İntikam hırsı hayatta tutuyor

TRT’nin pazar sineması kuşağına yaşı ermişlerin hatırlayacağı 1971 yapımı “Man in the Wilderness”ta Richard Harris’in canlandırdığı Hugh Glass’ın efsanevi survivor hayat hikâyesi bu kez Alejandro G. Inarritu’nun ellerinde hayat buluyor.

Haberin Devamı

DİRİLİŞ (THE REVENANT) ****
YÖNETMEN: Alejandro G. Inarritu
OYUNCULAR: Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Domhnall Gleeson
(2015-İngiltere-156’)
MACERA, DRAM, GERİLİM

1823 Amerika’sında geçen hikâyede efsanevi tuzakçı, bir boz ayı tarafından ölümcül bir biçimde yaralandıktan sonra arkadaşları tarafından ölüme terk ediliyor ama intikam hırsı onu hayatta tutmaya yetiyor. Başlangıçta Park Chan-wook’un çekeceği söylenen projede başrol için Christian Bale ve Samuel L. Jackson’ın adı geçiyordu. Stüdyo 2011’de Inarritu’yla anlaştıktan sonra, “Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)”in çekimleri için beklenmiş, Inarritu’nun hikâyeyi tarihi sırayla ve CGI olmaksızın çekme inadı nedeniyle de çekim süresi 8 haftadan 9 aya çıkmıştı. Senaryosu Michael Punke’nin 2002 tarihli aynı adlı romanından uyarlanan ve Inarritu’nun “Vacancy”, “The Hole” gibi korkuların yaratıcısı Mark L. Smith ile birlikte yazdığı film, insan doğasının karanlık derinliklerine götüren, görkemli bir epik drama. Şeytanın bacağını kırıp Oscar’ı alacak görünen Leonardo DiCaprio’nun adeta döktürdüğü filmde, Sean Penn’in oynamaktan son anda vazgeçtiği hain arkadaş John Fizgerald rolünde Tom Hardy’i izliyoruz. “Furyo”, “The Last Emperor” ve “Little Buddha” filmlerinden aşina olduğumuz Ryuichi Sakamato’nun müzikleri ve “Children of Men”, “Gravity”, “Birdman” gibi pek çok efsane işe imza atmış Emmanuel Lubezki’nin görüntüleri de cabası. Bu ayın kuşkusuz en iyisi ve illâ ki beyazperdede görülmesi gereken filmi.

Haberin Devamı

KEŞKE’LER İÇİN ŞİİR
GENÇLİK (YOUTH) ****
YÖNETMEN: Paolo Sorrentino
OYUNCULAR: Michael Caine, Harvey Keitel, Rachel Weisz
(2015-İtalya, Fransa, İngiltere-124’)
BİYOGRAFİ, DRAM, TARİHİ

Altın Palmiye için yarıştığı Cannes’da izleyenleri adeta ikiye bölen, sevenleri olduğu kadar nefret edenlerini de yaratan “Youth”, İtalya’nın medar-ı iftiharı Paolo Sorrentino’nun son filmi. Sean Penn’i tanınmaz hale getirdiği “This Must Be the Place”in ardından İtalya aşkını anlattığı “The Great Beauty” ile yabancı dilde en iyi film Oscar’ına uzanan ve geçen yılın belki de en iyi filmine imza atan Sorrentino, bu kez kaçıp gittiğini düşündüğümüz zamanlara, “keşke”lerimize ve kaybedilen aşklara dair etkileyici bir filme imza atıyor. Arkadaşlıkları eskilere dayanan Fred ve Mick’in yılların yorgunluğunu atabilmek için Alplerin kalbine doğru çıktıkları yolculukta ölüm, yaşlılık, sanatçılar, hastalıklar, anılar ve aşklar üzerine derin sohbetlere ve duygulara dalmalarını enfes kadrajlar ve stilize görüntüler eşliğinde anlatan “Youth”, bu soğuk kış günlerinde kalplere iyi gelecek.

Haberin Devamı

ZAC EFRON FANTEZİSİ
ÇILGIN İHTİYAR (DIRTY GRANDPA) **
YÖNETMEN: Dan Mazer
OYUNCULAR: Robert De Niro, Zac Efron, Zoey Deutch
(2016-ABD-102’)
KOMEDİ

“High School Musical” ile hayatımıza giren Zac Efron’un “kapak oğlanı”ndan ibaret olmadığını iki yıl önceki “The Paperboy”la anlamıştık. Ama yine de, arada kaslı ve iç gıcıklayıcı bedenini sergileyeceği filmler yapmaktan da kendini alamıyor. Yaz boyunca yarı çıplak gördüğümüz set fotoğraflarıyla merakımızı artırdığı “Dirty Grandpa”, Efron’a sırtını dayayan gişe garantili bir komedi. Evliliğinin arifesinde, muhafazakar bir avukat rolüne ‘soyunan’ Efron, büyük annesinin ölümü üzerine yanına koştuğu küfürbaz dedesi Robert De Niro ile çılgın ve baştan çıkarıcı bir yolculuğa çıkıyor. Genç kızlara bolca fantezi sunacağı muhakkak film için beklentinizi yüksek tutmamanızda fayda var.

Haberin Devamı

YILDIZ TABLOSU

Büyük Açık (The Big Short) ****
Creed: Efsanenin Doğuşu ****
Düğün Dernek 2: Sünnet *
Delibal *
Joy **
Kardeşim Benim *
Karlar Kralı Norm (Norm of the North) *
Kocan Kadar Konuş: Diriliş *
Köstebekgiller 2: Gölgenin Tılsımı *
Ertuğrul 1890 *
Son Efsane (The Program) **
Şafakla Dönenler *
Şevkat Yerimdar 2: Bizde Sakat Çok *
The Hateful Eight *****

Yazarın Tüm Yazıları