Melda Narmanlı Çimen

Trendlerin peşinde

17 Mayıs 2014
Ünlü fikir avcısı Reiner Evers, günümüzde insanların oksijene koşar gibi trende koştuklarını söylüyor. Zorlu Center AVM’deki Bahar Festivali çerçevesinde bu yılın dekorasyon trendlerini anlattığım sunumda edindiğim izlenim, söz konusu evimiz olduğunda trendler kadar kişisel stillerin de önemli olmasıydı. En doğrusu da bu zaten!

Trend bombardımanı

Trend kelimesinin bilfiil kendisi 21’inci yüzyılın trendlerinden biri. Her disiplin kendi trendlerini yaratıyor; moda trendleri, seyahat trendleri, mimarlık trendleri, lezzet, sanat, teknoloji, eğlence veya mücevher gibi... Dekorasyonda da Fransız ve İskandinavların başını çektiği ‘trendsetter’ isimler yılda iki kere ev konseptleriyle ilgili öngörülerini açıklıyor.

Evle uğraşma trendi

Dekorasyon, özellikle 80’lerden sonra insanların ilgi alanına girdi. Şu andaysa ev dediğimiz yerin işi başından aşkın! Temel ihtiyaçlarımızı karşılayacak, rahatlatacak, dinlendirecek, olumlu enerji yükleyecek, eğlendirecek, mutlu edecek... Hem tek başımızayken hem de sevdiklerimizle bir araya geldiğimizde evimizdeki mekânların keyif katsayısının yüksek olması bekleniyor.

Natüralist temalar

Gerçek bir trend 10-15 yıl boyunca hayatımızda varolur. Bu nedenle ortaya atılan trendlerin zamana karşı ne tepki geliştirdiğini ve nasıl şekillendiğini anlamak çok önemlidir. Bugünün en kapsamlı ve etkili trendinin ekoloji olduğunu rahatlıkla söyleyebiliri. Ekolojik düşünce biçiminin evlerimize girişiyse enerji tasarruflu tasarımlar, organik malzemeler, doğal formlar ve doğayla bütünleşmiş düzenlemelerle gerçekleşiyor.

Mini trendler

Yazının Devamını Oku

Pencere önü keyifleri

10 Mayıs 2014
İçerisini dışarıya, dışarısını da içeriye taşıyarak iki farklı hayat arasında ilişki kurma fonksiyonunu üstlenen pencereler, mimari olarak doğru kullanıldıklarında mekâna katkı sağlayan ilave alan yaratabilirler.

1. Cumba içi bank keyfi
Cumbalı evlerde cumba içinde kullanılacak en ideal çözümlerden biri, burası için tasarlanmış özel bir bank ya da sedirdir. Bu alanı akıllı yoldan değerlendirmenizi sağlayacak bu fikir banka paralel olarak yerleştirilecek bir yemek masasıyla desteklenebilir, böylece yemek masasında iki sandalyeden de tasarruf etmiş olursunuz.

2. Fikir imparatorluğum
Çalışma masasını pencere kenarına yerleştirmek pencereden süzülen güneş ışığı altında çalışmalarınızdaki verimi arttıracaktır. Günışığı yapay aydınlatmaya göre renkleri daha iyi yansıtır. Günışığının seviyesi ve tayfsal kompozisyonu da gün içinde değiştiğinden bu dinamik yapı çalışan üzerinde canlandırıcı bir etki yaratır.

3. Transparan düşlerCam malzemesi ışığı içinden geçirdiğinde kırılmalar ve yansımalar yaparak mekâna parıltı ve çekicilik katar. Pencere önü, yerleştireceğiniz cam vazolar, şişeler ve camdan objeler için en ideal mekândır. Transparan oldukları için manzaranızın önüne geçemeyecek bu camdan harikaların içine uygun çiçek ve bitkiler koyabilirsiniz.

4. Doğal ışıkla arınıyorum

Yazının Devamını Oku

Mutfaklar da özgürlüklerini ilan etti

3 Mayıs 2014
Evin kalbi sayılan mutfaklar son yıllarda Zen felsefesinin çıplak ruhundan sıyrılıp dekorasyonun natüralist rotasına giriyor; malzeme ve düzenlemeler daha sıcak ve samimi bir kurguyu ve kişisel seçimleri vurguluyor.

Uzun bir süreç
Mutfağınızı ister bir örnek bulup ustanıza yaptırın, ister yerli ya da yabancı markalardan seçin; teslim sürecinin sipariş sonrası en az 2,5 ay süreceğini unutmayın. Dolap, tezgah, zemin, duvar ve beyaz eşya olmak üzere toplu halde karar vermeniz gereken birden fazla madde olduğu için, hazır olmasını istediğiniz tarihten en az 5 ay önce araştırmalara başlayın.

Takım havasından çıkın
Her odada olduğu gibi, mutfakta da bütün dolapları ve ilave üniteleri takım halinde alma fikri çok uzaklarda kaldı. Showroom’da gördüğümüz bir mutfağın ancak bir showroom’da o kadar düzenli kalabileceğini kabullendikten sonra, daha kişisel ve yaratıcı kombinasyonların yapıldığı dağınık ve karışık stilli mutfaklar göze hoş gelmeye başladı.

Kır evlerinden ödünç
Kırsal yaşam tarzına ait dekorasyon kodlarının popülerleşmesiyle şehir evlerinde de rüstik tarz mutfaklar görmeye başladık. Beyaz patine dolap kapakları, açık tabak rafları, vintage kulplar ve mutfak terazileri bu stil için anahtarlarınız olabilir.

Teknoloji ve doğallık bir arada

Yazının Devamını Oku

Yeni mevsim yeni seçenekler

19 Nisan 2014
Evimizin güneşle flört eden kısmı küçük bir balkon, geniş bir veranda ya da sadece bir kapı önü oturma alanı olabilir.

Hepsi için dergilerde güzel fikirler, vitrinlerde yepyeni ve rengârenk seçenekler var

Monokrom palet

Mudo Concept dış mekân koleksiyonunda yer alan oturma grupları oldukça konforlu. Ferah bir stil için monokrom bir palet üzerinden ilerlemek en doğrusu. Gerekli gördüğünüz parçaların tümünü beyaz, gri veya bej tonlarda seçmek yorucu bir görüntü yaratmadan başrolü doğaya bırakır.

Kült bir tasarım

Vitra, Kettal, Moroso, Paola Lenti, Dedon gibi markaların son yıllarda koleksiyonlarında yer verdiği salıncak-koltuklar, bu formu dış mekânlarda çok popüler. İşte aralarından en kült olanı: Dedon markasının Daniel Pouzet tasarımı Swingrest koltuk-yatağı.

Küçük ve darsa...

Balkonunuzun metrekaresi sınırlıysa, başvuracağınız adres elbette Ikea olacaktır. Duvardan ve korkuluklardan da yararlanarak ummadığınız kadar ‘yeşil’ ve ‘ferah’ bir sonuç elde edebilirsiniz. Rejisör koltukları, askılı saksılar işinize yarayacaktır.

Doğaya yaklaşın

Yazının Devamını Oku

Her mekânda yeşil kuşatma

18 Ocak 2014
Yeşil bitkiler mekân tasarımında rötüş aracı olmakla yetinmedi, doğayı evin içine sokan önemli bir dekorasyon elemanına dönüştü. Dört bir yandan yeşil kuşatma altındayız, ne mutlu!

1. Her odaya girebilir
İç mekânlarla dış mekânlar arasındaki sınırların kalkmasıyla, bizi doğaya yakın hissettirecek pek çok sembol önce salona, sonra ıslak mekânlara, ardından da yatak odalarına sızdı. Saksı içinde yetiştirdiğimiz yeşil yapraklı bitkiler de pencere pervazlarından yaşam alanlarımıza taşarak
farklı stillerde kendilerine yer buldu.

2. Düzenleme önemli
Yeşil bitkileri farklı şekillerde içeri buyur etmek mümkün. Dresuarlara ya da merdivenlere yan yana dizebilir, tavandan sarkıtabilir; dikey bahçe kurdurarak bir duvarı boydan boya ‘yeşil’ giydirebilirsiniz. Tek ama çok yüksek tropik bir bitkiyi salonun odak noktası yapmak da etkileyici olacaktır.

3. Sukulent ve kaktüs tutkusu
Sukulentler, bana göre yeşil dünyanın en grafik ve estetik tasarımları. Üstelik bakımları da çok kolay. Ülkemizde de pek çok tutkunu bulunan sukulent ve kaktüsleri geniş cam kaseler, gümüşler, terrarium’lar ya da fanuslar içinde istediğimiz düzenlemeyle birleştirip kendi özel yeşil kokteylinizi yaratabilirsiniz.

4. Minyatür seralar

Yazının Devamını Oku

Bir kış rüyasına hazır mısınız?

4 Ocak 2014
Dekorasyon stillerini farklı şekillerde kategorize etmek mümkün. Mesela bazıları kesinlikle ‘kış stili’. Ortak noktaları zengin tekstiller, odunsu renkler ve sıcak detaylar.

Nordik ruh

Doğayla çok yakın iletişim kuran kuzey evlerinde tüm seçimler, ‘kendini iyi hissetmek, yavaş yaşamak ve konforu sadelikle yakalamak’ üzerine. Mekânda kalabalık yapan değil, ferahlık yaratan ürünler tercih ediliyor. Kullanılan malzemelerin hamlığı, yeşil bitki köşeleri, etnik dokumalar ve natüralist orman desenleri kışa çok yakışıyor.

Rahatına düşkünler için

Karla kaplı bir sabaha uyandığınızda, beyazlığın büyüleyici güzelliğinin tadına varıp, sıcak bir kahve eşliğinde evinizin keyfini çıkarmak için tek ihtiyacınız olan, geniş, derin ve rahat bir kanepe. Biliyorsunuz kanepeler artık sadece oturma değil, üzerine yayılma, tüneme, uzanma ve hatta uyuklama işlevini de görüyor.

Cocooning akımı

En evcimen dekorasyon akımı olan cocooning, “kendi köşene çekil ve dünyadan soyutlan” sloganıyla soğuk günler için bire bir. Kadife ve kaşmir gibi lüks dokularla şımarma, koza formundaki oturma birimlerine gömülme, yastıklara sarılma, banyoyu mini bir spa’ya çevirme gibi hareketler kışı selamlıyor.

Sıcak, daha da sıcak

Ateşin enerjisinin mekânlara kattığı duygu her zaman olağanüstü. Sıra dışı formlara sahip, 360 derece dönebilen ya da taşınabilen şömine modelleri ve aromatik kokular taşıyan mumlarla evinizde samimi, sıcak bir kış yaşayabilirsiniz.

Yazının Devamını Oku

Hızlı hamleler

28 Aralık 2013
Evinizi bugüne kadar süslemediyseniz, yeni yıla üç gün kala kolay bir şekilde kutlama havasına sokun. İşte size basit ama etkili fikirler.

Detaylarla oynayın

Büyük avizelerinizi şerit şeklinde kestiğiniz kurdelelerle süsleyip uçlarına küçük çiçek topları ya da ağaç süsleri bağlayabilirsiniz. Her bir konuğunuz için, tabağının önünde durmak üzere ufak saksılar içinde kibrit, maytap ve konfetiler hazırlayabilirsiniz. Masanızın tam ortasına yılbaşı süslerinden bir aranjmanı kendi hayal gücünüze göre tasarlamanız da mümkün.

İskoçya’ya yolculuk

Geleneksel İskoç giysisinin en temel elemanı olan ‘kilt’lerden çalacağınız ekose desenini kullanıp, evdeki mevcut tüm ekose tekstil ve örtülerden yararlanarak süsleme yapabilirsiniz. Yapacağınız tek ilave, çam iğnelerinden hazırlanmış çelenkler, sofra aksesuarları ve kokina dalları olmalı. Gayda müziği de bulursanız dekor tamamlanır.

Ağaç lambader

Önce duvara ince yapışkan bantlar ya da tebeşirle basit bir çam ağacı formu çizin, sonra bu çizimi iki boyutlu olarak boncuk ve ışık dizileriyle boydan boya süsleyin. Tercihen yassı formlu süslerini asarak lambader görevi de görecek farklı bir ağaç yaratmış olursunuz.

Bir kış masalı

Lacivert kış gecelerini aydınlatacak fenerlerin asıldığı ağaçlar misafirleri evinize yönlendirecek bir şifre olarak kullanılabilir. Pencereden gözüken herhangi bir ağaç dalını da bu şekilde ışıklandırabilirsiniz.

Yazının Devamını Oku

Renk ve parıltı bombardımanı

7 Aralık 2013
Bu ay boyunca yaşam alanlarınızda kutlama temaları/köşeleri oluşturabilmeniz için fikir, renk ve parıltı bombardımanı yapmaya kararlıyım; minimalizmi unutarak en süslü halinize bürünmeniz yakındır!

Basamaklara dikkat!

Pencere önleri, kapı pervazları, antreler ve basamaklar simetrik ve tekrar eden bir düzenlemeyle süslenirse görsel bir odak noktası oluşturarak evin iç trafiğinde keyifli bir atmosfer yaratabilir.

İlk etki önemli

Hem müstakil evlerde hem de apartman dairelerinde giriş kapısı, içeride olup biteni özetlemek için yararlanabileceğiniz çok uygun bir alan. Klasik kapı çelenkleri ve nokta ışıkların haricinde büyük boy bahçe fenerlerinden de destek alabilirsiniz.

Altın seçimler

Klasik bir tarzınız varsa büyük ihtimalle eliniz gold (altın yansımalı) ve gümüş toplara, yıldızlara, kristallere gidiyordur. Parlak bir temaya ilave edeceğiniz tek renk beyaz olsun; böyle bir durumda özelikle kırmızıdan uzak durmanızı öneririm.

Dekore edin ve yarışın!

Her şey hazır mı? O halde yarışın! Evinde/bahçesinde kurduğu yılbaşı atmosferinden sevdiği bir köşenin/detayın fotoğrafını çekip 31 Aralık 2013 tarihine kadar #maisonfrançaiseileyılbaşı hashtag’iyle Twitter ya da Instagram’da paylaşanlar arasından, Maison Française dergi editörleri ve Mudo Concept stil direktöründen oluşan jürinin seçeceği ilk 10 kişi altı aylık Maison Française dergisi aboneliği kazanıyor. Birinciyiyse Mudo Concept’ten 1000 TL’lik hediye çeki bekliyor!

Yazının Devamını Oku