Bu kitaplar ‘tadından yenmiyor’

Yıllardan beri yemek kitabı biriktiririm.

Haberin Devamı

Bu kitapların büyük bölümü yemek kültürü, yemek tarihi ve yemek anıları üzerinedir. Çok ilginç olmadıkça tarif kitaplarını tercih etmem. Aralık ayında adeta yemek kitabı sağanağına tutuldum. Ben satın aldım, yayınevleri gönderdi, yazarlar imzaladı... Yemek kitaplığım daha da zenginleşti. Bu hafta sizi bu kıymetli kitaplardan haberdar etmek istiyorum...

 

1. Sayfa sayfa Güneydoğu mutfağı
‘Güneydoğu Anadolu Bölgesi Mutfak Kültürü ve Yemekleri’-Nevin Halıcı
Öncelikle Oğlak Yayınları’na özel bir parantez açmak istiyorum. Bu yayınevi son yıllarda çıkardığı yemek kitaplarıyla bu konuda uzman bir yayınevi olma konusunda epey yol aldı. Artık yemekle ilgili bir şeyler yazanlar bu yayınevinin kapısını çalıyor. Nevin Halıcı’nın, ‘Güneydoğu Anadolu Bölgesi Mutfak Kültürü ve Yemekleri’ adlı kitabını bu yayınevi yayımlamış. Binlerce yıllık bir yemek kültürünü geleceğe taşıyan, kıymetli bir eser. Kitapta; Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak mutfaklarından lezzetli yemeklerin tariflerine de yer verilmiş.

 

Haberin Devamı

2. Gülümseten lezzetler, gülümseten kitap
‘El Çabukluğu Marifet’-Cüneyt Ayral
Yine Oğlak Yayınevi’nin yayınladığı, ‘El Çabukluğu Marifet’ adlı kitabı okurken dostum Cüneyt Ayral’ın hınzır gülüşünü hatırladım. Kitap beni çok güldürdü ve birçok yeni yemek öğrenmemi sağladı. Siz de bu kitabı okurken hem çok gülecek, hem de; Hintli bir aşçı, Rus mutfağının usta bir yorumcusu ve Çek bir aşçıdan daha iyi gulaş yapan bir şefe dönüşeceksiniz.

 

3. Sanatçıların ne yediğini merak etmez misiniz?
‘Sanatçı Sofraları’-Sevim Gökyıldız
Türk Mutfağı’nın gönüllü büyükelçisi Sevim Gökyıldız’ın son kitabı ‘Sanatçı Sofraları’ da yine Oğlak Yayınevi’nden çıktı. Kitapta kimler yok ki? Dumas’nın balkabağı çorbası, Cezanne’ın mantarlı omleti, Picasso’nun eskabeş usulü sardalyesi, Monet’nin beyaz şarap soslu dil balığı, Balzac’ın sıcak şarabı, Agatha Christie’nin Yorkshire keki, Marcel Proust’un madenleri... Ağız sulandıran bir kitap olmuş.

 

Haberin Devamı

4. Peynirin peşinde 15 yıl...
‘Peynir Aşkına’-Berrin Bal Onur ve Neşe Aksoy Biber
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’ndan çıkan ‘Peynir Aşkına’, oldukça kapsamlı bir çalışma. Berrin Bal Onur ile Neşe Aksoy Biber’in birlikte yazdıkları kitap, Anadolu’nun ne kadar zengin bir hazinesi olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor. İki ortak bu kitabı hazırlayabilmek için tam 15 yıl çalışmış. Peynirin tarih öncesine uzanan öyküsüyle başlayan kitabın bölüm başlıkları kitabın değerini ele veriyor. İşe ‘Peyniri anlamak’la başlayan yazarlar, daha sonra tüm yöre peynirlerini teker teker öyküleriyle birlikte anlatıyorlar. Peynir severlerin mutlaka edinmesi gereken bir kitap.

 

Haberin Devamı

5. Siirt mutfağında her yemek bir şölen
‘Siirt Mutfağı”-Yrd. Doç. Dr. Aynur İlhan Tunç
Bu kitap sadece yörenin yemeklerini değil, kültürünü de gözler önüne seriyor. Yrd. Doç. Dr. Aynur İlhan Tunç’un hazırladığı ‘Siirt Mutfağı’nı okurken burada her yemeğin hazırlanışının kültürel bir törene dönüştüğünü görüyorsunuz. Ayrıca yemeklerde sıradan malzemelerin kullanılmadığı da dikkatinizi çekiyor. Türk, Arap, Kürt ve Ermeni kültürlerinin etkisinde kalmış olan Siirt mutfağını öğrenmek istiyorsanız bu kitabı öneririm. Bu kitaptaki tariflere bakarak dostlarıma hazırladığım ziyafetin mönüsü şöyle: Kekik çorbası, kabak ekşilisi, kuzu bonfile, kuzu ciğeri ve kuzu böbreği ile yapılan şirerih, yanında yumurta, taze soğan, maydanoz, pul biber ile yapılan nergisleme salatası ve peynir helvası.

 

Haberin Devamı

6. Adıyaman yemeklerinin adları bile ağız sulandırıyor
‘Cemile’-Mehmet Öncü

Bu ay edindiğim yemek kitaplarından biri de Adıyaman Tanıtım Vakfı’nın yayımladığı ve Mehmet Öncü’nün hazırladığı ‘Cemile’ oldu. Önce kitabın adı dikkatimi çekti. Kimdi bu ‘Cemile’? Yazarı Mehmet Öncü bu soruyu şöyle yanıtlıyor: “Cemile, Adıyaman mutfak kültürü içinde yeni jenerasyon tarafından hemen hemen hiç bilinmeyen, tamamen yöreye özgü otantik bir tatlının adıdır. Hem onu anımsatmak hem de kitaptaki yemeklerin yaratıcısı kadınlara ithaf etmek için bu isim konuldu.” Yedi yıllık bir çalışmanın ürünü olan bu kıymetli çalışmada kentin yemek yeme alışkanlıkları, pişirme araç-gereçleri, sofra adabı da ele alınmış. Kitabın içindeki yemeklerin adları bile insanın ağzını sulandıracak cinsten: Keklik dolması, domatesli kıyma kebabı, karatavuk-bıldırcın kızartması, baba halloş, soğanlı nohut yahnisi, keklikli çiğ köfte, tavşan eti pilavı, hardal cacığı, elma kurusu hoşafı...
Adıyaman yemeklerini gelecek kuşaklara aktaran bu kitabı temin etmenizi öneririm.

Yazarın Tüm Yazıları