Vatan haini mi kahraman mı?

Bu hafta üç usta yönetmen, son filmleriyle karşımızda. Bunlardan Oliver Stone, 21. yüzyılın en sıra dışı figürlerinden Edward J. Snowden’ın hayatını başarıyla perdeye taşırken, Güney Koreli Kim Ki Duk en politik filmi de sayılan “Ağ”da ve Gus Van Sant da “Sonsuzluk Ormanı”nda ne yazık ki yerinde sayıyor.

Haberin Devamı

Vatan haini mi kahraman mı

Snowden: Dünyanın En Çok Aranan Adamı
(Snowden)
Yönetmen: Oliver Stone
Oyuncular: Joseph Gordon Levitt, Shailene Woodley, Melissa Leo
2016-FRANSA, ALMANYA, ABD–133’/BİYOGRAFİ, DRAM, GERİLİM

Amerikan politik tarihinin arka perdesini açıp göstermeyi hep sevmiş Oliver Stone, bu kez Amerikan istihbarat tarihinin en geniş kapsamlı güvenlik ihlalinin sorumlusu olarak bilinen Edward J. Snowden’ın hayatını perdeye taşıyor. Snowden’ın, CIA’e girmek istemesinin en büyük sebebi, ülkesinin dünyada bir fark yaratmasına yardımcı olmaktır. Amerikan hükümetinin güvenlik adı altında e-postalara, cep telefonu mesajlarına ve hatta bilgisayar kameranıza kadar erişebildiğini öğrenir. Bütün bu bilgileri ortaya çıkardığında bir yandan Amerikan tarihinin gördüğü en büyük vatan haini ilan edilirken aynı zamanda da bir kahramana dönüşür. İki yıl önce Oscar’a da uzanan “Citizenfour” belgeseliyle tüm bu sürecini birebir izlediğimiz Snowden’ı perdede Joseph Gordon Levitt canlandırıyor. Haftanın en iyi seçeneklerinden…

Haberin Devamı

İDEOLOJİLER ARASINDA SIRADAN BİR ADAM

(The Net)
Yönetmen: Kim Ki Duk
Oyuncular: Ryoo Seung Bum, Lee Won Gun, Kim Young Min
2016-GÜNEY KORE–114’/ DRAM

Teknesinin motoru bozulan Kuzey Koreli bir balıkçının yanlışlıkla sürüklendiği Güney Kore’de işkence dolu uzun sorgulamalara maruz kalması ve ülkesine geri döndükten sonra da ideolojilerin arasında sıkışmasını konu alan “Ağ”, Kim Ki Duk sinemasının en politik filmi sayılıyor.

Vatan haini mi kahraman mı

İNTİHAR ORMANI’NDAN ÇIKIŞ
Sonsuzluk Ormanı
(The Sea of Trees)
Yönetmen: Gus Van Sant
Oyuncular: F Matthew McConaughey, Naomi Watts, Ken Watanabe
2016-ABD–110’/DRAM

“My Own Private Idaho/Benim Güzel Idahom”, “Even Cowgirls Get the Blues”, “Drugstore Cowboy” gib klasikleriyle bağımsız sinemanın en yaratıcı yönetmenlerinden biri sayılan ama 2000’lerde “Paranoid Park” ve “Milk” dışında başarısını sürdüremeyen Gus Van Sant’ın son filmi, Arthur adlı bir adamın yaşadığı bir trajedi sonucunda Fuji Dağı eteklerinde İntihar Ormanı olarak bilinen ormana gitmesi sonrasında yaşadıklarını anlatıyor. Arthur, ölmek için bir yer bulduğunda ormanda kaybolmuş Japon Takumi ile karşılaşır. Arthur, tüm enerjisini Takumi’yi korumak ve kurtarmak için harcamaya karar verir. Matthew McConaughey ve Naomi Watts gibi usta oyuncuyu buluşturan film, ilk kez Cannes’da gösterilmiş ve eleştirmenlerden ağır yorumlar almıştı.

Haberin Devamı

Vatan haini mi kahraman mı

BİR SUİKASTIN ANATOMİSİ
Anthropoid
Yönetmen: Sean Ellis
Oyuncular: Jamie Dornan, Cillian Murphy, Charlotte Le Bon
2016-ÇEK CUMHURİYETİ, ABDİNGİLTERE, FRANSA–120’/ BİYOGRAFİ, TARİH, DRAM

“Cashback” filmiyle 2000’lerin en dikkat çekici yönetmenlerinden birine dönüşen Sean Ellis, 1941’in sonlarında Nazi Almanyası kontrolündeki Çekoslovakya’ya götürüyor bizi. Alman güçlerinin başında yer alan Reinhard Heydrich aynı zamanda Yahudileri Avrupa’dan tamamen temizleme planının arkasındaki isimdir. Sürgün Çekoslovak Hükumeti ve İngiliz gizli servisinin desteğiyle Jozef Gabčík ve Jan Kubiš adlı iki ajan Çekoslovakya’ya gönderilir ve Heydrich’i yok etmekle görevlendirilir. 27 Mayıs 1942 tarihinde gerçekleştirilen ve tarihte Operasyon Anthropoid olarak adlandırılan suikastı konu alan film politik dramlardan hoşlananlar için birebir.

Haberin Devamı

YILDIZ TABLOSU

Assassin’s Creed **
Aşıklar Şehri (La La Land) ***
Aşk Mektupları (From the Land of the Moon) **
Babamın Kanatları **
Ben, Daniel Blake (I, Daniel Blake) ***
Çalgı Çengi: İkimiz *
Çin Seddi (The Great Wall) **
Gizli Güzellik (Collateral Beauty) *
Kaçış *
Kasap Havası **
Lanetli Ev (The House on Pine Street) *
Mavi Bisiklet *
Meçhul Kız (The Unknown Girl) ***
Müttefik (Allied) **
Rogue One: Bir Star Wars Hikayesi (Rogue One: A Star Wars Story) ***
Savaş Vadisi (Hacksaw Ridge) ***
Sen Benim Her Şeyimsin *
Sen Sağ Ben Selamet *
Şeytanın Oğlu (Incarnate) *
Tereddüt (Clair Obscur) *****

Yazarın Tüm Yazıları