının Devamını Oku

Rüzgâr doğudan esmekte!

11 Ağustos 2013
Anadolu yarımadasının zengin kültürü, malzeme, form, figür ve renk paletiyle Ege evlerine ve bahçelere sızmakta.

Oryantalist-etnik desenler beyazla, bakır siniler begonvillerle buluşunca yaz evlerinin keyfi başka oluyor!

Trend okları
Bu yıl trend kâhinleri oryantal stilin ve yaşam şeklinin yükselişe geçeceğini buyuruyor. Geleneksel Türk kilimleri, lale motifleri, yere yakın sedir ve divanlar tüm dünyada arzu nesneleri haline dönüştü. Farklı renk ve desenlerde yastıklar, eski kilim kumaşlarıyla kaplanmış yer minderleri ve sehpa niyetine kullanacağınız bakır sinilerin peşine düşün.

Osmanlı sade-şıklığı
Nevresim, havlu, bornoz, peştamal, masa örtüsü, kaftan, tunik, makyaj çantası.... Yüzde yüz mısır pamuğu, keten, ipek ve kaşmir üretilerek tasarlanan Haremlique koleksiyonu da ilham kaynağını geleneksel Osmanlı motiflerinde bulanlardan.

Eskiden gelenler
Anadolu kültürüne duyulan 25 yıllık bir sevdanın ve serüvenin sonucu oluşturulmuş Alaçatı Eskiden mağazası, Anadolu cam sanatını tüm çeşitliliği ile sunuyor. Türkiye’nin ilk cam atölyesinden çıkan karaflar ve eski Antakya peynir kavanozları tam yaz evleri için.

Kapalıçarşı’dan evinize

Yazının Devamını Oku

Küçük prensin odası

28 Temmuz 2013
İngiltere Prensi William ve eşi Cambridge Düşesi Kate Middleton, ilk çocukları George Alexander Louis’i kucakladı.

Prensin ilk yıllarını nasıl bir bebek odasında geçireceği, çılgın İngilizler kadar dünya basınının da gündeminde

Antika eşyalar

Nisan ayında hamile Cambridge Düşesi’nin Londra’daki antika dükkânlarına girip çıkarken görülmesi, bebek odası için vintage ya da antika birkaç parça aldığı yolundaki ihtimalleri kuvvetlendirdi.

Tasarımcılar hayal etti


Yazının Devamını Oku

Duvarlar ne anlatıyor ?

20 Temmuz 2013
Eğer evde ve dört duvar arasındaysanız, etrafınızı renklendirmek elinizde. Yeter ki şu ‘şampanya-buz beyazı’ formülünün dışında düşünün...

Desen

Desenlerden yana korkusuz olanlar, renklerin binbir tonunun dahil edildiği motiflerle yaratılan özel tasarım duvar kâğıtlarının peşine düşmeli. Bu senenin radarında, Latin Amerika etkili bohem-folklorik havada olanlar var.

Boya ama renkli boya!

Boya markaları renk trendleri konusunda önemli belirleyicilerden biri haline geldiler. Koleksiyonların satır altlarını okuyarak temanıza karar verebilirsiniz. Farklı düşünün!

Zamanda yolculuk

70’li yılların Türk filmlerinde sıkça rastladığımız manzara fotoğraflı duvarlar, bazı retro dekorasyon tarzlarında kendine yer buluyor. Böylelikle söz konusu mekân için zamanı ve coğrafyayı değiştirebiliyor.

Çini çılgınlığı

Duvarlarda renk kullanımı cesaret istiyor. Söz konusu çini olunca daha da dikkatli düşünmek gerekiyor.Eğer renkli çinilere bayılıyor fakat cesaret edemiyorsanız, sadece tek bir duvarda ‘patchwork’ düzeninde kullanarak riski azaltabilirsiniz.

Yazının Devamını Oku

Keyfe yatırım yapın!

13 Temmuz 2013
Gökyüzünü ve güneşi görebilen yeşil enerjili yaşam alanları için alışverişe çıkalım mı? Günümüzü ve gözümüzü renklendirecek her keyif fikrine açığız!

Yastık savaşı başlasın!

Afrika, Asya ya da Balkanlar... Hangi coğrafyayı kendinize yakın hissediyorsanız, o bölgenin desenleri kullanılarak tasarlanmış yastık, minder ve bahçe kilimlerinden almalısınız. Yastık konusunda tek kuralınız var: Karıştırma ve yakıştırma özgürlüğü!  

Ekonomik düşünün

Gözden çıkardığınız mobilyalarınız varsa onları vintage mağazalarında bulacağınız  aksesuarla birleştirerek sezonluk ama etkileyici bir tarza imza atabilirsiniz.
Baş oyuncularınız ferforje mobilyalar, eski ahşap büfeler, sallanan koltuklar, kuş kafesleri ve natürel tekstiller olacaktır.

Doğada kaybolmak

2013 yazında karşılaşacağımız bahçe ve terasların, doğayla kucaklaşırken renkler ve desenlerle arasına ince bir sınır çizdiğini söyleyebiliriz. Doğanın güzelliklerinin önüne hiçbir şey geçmemeli, sahneyi doğaya bırakmalı ve içerisinde kaybolmalıyız.

Kırdan fikirler

Yazının Devamını Oku

İkat çılgınlığı

6 Temmuz 2013
Seri üretim olmadığı için her biri diğerinden farklı olan ikat tekstillerin etnik desen tutkunları arasındaki şöhreti bu yaz da sönmedi; hatta kumaşlarla sınırlı kalmayıp dekorasyonun başka elemanlarına sıçradı

Göçebe karakter
İkat, batik ve yöresel kilimlere ‘göçebe tekstiller’ denmesinin nedeni, anavatanlarının belli olmamasından değil, özellikleri yüzünden popülerleşerek tüm dünyada farklı evlere girebilme gücüne sahip olmalarındandır. Bazen kültürel ritüellerin sembolik anlamlarını taşıyabiliyor, bazen de ihraç edildiği ülkenin renk ve beğenisine göre tasarlanıyorlar.

Kusurlu güzellik

İkat, batik ve yöresel kilimlere ‘göçebe tekstiller’ denmesinin nedeni, anavatanlarının belli olmamasından değil, özellikleri yüzünden popülerleşerek tüm dünyada farklı evlere girebilme gücüne sahip olmalarındandır. Bazen kültürel ritüellerin sembolik anlamlarını taşıyabiliyor, bazen de ihraç edildiği ülkenin renk ve beğenisine göre tasarlanıyorlar.

Yatak odasında
El dokuması yatak şalları, mısır pamuğundan üretilmiş nevresimler, pikeler, ipek keten dokuma çarşaflar, bambu liflerinden doğan yatak örtüleri, peştamaller, throw’lar... İkat deseninin kullanıldığı natürel renklerde yatak odası tekstilleri de çok revaçta. 

Çok renklilik

İkat desenler ve kumaşlar, geniş bir renk paletinden yola çıkılarak hazırlanıyor. Azure mavi, nane yeşili, sarı, fuşya, mor gibi tonlarda olanlar mekânlara pozitif bir enerji yüklerken, pastel renkler ve bej, kahve, fildişi gibi zeminliler desende sakinliği sevenlere hitap ediyor.

Yazının Devamını Oku

Yaz için stil kodları

22 Haziran 2013
Gücünü güneş, deniz ve kumsalın verdiği özgürlük hissinden alan yaz stilleri, bedenimize, ruhumuza ve evimize iyi gelecek bazı ortak anahtarlara sahip.

Serinlik hissi

Yaz aylarında tüm yatak tekstili markaları tiril tiril ve uçuş uçuş bir görüntünün peşine düşer. Cibinlikli karyolalar, keten çarşaflar, ince pikeler, bambu yatak örtüleri ve bunları tamamlayan rustik ahşap aksesuarlar Provence stilinden ödünç alınmış bir hava yakalar.

Bahçe yoksa

Evinizin bir açık mekânı yoksa o zaman bahçeyi salona sokarak doğaya daha yakın bir atmosfer yaratabilirsiniz. Bunun için imdadımıza koşanlar arasında en etkilisi duvar saksıları ve peyzaj firmalarının hazırlayacağı dikey bahçeler. Işık ve su hesaplarını iyi yaparak karar vermekte fayda var.

Favori üçlü

Her yaz mevsiminin favori renk kombinasyonu farklı olsa da turkuvaz, mercan kırmızısı ve beyaz üçlüsünden oluşan bileşimlerin modası hiç geçmiyor. Taze, masum ve sıcak bir mesajı olduğu kesin. Hem içeride hem dışarıda kendinizi bu üçlüye rahatlıkla teslim edebilirsiniz. Zaten bu günlerde vitrinlerde de pek çok seçenek göreceksiniz.

İkat çılgınlığı

Fark etmemiş olamazsınız, son üç sezonun açık ara şampiyonu ikat deseni, degrade efektli kumaşlarla da işbirliği yaparak tahtını koruyor. Tüm mağazalarda, hatta e-alışveriş sitelerinde bulabileceğiniz ikat yastıklar arasında seçim yapmak pek kolay değil ama şöyle bir avantajınız var: Düz beyaz bir fonda yapacağınız her türlü kombinasyon güzel duracak.

Yazının Devamını Oku

Bırak günışığı içeri girsin

15 Haziran 2013
Gezi Parkı’ndaki kitaplık ve renkli çadır görüntüleri, doğada geçen bir hayatın yaratıcı çözümleri nasıl tetikleyebileceğini hatırlattı.

Ağaç evler

Cesaretin, özgürlüğün ve doğayla bir bütün haline gelmenin zirvesi sayılabilecek ağaç-evler, bugün hem en ilkel halleri hem de modernize edilmiş yeni tasarımlarıyla yeniden gündemde.

Çingene hayatı 

Çingene kültürünün önemli parçası olan insancıl, rengârenk ve kuralsız yaşam tarzı, hem modaya hem dekorasyona ilham kaynağı olarak bu günlere ulaşmış. 

Karavanda yaşam

10 metrekarede harikalar yaratmanın diğer adı olan karavanlar, aslında dar alanlardan optimum yarar sağlamak için gereken fikirlerle dolu. Hava müsait olduğunda önünde küçük bir oturma alanı oluşturarak bahçedeymiş havası yaratabilme imkânı ve yan yana dizili karavanlar arasındaki komşuluk ilişkileri de cabası...

Glamping

‘Glamping’in anlamı, konforunuzun hiç bozulmayacağı lüks çadırlarda kamp yapmak. Özellikle Afrika ve Amerika’nın bazı bölgelerinde yeni bir konaklama şekli...

Yazının Devamını Oku