Mustafa Özen: Haftada 6 gün çalışıyoruz

İZMİR İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, “İzmir’in büyük tarım ve gıda potansiyelini iyi biliyoruz. Temel amacımız, bu potansiyeli en verimli ve etkin biçimde değerlendirmek” diyor.

Haberin Devamı



“Tarım teşkilatı olarak İzmir’in tamamında 7/24 sahada olan, haftanın 6 günü çalışan ve üretimin kalbine inen farklı bir çalışma yöntemine sahibiz” açıklamasını yapan Özen, “İzmir tarımının ülke tarımına katkısının ne demek olduğunun bilincindeyiz. Biz her türlü destekle yanınızdayız. Çiftçimiz yeter ki istesin. Üreticilerimizin her isteği bizim için yepyeni bir motivasyon anlamına geliyor” diye konuşuyor.
DESTEKLERE DEVAM EDECEĞİZ
Geçtiğimiz hafta Bergama’da ‘Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı’ kapsamında destekleme almaya hak kazanan 43 çiftçiye hibe edilen makine ve ekipmanlarının teslim töreninde konuşmada Mustafa Özen, bütün dünyada tarımın artık stratejik bir sektör haline geldiğini söylüyor. Özen, sektörü ayakta tutmak için verilen desteklerin önemli olduğunu belirterek, şu bilgileri paylaşıyor:
“2002 yılından itibaren İzmir’in tamamında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından toplamda 6.1 milyar lira destekle tarımın en büyük destekçisiyiz. 30 ilçemizde olduğu gibi Bergamalı üreticilerimizin üretimini destekleme noktasında da bu destekler çok kıymetli. Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı da 2006’dan beri devam ediyor. Bergama’da da 2021-2022 hibe desteğinden yararlanan projelerimizin makine-ekipman dağıtımlarını yaptık. Hedefimiz desteklemelerden faydalanan üretici sayımızı artırmak. Çünkü bu zor dönemlerde üreticimizin yanında olmamız gerekiyor. Bergama’ya 2021’de verdiğimiz 104 milyon TL tarımsal destekleme, 2002 yılından beri vermiş olduğumuz yaklaşık 850 milyon TL destekleme, bizim üreticimizin yanında olduğumuzun bir göstergesi. Daha fazla katkı yaparak yanınızda olmak istiyoruz. Yeter ki çiftçimiz bizden destek istesin.”

***

Haberin Devamı

Dünya tarımı
AGROEXPO’da
buluşacak

KAPILARINI 1-5 Şubat’ta 18’inci kez açmaya hazırlanan AGROEXPO Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı, 2023’te sektörün dünya devi firmalarını ziyaretçilerle bir araya getirecek. Her yıl Orion Fuarcılık tarafından düzenlenen AGROEXPO’da peki hazırlıklar ve beklentiler ne durumda? Orion Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Irmak Tan’la görüştüm. “Hazırlıklarımız hızla devam ediyor” diye söze başlayan Irmak Tan, “Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın dört büyük fuarından biri olan AGROEXPO’ya, bu yıl 90 ülkeden 3 bin 42 marka katıldı. Beş gün süren 17. AGROEXPO Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarında toplamda 357 bin 912 ziyaretçiyi ağırlayarak rekor bir yıl yaşadık. Ancak önümüzdeki yıl pandeminin de etkisinin azalmasıyla bu rakamların çok daha üzerinde katılımcı ve ziyaretçinin fuara gelmesi bekliyoruz” diyor.
TİCARİ ANLAŞMADA REKOR
Dış ilişkilere özel bir önem verdiklerini söyleyen Tan, bu konuda şu bilgileri paylaşıyor: “Avrupa, Asya, Afrika, Amerika ve Orta Doğu’dan binlerce yabancı firma temsilcisiyle yerli katılımcı firmalar arasında; Orion Fuarcılık A.Ş. organizasyonu ve bunun yanı sıra Ticaret Bakanlığı himayesinde, Ege İhracatçı Birlikleri organizasyonuyla düzenlenen ‘Alım Heyeti İkili Görüşmeleri’nde 2022 yılı itibariyle 2 milyar dolarlık iş hacmi gerçekleşti. Yalnızca İzmir ve Ege Bölgesi’ne değil, Türkiye ekonomisine de büyük katkı sağlayan AGROEXPO’da 3 gün süren ikili görüşmeler, koronavirüs döneminde sektöre adeta can suyu oldu. Dünyanın dört bir yanından ziyarete gelen yabancı firma temsilcilerinden büyük ilgi gören fuarımız, aynı zamanda katılımcı firmalar tarafından da tam not aldı.”
ÖNEMLİ KAZANÇLAR SAĞLANACAK
18. AGROEXPO’nun beklentilerin çok üzerine çıkacağını belirten Irmak Tan, “AGROEXPO’ya Avrupa, Asya ve Orta Doğu’dan beklentilerin üzerinde bir ilgi var. Dünyanın her yerinden gelerek fuarda yerini alacak birçok uluslararası firma en yeni teknolojilerini ve ürünlerini ziyaretçilerle buluşturacak. Dünyada yaşanan gıda krizi ve sektörel sorunlara çözümler aranacak. Fuarda ikili görüşmeler sonrasında yapılacak ticari anlaşmalar ile ülkemize ve dünya tarımına önemli bir katkı sağlanacak” diye konuşuyor.

***

 

Haberin Devamı

Ödemiş’in 10 yıllık
yol çilesi artık bitsin

ÖDEMİŞ Ticaret Odası Başkanı Rıfat Eriş ile geçtiğimiz günlerde ilçenin önde gelen sorunları üzerine bir görüşme yaptım. Değerli dostum Eriş, öncelikle Ödemiş ve çevresinde tamamlanamayan yol çalışmaları üzerine görüşlerini dile getiriyor. Ödemiş, Beydağ ve Kiraz bölgesinin tarım ve hayvancılığa dayalı ciddi üretim potansiyeline dikkat çeken Eriş, şu değerlendirmeyi yapıyor: “İçinde bulunduğumuz bu dönem yeni mahsul ekiminin yapıldığı günler. Özellikle ekim ve dikimin olduğu böyle zamanlarda bölgemizin yol trafiği daha da artıyor. Ayrıca Ödemiş, Beydağ ve Kiraz ilçelerine Tire ve Bayındır’ı da dahil ettiğimizde günlük ortalama 3 bin 600 ton süt üretimiyle Türkiye’nin yüzde 15’lik sütünü üretiyoruz. Çiftliklerden toplanan sütler önce ara tahliye yolları ile süt toplama merkezlerine getiriliyor, daha sonra ulusal firmalara sevk ediliyor. Her gün düzenli olarak yapılan bu sevkiyatı göz önüne aldığımızda ciddi bir yol trafiği oluşuyor. Mahsul ekim ve söküm zamanlarını da düşünürsek, kamyon ve traktörler de bu trafiğe dahil oluyor. Dolayısıyla böyle günlerde, on yıl önce başlayan ana yolun henüz bitirilmemiş olması tüm Ödemiş, Kiraz ve Beydağ halkı için çile haline dönüşmüş durumda. Oysa ülkemizde diğer il, ilçe ve bölgelere baktığımızda özellikle Ödemiş nüfusundan daha küçük yerleşim yerlerinde bile bölünmüş ve kaliteli yollar görebiliyoruz. Ödemiş ulaşım konusunda ana arterler üzerinde olmasa da tarım ve hayvancılıkta çok önemli bir üretim merkezi.”
Eriş sözlerini şöyle tamamlıyor: “Bu doğrultuda ticari faaliyetlerimize devam edebilmek ve gelişme sağlayabilmek için Ödemiş’te bütün kurumların ortak hareket etmesi ve bu konunun üzerine gidilmesi gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca bu yollar bölge halkının düzenli kullandığı yollar olup, zaman içinde çok sayıda kazanın meydana gelerek can ve mal kayıplarına yol açmış olduğunu biliyoruz. Bu durum karşısında, 10 yıl önce başlamış olan yol çalışmalarının bir an önce tamamlanması için ilçemizdeki bütün kurumları hassasiyete davet ediyorum.”

***

KISA KISA...

Haberin Devamı

* Dikili Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Ali Osman Öğmen, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu’nun (OSBÜK) yüksek koordinasyon kurulu üyeliğine getirildi. Öğmen, TDİOSB ve OSB’lerin güçlenmelerini ve aralarında işbirliğiyle uyumlu çalışma imkanlarını sağlayacak karar ve tedbirlerin alınması, sorunların tespiti ve çözüm önerileri yönünde çalışmalar gerçekleştireceğini söylüyor.

* Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, vatandaşları sezonunda inciri taze olarak, sezon sonrasında ise kuru olarak tüketmeleri tavsiyesinde bulunuyor.

Yazarın Tüm Yazıları