Amsterdam’da Sevgililer Günü Türk orkestra ile kutlanacak

HOLLANDA’nın başkenti Amsterdam’da bulunan ünlü konser salonu Concertgebouw, 14 Şubat Sevgililer Günü’ne bir Türk orkestrasını ağırlayacak.

Haberin Devamı

Olten Filarmoni Orkestrası 70 kişilik kadrosuyla film müziklerinden oluşan bir program sunacak Amsterdamlılara.

Böylesine özel bir günde Avrupa’nın en özel salonlarından Concertgebouw’da sahnede olacak ve konser verecek orkestranın hikayesi de oldukça ilginç.

İzmirli iş insanları Ceyhan ve Fatma Olten çifti, 10 yıl önce ülkemizdeki konservatuvar mezunu kadro bulamamış sanatçı gençlere istihdam sağlayıp, onlara kendilerini ifade edebilecek bir platform oluşturmak için kurmuş Olten Filarmoni Orkestrası’nı.

Orkestra, yurtiçi ve yurtdışında pek çok konserle adından söz ettiriyor.

14 Şubat’taki ‘Valentine Classics at the Movies’ adlı konserde Şef Murat Cem Orhan’ın yöneteceği orkestra Fransız klarnet sanatçısı Joe Christophe’a eşlik edecek.

Bu özel gecede Gershwin, Mozart, Shaw, Williams, Bernstein, Silvestri, Morricone, Rota gibi isimlerin romantik eserleri konser repertuarında yer alacak.

Haberin Devamı

Amsterdam’da Sevgililer Günü Türk orkestra ile kutlanacak

ANADOLU’DAN PARİS’E HAMİT GÖRELE RESİMLERİ

TÜRK resim sanatının önde gelen isimlerinden Hamit Görele’nin retrospektif sergisi İş Sanat Kibele Sanat Galerisi’nde başladı. Giresun’un Görele ilçesinde doğan usta ressam 1930’lu yıllarda gelişen yenilikçi hareketin başlıca sanatçılarından biri.

Sanayi-i Nefise Mektebi’ndeki eğitiminin ardından Milli Eğitim Bakanlığı’nın açtığı Avrupa sınavını kazanarak Paris’e giden ve orada Julian Akademisi’nin yanı sıra Andre Lhote Atölyesi’nde eğitim alan Görele, yurda döndükten sonra Müstakil Ressamlar Grubu’na katılmış, bu grubun yeni sanat görüşünü paylaşmıştı.

Sanatçının Paris döneminde yaptığı çalışmalardan örnekler, desenleri, nü ve portreleri, izlenimci peyzajları yer alıyor sergide.

Hamit Görele’nin gelişim çizgisini, hayat sanat ilişkisini takip etmek mümkün.

 Amsterdam’da Sevgililer Günü Türk orkestra ile kutlanacak

Haberin Devamı

1930 yılında Montparnasse’de açılan bir sergide resmi Picasso, Matisse ve Bonnard’ın resimleriyle beraber izleyicilerin beğenisine sunulan sanatçı, 1933 yılında Türkiye’ye dönmüş, resim öğretmenliği yapmış, yoğun bir biçimde sanat yazıları da yazmış, eserler üretmiş.

Müziğin matematiğe, resmin de geometriye dayandığını yazılarında sık sık dile getiren sanatçı eserlerinde de bu anlayışını yansıtıyor.

1981 yılında aramızdan ayrılan Hamit Görele’nin kızı Tonya Görele koleksiyonundan eserleri 1 Nisan’a kadar her gün Kibele Sanat Galerisi’nde ücretsiz izlenebilir.

Türk resim sanatının kilometre taşlarından biri Hamit Görele. Bütün dönemlerini tek bir sergide görmek büyük şans.

Yazarın Tüm Yazıları