Meme sağlığı hakkında bilmeniz gereken 9 şey

Her sekiz kadından birine hayatlarının bir döneminde meme kanseri teşhisi konuyor.

Haberin Devamı

Bu da meme kanserini, cilt kanserinden sonra kadınlar arasındaki en yaygın kanser türü yapıyor. Ekim ayı, meme kanseri farkındalığı ayı...

Arabada konuşun

İstatistikler, meme sağlığı hakkında olabildiğince erken konuşmanın kadınları cesaretlendirdiğini ortaya koyuyor. Bu konuyu nerede konuşacağınızı biliyor musunuz? Yapılan ankete göre aynı zamanda kadınların yüzde 68’i araba yolculuğunun en iyi yol olduğunu düşünüyor. Düşündüğünüzde gerçekten de mantıklı. Araba hem rahat hem özel alanınız olup aynı zamanda göz temasında bulunma zorunluluğu gerektirmeyen bir opsiyon.


Sağlıklı bir yaşam tarzı benimseyin

Sağlıklı bir yaşam tarzınızın olması meme sağlığınızı korumak ve kalp hastalığı gibi diğer tehlikeli hastalıklardan korunmakta da büyük rol oynar. Düzenli sporun yanında kadınların sarmısak ve yeşil yapraklı sebzeler gibi meme kanseri riskini azaltmada etkili olduğu kanıtlanan belirli yiyecekleri tüketmelerinde fayda var.

Haberin Devamı


Sık sık kontrolden geçin

Kadınlar düzenli mamografi yaptırmalı. Genelde 50 yaşında başlarlar ve her sene bir defa yaptırırlar. Belirli risk faktörleri taşıyan bazı kadınların daha erken yaptırmaları gerekebilir. Mamografiler erken teşhiste büyük rol oynar. Bu da kanserin, sıfır veya birinci evredeyken yani tedavi edilme oranı yüzde 98’ken fark edilmesini sağlar. Yöntem, meme kanseri kaynaklı ölüm oranlarını yüzde 28’e kadar azaltıyor.


Mücadeleyi kazananlarla konuşun

Kadınların yarısından çoğu meme kanserini yenenleri iyi bir kaynak olarak görüyor. Hastalığı atlatanlar, konuyla ilgili gelişmelerden haberdar kalmanın, kendi memelerinizi tanımanın ve düzenli kontrole gitmenin ne kadar önemli olduğunu vurguluyor.

Riski kontrol altına alın

Daha az alkol: Ne kadar alkol aldığınıza dikkat edin. Günde ortalama bir adet içki tüketen kadınların, hiç içki içmeyenlere oranla risk oranlarında az bir artış oluyor. Ancak günde ortalama iki ile beş kadeh arası içki içenlerin riskleri bir buçuk kat yükseliyor.
Yürüyün: Son yapılan çalışmalar az bile olsa yapılan fiziksel aktivitenin meme kanseri riskini önemli ölçüde azaltabileceğini gösteriyor. Amerika’daki Women’s Health Initiative adındaki özel çalışma, haftada 1.25-2.5 saat kadar kısa süre yapılan tempolu yürüyüşün bile meme kanseri riskini yüzde 18’e kadar düşürebileceğini gösterdi. Ayrıca aşırı kilolu veya obez olmak da meme kanseri ile bağdaştırılmakta...
Doğru beslenin: Son yapılan bir Harvard çalışmasında, havuç, kırmızı biber ve tatlı patates gibi sarı, turuncu ve kırmızı renkli meyve ve sebzelerde bulunan karotenoidlerin riski azaltabileceği açıklandı. Bol sebze, düşük karbonhidrat ve az kırmızı et tüketilen diyetler östrojen reseptörü negatif meme kanseri geliştirme riskini önemli ölçüde düşürmeyle bağdaştırılıyor. Fareler üzerinde yapılan bir çalışma ceviz tüketmenin, riski azaltabileceğini gösterdi. Yine bir araştırmaya göre, çocukluk çağında fıstık ezmesi tüketmek, iyi huylu meme hastalıkları riskini yüzde 39’a kadar düşürüyor.
D vitamini alın: Günlük D vitamini dozunuzu güneşli bir günde dışarıda 10-15 dakika geçirerek alabilirsiniz. Güneş koruyucu olmadan daha iyi olur ancak eğer çabuk yanıyorsanız D vitamininizi başka bir kaynaktan almayı deneyin. Süt, kahvaltılık gevrek, morina balığı, tonbalığı, karides ve somon gibi besinler bunun için uygundur.
Hormonlarınızı kontrol ettirin: Menopoz sonrası dönemdeki kadınlar için hormon replasman tedavisi meme kanseri riskiyle bağdaştırılmıştır ve 5 yıldan daha fazla olmayacak şekilde sınırlandırılmalıdır. Emzirmek de, hormon seviyelerinizi değiştirebileceğinden işe yarayabilir.

Haberin Devamı

“The Dr. Oz Show” hafta içi her gün saat 19:30’da D-Smart 20. kanal Maxsmart Premium HD’de yayımlanmaktadır.”

Yazarın Tüm Yazıları