Yetiş ya Marslı kardeşim!

Meşhur İngiliz yazar H.G. Wells’in uzaylıların dünyayı işgalini konu alan “Dünyaların Savaşı/War of The Worlds”ü alanında ilk değildir ancak en büyük etki yaratan eser olmuştur.

Haberin Devamı

Kitap bilimkurgu tarzının bu alandaki üretiminde bir kilometre taşı olmanın ötesinde “gerçek manada da” paniğe ve bugün trajikomik olarak anılan bazı hadiselere yol açmıştır.

Yetiş ya Marslı kardeşim

Aslında illa birilerini suçlamak gerekiyorsa bu Wells ve başyapıtı değil, kitabı 1938’de ABD’de Cadılar Bayramı münasebetiyle radyoda seslendiren Orson Welles olmalıdır.

Radyoda Welles’in sesinden Marslıların dünyayı işgal ettiğini duyan ve buna inanan ABD’liler panikle ne yapacaklarını şaşırmış, olay manevi sarsıntının ötesinde büyük maddi kayıpları da tetiklemiştir.

Bugün yaşadığımız dünyada vaziyete bakınca “Gelsin uzaylılar da ne olursa olsun; hatta gelsinler lütfen!” diyeceklerin sayısı daha fazla çıkabilir.

Haberin Devamı

“Uzaylılar geliyor” diye paniğe kapılacak kimse kalmadığını görmek için Obama döneminde CIA direktörü olarak görev yapan John Brennan’ın geçtiğimiz günlerde bir radyo programında söylediklerine ve sonra yaşananlara bakmak yeterli.

Yetiş ya Marslı kardeşim

Brennan, “İnsanlığın evrendeki tek yaşam formu olduğunu düşünmesi tedbirsizlik olur. Hayat farklı şekillerde tanımlanır. Tüm evrende başka bir yaşam formu olmadığına inanmanın biraz küstahça ve kibirli olduğunu düşünüyorum” demiş.

Dönüp bakan yok, sığınaklara koşan yok, korkudan şoka girip intergalaktik savaş riskiyle ruhunu daraltan yok...

“Hangi uzaylı dünyalının kendi başına açtığı işten fazlasını açabilir ki? Yetiş, ya Marslı kardeşim!” rahatlığıyla dönüp duruyoruz yörüngemizde...

HOŞ GELİŞLER OLA UZAYLI

UZAYLILAR veya “dünya dışı yaşam formlarıyla” ilgili üretilen film, şarkı, kitap boldur ve eğer benim gibi bu tatlı eserlere meraklı biriyseniz işiniz iştir...

Filmler konusunda süper kahramanlara veya canavarlara gösterdiğimiz ilgiyi uzay temalı eserlerden esirgediğimiz düşünülebilir.

Haberin Devamı

Yetiş ya Marslı kardeşim

“Turist Ömer Uzay Yolunda”, “Dünyayı Kurtaran Adam”, “Badi” ve “Astronot Fehmi” gibi “türler ötesi” filmlerimizi bu noktada saygı duruşuna geçerek anarım elbette ancak sayıları çok fazla değildir.

Şarkı konusunda ise gönül rahatlığıyla 1969’daki Ay’a seyahatin yarattığı ortamda yayınlanan ve bugün dj’lerin ellerinde canına can katılan “Uzaylılar Hoş Geldiniz”i dünyanın kültürel miras listesine ekleyebiliriz.

1994’te kaybettiğimiz Şemsi Yastıman’ın bu mükemmel çalışmasını anmadan “uzaylı” temalı yazı yazmak en azından ayıp olacaktır.

Neler diyordu o unutulmaz parçada rahmeti Şemsi Yastıman? Hatırlayalım lütfen:

“Merih mi Ay mı iliniz?/ Hangi lisandan diliniz?/ Sizin de çok mu deliniz?/ Uzaylılar hoş geldiniz/ Ne durumda sizin devlet? Liderlerde var mı hiddet?/ Zor mu kurulur hükümet?/ Uzaylılar hoş geldiniz/ Sizde kalp kırmak var mıdır? Adam kayırmak var mıdır?/ Sağ sol ayırmak var mıdır?..

Haberin Devamı

...Sizin orda nasıl geçim?/ Demokrasiniz ne biçim?/ Var mıdır kavgalı seçim?/ Uzaylılar hoş geldiniz/ Yapalım bir konsültasyon/ Ne yanda sizin istasyon?/ Sizde de var mı enflasyon?/ Uzaylılar hoş geldiniz...
...Ayda var mıdır boş arsa?/ Rüşvet ile karaborsa/ Biz de gelek beleş varsa/ Uzaylılar hoş geldiniz/ Der Şemsi Yast
ıman size/ Dostça öğüt görev bize/ Hemen dönün ülkenize/ Uzaylılar hoş geldiniz...”

Yetiş ya Marslı kardeşim

SALLAN YUVARLAN UFO

UFO, uzaylılar diye yazıya otururken fon müziği için www.ultimateclassicrock.com adresinde yer alan bir listeyi kendime rehber seçtim.

Merak eden olursa, hepsine kefil olacağım isimlerden bu tema üzerine üretilmiş 10 şarkıyı da buraya bırakayım.

Haberin Devamı

Gönlü olan, galaksiler arasında sallanıp yuvarlanırken dinlesin diye listeyi de buraya bırakmış olayım:

Starman - David Bowie

Mr. Spaceman - The Byrds

Hangar 18 - Megadeth

Come Sail Away - Styx

I’ve Seen The Saucers - Elton John

Children of the Sun - Billy Thorpe

Zero Zero UFO - The Ramones

Silver Lights - Sammy Hagar

Arriving UFO - YES

It Came Out of the Sky - Creedence Clearwater Revival

Yazarın Tüm Yazıları