Aradığınız turiste ulaşılamıyor

TANIDIĞIM iki genç insan özenerek açtıkları bir butik oteli ayakta tutmaya çalışıyor İstanbul’da.

Haberin Devamı

Lokasyon harikulade; son yılların parlayan yıldızı Karaköy’de otelleri.

Gayet modern, zevkle döşenmiş, özellikle yabancı genç turistlerin rağbet ettiği otelde mesela yakın geçmişte Madonna’nın kızı Lourdes Leon kalmıştı.
Salı sabahı kahve içmek için uğradığımda “Vaziyetler nasıl?” demem yetti...
Sultanahmet’teki alçakça saldırının ardından Alman turistlerin rezervasyonlarının bıçak gibi kesildiğinden girdi, gemi turlarının birer birer iptal olmasının yarattığı tahribattan çıktı.
20 odalık oteli ayakta tutmak için nasıl çabaladıklarını anlattı. Kolaylık ve şans dileyebildim sadece...

 


TURİSTİK MİKROKOZMOS

 


Birkaç saat sonra Beyoğlu’nda turistlerin de uğrak yeri olan restoranda yıllardır tanıdığım garson dostumla muhabbet ederken “İşler nasıl?” diye sordum ve benzer bir “yangın yeri” manzarası aktarmasına şahitlik ettim:
“Bizde müşteri az, gruplar filan yok... Ara sıra şehir dışından gelen müşterilerimize tavsiye ettiğimiz bir otel var. 400 liradan aşağı oda vermezdi. Geçen hafta Fenerbahçe-Beşiktaş maçı için İzmir’den gelen müşterilerimiz 100 liraya kaldı valla; herkes ağlıyor...”
Yansıttığım bu “turistik mikrokozmos” haberlerinin yaşanan dramın büyüklüğünü yansıtmaya yetmeyeceğinin ben de farkındayım.
Başbakan Davutoğlu’nun bir süre önce açıkladığı 9 maddelik turizm destek planının (küçümsemek için söylemiyorum) palyatif, yani geçici, yani yangını söndürmeye yetmeyeceği ortada.

 

Haberin Devamı


YAZIYLA ELLİ BEŞ TURİST

 


Türkiye’de ekonominin motor güçlerinden biri olan, ciddi boyutta istihdam sağlayan turizm sektörüne kredi, teşvik, borç erteleme, bürokratik kolaylıklar tarzı yardımlar elbette önemlidir, belli rahatlıklar da getirecektir.
Ancak yaşanan kayıp hakikaten çok büyük...
Önceki gün bir haber vardı; Antalya’ya şubat ayında yalnızca 55 (yazıyla elli beş) Rus turist gelmiş.
Başbakan’ın “Rusların turistik hafızalarına nakşoldu Türkiye, gelen yine gelir yahu” rahatlığını karşılamayan bir rakam olduğu ortada. Geçen yıl aynı dönemde 8 bin 307 Rus turist geldiğini belirtiyor haberler. Kayıp yüzde 99 filan oluyor herhalde!
Düşüş sadece Rusya ile yaşanan krizden kaynaklanmıyor. 2015’te şubat ayında Antalya’ya (bütün milletlerden) 128 bin 810 turist gelmiş, bu yılki turist sayısı 78 bin 100.
Yalnız Antalya yaşamıyor bu sarsıntıyı; turizmde gün geçtikçe genişleyen ve korkunçluğu anlaşılan kriz her yerden, her noktadan darbe indiriyor.

 

Haberin Devamı


GİDEN GEMİLERİN ARDINDAN

 

 

“Paralı turist” taşıyan lüks yolcu gemileri İstanbul’u, Kuşadası’nı, Bodrum’u, özetle Türkiye’yi birer birer defterlerinden siliyor.
MSC, Aida, Crystal, Costa, Oceanea, Thomson, Disney Cruise Line, Regent Seven Seas ve benzeri pek çok önemli “dev kruvaziyer operasyonu” Türkiye’den halat çözüyor, programlarından çıkarıyor, “Güvenli değil, gitmiyoruz” açıklamaları yapıyor.
“Tur gemisi” deyip geçmeyin, 2015’te 1 milyon 800 bin turist taşıdı o gemiler, kimilerinin yolcuları iki günde 1 milyon lira bırakıp gitti Türkiye’ye...
Yine dün okuduğum bir haber:  “Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (BOYD) Başkanı Serdar Karcıoğlu, 2016 yılı için ‘Turizmde 200 bin kişi işsiz kaldı, son 30 yılın en büyük krizini yaşayacağız’ dedi...”

 

Haberin Devamı


200 BİN İŞSİZ

 

 

Sezon başlamadan 200 bin kişinin işini kaybettiği bir sektörden bahsediyoruz, durumun ciddiyetini en çarpıcı şekilde ortaya koymaya yeter bu rakam herhalde!
Sektörün uzmanları İsrail’le 5 yıl önce kesilen ilişkinin iyimser yaklaşımla yeni yeni filizlenmeye başladığını söylerken, Rusya ile işlerin düzelmesinin 10 yılı bulacağını, belki de geçeceğini söylüyor.
Peki çözüm?
Turizm “fıtratı” gereği dinamik bir sektör... Çıkış yolu üretmek için gerçekçi ve akılcı planlar bulacaklarına inanmak isterim.
Onlara değil ama turizmi “palyatif” desteklerle ayakta tutabileceğine inananlara haddim olmayarak bir tavsiyede bulunayım ben de bari.
“Türkiye güvenli, Türkiye güvenli” demekle ağız tatlanmıyor; Türkiye’yi silahların ve bombaların hayatı yönlendirdiği bir ülke olmaktan, “değeri kendinden menkul yalnızlık şakşakçılığından” kurtarmak gerekiyor.
Bizim kendi kendimize “Çok güzeliz, çok güvenliyiz” reklamı yapmamızla olmuyor, olmayacak bu işler...
Bütün sektöre kolaylık dilerim, işleri çok zor...

Yazarın Tüm Yazıları