Dolomitler’de ne oldu

DOLOMİTLER, İtalya’nın kuzeybatısında Avusturya sınırında yer alan, Güney Alpler ya da Güney Tirol diye bilinen bölgede dağlık bir yöre.

Haberin Devamı

Dolomitler ismi bir mineral olan dolomitten geliyor. Kalsiyum ve magnezyumlu karbonat bileşimi içeren bu mineralin bulunduğu kayalara da dolomit deniyor.

Bu bir gezi yazısı değil, hayır sizi oraya götürmek gibi bir niyetim yok ama bölgenin milyonlarca yıl öncesine dayanan hikâyesinden esinlenen 11 sanatçının eserinin yer aldığı sergiye davet edebilirim.

Maslak’taki Elgiz Müzesi’nde Lisa Trockner küratörlüğünde açılan ‘Bir Zamanlar Denizin Olduğu Yer - Dolomitler Çağdaş Sanatı’ sergisine.

Lisa Trockner, bölgenin oluşum sürecini şu şekilde özetliyor: “İtalyan Alpleri, yaklaşık 20 milyon yıldır var olan ve 2009’dan bu yana UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Dolomitler dağ manzarasını oluşturmaya başladı. Deniz çekilmeye başlayınca, ilk nehirler yollarını açtı ve böylece vadiler şekillendi. Bir zamanların mercan resifleri büyük bir kuvvet tarafından itildi. O kuvvet, mercan resiflerini sıkıştırdı, büktü ve yonttu. Geriye ise, pembe tonlu kule gibi göğe yükselen sarp kaya oluşumlar kaldı. İçlerinde, geçmiş şahitliğini yapan fosiller ve dev deniz kabukları bulunuyordu.”

Haberin Devamı

Dolomitler’de ne oldu

DOĞA VE SANATIN BENZERLİĞİ

Sanatçıların eserlerinde somut olanla öngörülemeyen arasındaki sürekli çatışmanın resmedildiğini belirten Trockner, serginin geçmişi keşfetmeyi ve günümüzü yansıtmayı amaçladığını söylüyor.

Bu ilkel güçlerin muazzam enerjisi, sanat eserlerinin yaratıcı süreçlerine benzetilebilir. Direnç kavramı, kaymalar ve sürtünmeler, sabit yapıların kırılması ve şekillendirilmesi, varlık ve oluş arasındaki sürekli etkileşim içinde fikirlerin şekillenmesi, bu bölgeden etkilenen 11 sanatçının eserlerinde hissediliyor. Eserleri sergilenen sanatçılar, Robert Pan, Wil-ma Kammerer, Julia Bornefeld, Arnold Mario Dall’O, Barbara Tavella, Peter Senoner, Aron Demetz, Sissa Micheli, Gustav Willeit, Hubert Kostner, Christine Gallmetzer.

Sergi, 4 Mayıs’a kadar Elgiz Müzesi’nde ziyaret edilebilecek.

Haberin Devamı

İSTANBUL’DA ANTİKA HALI ZİRVESİ

ANTİKA halı tutkunlarıyla koleksiyonerler arasında büyük yankı uyandıran Uluslararası Doğu Halıları Konferansı (ICOC) ilk kez 2007 yılında İstanbul’da yapılmıştı.

Bu yıl 15’incisi düzenlenecek konferansa yine İstanbul ev sahipliği yapacak.

İstanbul Halı İhracatçıları Birliği’nin (İHİB) organizasyonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı’nın destekleriyle 6-9 Haziran tarihleri arasında The Marmara Taksim’de gerçekleşecek konferans ve fuara dünyaca ünlü halı, kilim, dokuma uzmanları, sanat tarihçileri, akademisyenler ve koleksiyonerler katılacak.

Dolomitler’de ne oldu

Konferans ve fuarın yanı sıra Türk İslam Eserleri Müzesi, Topkapı Sarayı ve Tophane-i Amire’de düzenlenecek ana sergiler ile, İstanbul’un farklı müze ve galerilerinde açılacak, özel koleksiyonlardan ve güncel sanat çalışmalarından oluşan paralel sergiler yer alıyor.

Haberin Devamı

Konferansın İstanbul’da yapılması anlamlı çünkü Türk İslam Eserleri Müzesi, envanterindeki 13. yüzyıldan 17. yüzyıla kadar geniş bir zaman dilimi ve zengin bir coğrafyadan halılarıyla dünyanın sayılı koleksiyonlarından birine sahip.

Yazarın Tüm Yazıları