Akciğer enfeksiyonu ölümle sonuçlanabilir

Akciğer enfeksiyonu viral, bakteriyel ya da parazitel kaynaklı olarak ortaya çıkabilen oldukça tehlikeli bir hastalıktır.

Haberin Devamı

Birçoğumuzun zatürre olarak bildiği pnömoni görülme oranı kedi ve köpeklerde oldukça yaygındır. Akciğerler solunum sisteminin çok önemli bir parçasıdır. Alveol adı verilen havayla dolu küçük akciğer solunumunun sağlıklı biçimde yürütülmesini sağlar. Pnömoni teşhisi konulan bir hastada keseler iltihapla dolduğu için akciğerler solunum işlevini düzgün biçimde yerine getiremez.
Pnömoni (zatürre) başlangıçta üst solunum yolu hastalıklarına benzer seyir gösterir. Ateş ve boğaz ağrısı ile başlayan semptomlar yüksek ateş, öksürük, balgam, göğüste ağrı ve batma hissi, hırıltılı solunum, nefes darlığı gibi durumlarla şiddetlenir. İlerlemiş vakalarda mide bulantısı, dudaklarda morarma görülebilmektedir.
*
Tedavi edilmediğinde ya da çok geciktirildiğinde ölümcül sonuçlara yol açabilecek zatürre açısından yavru ve yaşlı hayvanlar daha ciddi risk altındadır.
Belirtilerinden bir ya da bir kaçını gösteren evcil hayvanın acilen veteriner hekime götürülmesi gerekir.
Erken teşhisle tedavisine başladığımız evcil hayvanlarda daha hızlı iyileşme gözlemlerken, gecikmiş vakalarda kritik dönemin atlatılması bile zaman alıyor. Klinik ortamda ya da evde tedavi sürecine hastanın durumu göz önüne alınarak karar veririz. Evde tedavinin tüm sorumluluğu hayvan sahibine aittir bu nedenle ilaçlarını reçeteye uygun dozlarda vermek, ilaç sürelerine uymak, öğün atlamamak şart.
*
Evcil hayvanın yaşam şartlarını iyileştirmek, hastalık süresince daha sıcak, hijyenik ortamda barındırmak tedaviye katkı sağlayacaktır.
Tüm hastalıklarda olduğu gibi zatürre için beslenme kalitesinin yükseltilmesi önem taşır. Vitamin ve mineraller yönünden zengin kaliteli mama tercih edilmeli, takviye edici gıdalarla bağışıklığa destek olunmalıdır.
Sağlıkla kalın...

Yazarın Tüm Yazıları