Melda Narmanlı Çimen

Tüm ev kuşatma altında

27 Aralık 2014
Aralık ayı başladığında sadece bir kapı çelengiyle harekete geçen süsleme güdümüz, ayın sonu yaklaştığında evde el atmadık köşe bırakmaz.

Çünkü en modernist tarzlar bile sokaklardaki yeni yıl atmosferinin ışıltısı ve masalsı havası karşısında aciz kalır!

1. Hazırlıklar tamam mı?

Eğer hala bir çam ağacınız yoksa, bugün harekete geçin ve hızlı bir formül uygulayın. Ikea’da ve Crate&Barrel’da satılan metal ağaçlardan uygun bulduğunuz bir boyu alarak; üzerine tek renkte süsleme yapın. Şömine çevresine, duvar nişlerine ve radyatör tablalarının üzerine gerçek ya da led ışıklı mumlar yerleştirin. 2015 sizi de heyecanlandırsın!

2. Detaylarla zenginleştirin

Kutlama dekorlarını küçük ama dikkat çekici fikirlerle zenginleştirmek isteyenlere iki öneri: İçki kadehlerine Noel Baba şapkası dikmek ve tarçın çubuklarından mini ağaç tasarlamak. İkincisi için geniş bir oval muma teller saplamanız, o tellere de önce tarçın çubuklarını, tepelerine de küçük kırmızı ağaç toplarını geçirmeniz yeterli.


Yazının Devamını Oku

Kişiye özel hikâyeler

20 Aralık 2014
Kutlama dekorlarında farklı olmanın yolu acele etmemekten, araştırma yapmaktan, sıradışı düşünmekten ve biraz da el becerisinden geçiyor.


Evinizin 2015 hikayesini yazmak için değer!


1. Kitap kurtlarına
Kitaplığınıza dalın ve kapağı yeşil renkte bütün kitapları indirin. Ne mi yapacaksınız? Tabi ki ağaç kuracaksınız! Bir masanın üzerinde büyükten küçüğe doğru yatay olarak üst üste sıralayabilir, tam ortalarındaki sayfayı açarak ters çevirip üst üste yığabilir veya boş bir kitaplığa dikey olarak ağaç formu oluşturacak şekilde dizebilirsiniz.


Yazının Devamını Oku

Kutlamalar başlasın!

13 Aralık 2014
Çam ağacını kurmak yetmez , hatta bazen gerekmez.

Evinize yeni yıl enerjisini taşımak için yapabileceğiniz pek çok dekorasyon adımı var. Kolları sıvamak için harika bir haftasonu!

1. Seçici olun
Özel bir kutunun içinde yıllardır özenle sakladığınız ve her sene çoğalan bir grup süsle ve birbirine dolanmış yanıp-sönen ışık dizileriyle baş başa kaldığınız anda, amacınız sonuca ulaşmak değil; harikalar yaratmak olmalı. Bu yüzden hayalinizdeki temaya uymayanları cesurca kutuya geri koyun ve –az da olsa- kalanlarla karakterli bir tarz kurgulayın. Yetersiz geldiyse, süs alışverişine çıkmanın tam zamanı demektir!

2. Giriş önemlidir

Yazının Devamını Oku

Amatör dekoratörler için 10 ipucu

6 Aralık 2014
Eviyle uğraşmayı bizim kadar seven toplumlarda, amatör dekoratörlerin türemesi kaçınılmaz.

Eğer siz de bu yolda ilerliyorsanız, elinizde ve cebinizde asistan olarak kullanabileceğiniz pek çok araç var

1.Neybers
Bu iPad uygulamasını yükleyip tutkunu olmamak mümkün değil. Gerçek eşyalar ve tasarımlar kullanarak üç boyutlu mekânlar yaratıyor ve diğer tutkunlarla paylaşıyorsunuz. Parkeden tutun duvardaki tabloya kadar pek çok seçenek, kategorize edilmiş olarak elinizin altında, kullanımı da çok kolay. Fotoğraftaki odayı geçen ilkbaharda yapmıştım, gördüğünüz gibi oldukça detaylı çalışabilirsiniz. Herhangi bir odanın dekorasyonunu değiştirmek istediğinizde, aklınızdakileri önce sanal olarak burada bir araya getirirseniz, nahoş sürprizlerle karşılaşmazsınız.

2.İlham deposu dergiler
Dekorasyon dergiciliğinde uluslararası bir kalitede olduğumuzu hep söylüyorum. Her stile ve bütçeye uygun dergi var. Düzenli takip ettiğinizde hepsinin dekorasyon adına bir fikir ve ilham deposu olduğunu fark edeceksiniz. İyi bir okuyucu olursanız, zaman içinde sizi dekorasyon kararlarınızda yönlendiren sağlam bir görsel hafızanız olur.

3.Instagram evreni
Görsel ağırlıklı sosyal medya araçlarından biri olan instagram’da dekorasyon adına da oldukça hareketli ve renkli bir dünya var. Beğendiğiniz markaları, editörleri ve stilistleri takip etmelisiniz. En sık paylaşım yapan hesaplardan bazıları @wonderfulrooms, @apartmenttherapy, @homepolish, @decorandmore, @decor8, @simplysimplify, @hr_jason_grant.

4. Blogger’ların peşinde

Yazının Devamını Oku

Minikler için kocaman hayaller

29 Kasım 2014
Çocuğunuzun odasını daha eğlenceli, daha fonksiyonel ve daha yaratıcı bir mekâna dönüştürmek için köşe bucak gezmeye gerek yok.

Hayal gücüne biraz zaman ayırmak ve o hayalleri kovalamak yeterli

1. Üçü bir yerde

Tek bir mekânda iki kişilik yaşam düzeni kurmak hem yaratıcı hem eğlenceli olabilir. Yatak, çalışma masası ve raf ünitesini birarada çözen böyle bir tasarım odada yer tasarrufu sağlarken, aynı zamanda paylaşmayı motive ederek ortak bir enerji kazandırır. Duvar, zemin ve mobilyalarda tek renkli seçimler, karışık bir görüntüyü engelleyecektir.

2. Atmayın, değiştirin

Çocukların kullandıkları eşyaları hızla eskittikleri bir gerçek. Sık sık değiştirmek hem ekonomik hem de ekolojik olarak hata olacağı için renkli çözümlerle onlara yeniden hayat verebilirsiniz. Tıpkı yıpranan ayaklara çorap giydirip renkli yün ipliği sarmak gibi.

3. Yeni eski de olabilir!

Çocuk odasına hevesli olduğunuzu biliyoruz ama illa ki her şey yepyeni ve gıcır gıcır olmak zorunda değil. Hem belki de o da gelecekte bir ‘vintage’ tutkunu olacak. Sizinle gezdiği ikinci el mağazalarında gördüklerine bayılıyor olabilir. Onu kendi çocukluk yatağınıza yatırıp yanına da anneannenizden kalan komodinini yerleştirmek ikiniz için de çok mutluluk verici olabilir.

4. Aidiyet duygusu önemli

Yazının Devamını Oku

Ev ödeviniz: Coğrafya

22 Kasım 2014
Eğitim hayatımız boyunca coğrafya derslerinde karşımıza çıkan yerküreler, haritalar, dağlar, ormanlar ve yöresel semboller çeşitli stillere bürünerek evimizde de geziyor.

1. Yolculuk nereye?Aydınlık bir mekanda duvarlara harita desenli kağıt kaplatarak orijinal bir odak noktası yaratmanız mümkün. Bulunduğunuz şehrinkini, en sevdiğiniz şehrinkini ya da genel bir dünya haritası seçmek olası. Sadece silüet ya da eskiz olarak çizilmiş olanlar daha modern ve sade duracaktır.

2. Dünya seyahati
Dünyayı avucunuzun içinde hissetmek için dekorasyon gezegeninin sunduğu fırsatlara göz atmalısınız. Afrika’nın tribal yastıkları, Afgan ve Anadolu kilimleri, Tibet dokumaları, Marakeş çinileri ya da İskandinav grafik baskıları bu sınırsız kültür, figür ve renk kaynağını yaşadığınız yere taşıyacaktır.

3. Öğrenmenin kolay bir yolu
Çocukların atlas üzerindeki hakimiyetlerini güçlendirmenin en kolay yollarından biri, güzel bir dünya haritasını odalarında dekorasyon unsuru olarak kullanmak. Çalışma masasında otururken görebileceği bir yere asarsanız, görsel hafızası üzerindekileri ister istemez kaydetmeye başlayacaktır.

4. Dünyanız aydınlansın
Küre, son yıllarda aydınlatma tasarımcılarının en çok oynadıkları formlardan biri. Özellikle çalışma masası için yapılanlarda yerküreden ilham alanlar da oldu, ama sanıyorum ki hiçbiri Matteo Ugolini’nin tasarladığı Ululi Ulula isimli bu sarkıt kadar etkileyici değildi. Fiberglass üzerine aplike edilen danteller yedi kıtayı gösteriyor. Sanki dünya başucunuzda dönüyor gibi…

5. Tabağımı Rio’ya uzatır mısın?

Yazının Devamını Oku

Düş bahçeleri

15 Kasım 2014
Dekorasyonda çiçekliler genellikle İngiliz ve Fransız kır tarzlarını akla getirse de her stilin kendine özel bir çiçek bahçesine sahip olduğunu söyleyebiliriz. Kış mevsimi eşsiz renklerini evin içine saçmalarına engel değil.


1. Vazgeçilmez bir cennet
Tarzlar ne kadar sadeleşirse sadeleşsin, evler için tasarlanan kumaşlarda büyük, küçük, stilize ya da artizanal çiçek motiflerinin modası hiç bitmiyor. Her coğrafyadan ve her mevsimden esinlenen koleksiyonlarda önümüzdeki sene en çok Amazon’daki tropikal çiçeklerin farklı yorumlarını göreceğiz.
2. Doğayı içeri doldurmanın yolu
Şayet eviniz kırsal bölgede yer alsaydı, yani tam bir ‘countryside’ evi olsaydı etrafında bolca tabiat olacak, içeriye çiçek ve ağaç kokuları dolacaktı, değil mi? Şehirdesiniz diye niçin bundan yoksun kalasınız ki? Floral motifli çay kadehlerinin içine koyup evin farklı köşelerine serptiğiniz canlı mevsim çiçekleri, yaratmak istediğiniz ortamı şehre taşıyacaktır.
3. Sofranın baş misafiri

Yazının Devamını Oku

Yaz stilinizi seçtiniz mi?

24 Mayıs 2014
Çıplak ayaklarla kumsalda yürümenin hayalini kurmaya başladığımız günler geldi.

Gün ışığının ilham verdiği evlerimiz de boş durmuyor; kendilerine yaz mevsimi için daha renkli, cesur ve doğal stiller seçmenin telaşını yaşıyor.

1. Vintage
Tüketme yerine yeniden kullanımı desteklediği için aynı zamanda çevre dostu olan vintage stilini seviyorsanız, kuralsızlık ve takımsızlık ilk başvuru kaynağımız. Sadece sandalyelerde değil, tabak takımları ve bardaklarda da farklı modelleri bir arada kullanın! Özellikle 2014 bahçeleri için çok rastlayacağımız bir seçim...

2. Palm Springs
Palm Springs teması, insanların kendi evlerinin içinde küçük özel cennetler yaratması fikrinden ve 1970’lerden ilham alıyor. Geometrik desenler ilginç renk kombinasyonlarıyla bir arada kullanılırken, şehirli görünüm doğal ve kırsal detaylarla destekleniyor. Hasır, ahşap gibi doğal malzemeler ile puantiye veya çizgilerin kombinasyonlarına tanık oluyoruz.

3. Romantik country
İlhamını kır hayatının imgelerinden alan romantik country stili, pastel renklerle dekore edilmiş bahçelere karışıp ruhumuzu dinginleştiriyor. Vintage mobilyalar ve beyaz tekstillerle flört ederek feminen köşeler yaratan ve mekanlara mutluluk enjekte eden bu stilde, güller başköşede.

4. Natüralist

Yazının Devamını Oku