TÜRKÇE RAP’İN PARLAYAN YILDIZI: AYBEN

5 Aralık’ta İstanbul’da büyük bir Hip Hop etkinliği gerçekleşecek. Pozitif Live ve Hiphoplife işbirliği ile Volkswagen Arena’da gerçekleşecek olan Hip Hop Jam’de Türkiye’nin en popüler rapper’ı Ceza’nın canlı orkestrası ile headliner olacak.

Haberin Devamı

Mode XL, Ege Çubukçu, Sansar Salvo, Pit10, Ayben, Kamufle, Anıl Piyancı&Emrah Karakuyu, Allame, Joker ve Yener gibi birbirinden önemli 33 Hip Hop artistinin sahne alacağı gün boyu sürecek olan bu büyük organizasyonda break dans, rap, graffiti ve DJ performansları Hip Hop severleri mest edecek.

Fırsattan istifade ederek bu büyük Hip Hop etkinliği öncesi Rap sahnesinin en önemli kadın vokallerinden biri olan Ayben ile özel bir söyleşi gerçekleştirdik. Yaratıcılığı, yeni projeleri, Türkiye’deki Rap müziğine dair nefis bir röportaj oldu, detaylar için buyurun:

Solo albümünüz ‘Sensin O’ ve birçok şarkıdaki vokalinizle Rap dünyasının en önde gelen vokalisiniz. Yakın dönemde var mı yeni bir albüm çalışması?

Öncelikle çok teşekkür ederim bu güzel yorumunuz için. “Sensin O” albümü benim için bir zorunluluktu açıkçası. Bu işe ilk başladığım dönemde de albüm yapmak gibi bir hayalim yoktu. Ama zamanı geldiğinde  “Sensin O” çıktı ortaya.  Yine aynı hislerdeyim. Bu zamana kadar onlarca albüm de yayınlayabilirdim ancak kendini tekrarlayan işlerin benim için pek de kıymeti yok.  Ama “Sensin O” albümü birçok değerli müzisyeni bir araya getiren çok değerli bir çalışmaydı.

Haberin Devamı

 TÜRKÇE RAP’İN PARLAYAN YILDIZI: AYBEN

Albüm sonrası birçok projede yer aldım, reklam jingle’ı yaptım, birçok single ve düet yayınladım, compilationlarda, tiyatro projelerinde ve workshoplar’da yer aldım. Daha fazlası olabilirdi tabii ama içimden geldiği gibi, hissettiğim ölçüde üretmeye devam ettim. Yine aynı şekilde ilerleme planındayım.

En yeni proje olarak bu sıralar Almanya’ da kurduğumuz “Turkotronica” isimli müzik grubu ile single albümümüzü ve 2 tane klibimizi yayınladık. Oben Budak’ ın “Hayat” isimi single albümünde de İlker Aksungar ile birlikte bir remix yaptık. Ve yine yakın zamanda “Joker” ile “Microphone Show” isimli bir single ve klip yayınladık. Tabii ki aklımda Ayben olarak birçok plan var. Yine “Sensin O” gibi içime sinen bir albüm yapıp yayınlamak istiyorum. Biraz daha zamanı var.

Haberin Devamı

Yurt dışındaki rap sahnesine baktığımızda kadın vokal çok yaygın bir durum. Türkiye’de sizce neden bu alanda daha fazla isim görmüyoruz?

Sanılanın aksine sadece Türkiye’ de değil, dünya genelinde kadın rap vokali sayısı erkeklere göre daha az. Sadece yabancıların imkânları daha fazla.

TÜRKÇE RAP’İN PARLAYAN YILDIZI: AYBEN

Ceza ile birlikte Türkiye’de Rap müziğini tanıtan ve geniş kitlelere yayan sanatçılardansınız. Bu nasıl bir his veriyor size? Motive edici mi, yoksa sorumluluğu sizi zorluyor mu?

Açıkçası Ceza ile kıyaslandığında rap müzik için yaptıklarım devede kulak. Çünkü bu işin asıl yükünü o taşıyor ve hepimize ışık tutuyor. İşin aslı ben daha ağırdan alıyorum. Üzerimde elbette sorumluluk hissediyorum. İnsanların benden beklentileri büyük. İnsanlar nerede bir kadın Türkçe rap vokali duysa ben zannediyor. Bu bile başlı başına yorucu.

Haberin Devamı

Abi kardeş olarak birbirinize nasıl müzikal katkılar sağlıyorsunuz, birbirinizi eleştiriyor musunuz? Yaptığınız şarkıları Ceza ile paylaşıyor musunuz?

Tabii ki paylaşıyorum. Zannedilenin aksine en ağır eleştirileri ilk olarak ondan alıyorum. İşi konusunda öyle titiz ki, hata kabul etmiyor ve her zaman doğru yönlendirmelerle en iyisi olana kadar eleştiriyor. Bazen başıma buyruk davrandığım da oluyor tabii.

TÜRKÇE RAP’İN PARLAYAN YILDIZI: AYBEN

Şarkı yazmak konusunda sizi en çok hangi olaylar etkiliyor, yaşadığımız gündem size şarkı yazdırıyor mu? Ya da ilham anlamında sizi neler etkiler bu süreçte?

Sözlerimi yazarken duygularımdan besleniyorum. Olayların, gündemin ve hayatın bana hissettirdiklerini kâğıda döküyorum.  İlham kaynağım hayat. Kısacası hayattan besleniyorum.

Haberin Devamı

Yaptığınız birçok düet hala bugünün en önde gelen hit’lerinden. Yeni dönemde yine benzer çalışmalarınız olacak mı, bizimle paylaşabilir misiniz?

Bu konuda çok şanslı hissediyorum. Dinleyicilerin tepkilerinden de gördüğüm kadarıyla doğru işler yapmışım. Farklı müzik türleri ile kendi müziğimi birleştirmeyi çok seviyorum açıkçası. İki farklı bakış açısı, iki farklı düşünce ve tek dil, müzik. İlerde de bu tür çalışmalar olacak. 

TÜRKÇE RAP’İN PARLAYAN YILDIZI: AYBEN

Türkiye'de Rap müziğinin gelişimi ve geldiği nokta hakkında düşüncelerin neler, öğrenebilir miyiz?

Türkiye’de rap müzik ciddi anlamda gelişti. Çok kaliteli genç arkadaşlarımız var. Çok güzel işler ortaya koyuyorlar, bu oldukça umut verici.

Haberin Devamı

Müzik sektörüne ilk başladığınız dönemle şu anki durumunuzu değerlendirdiğinizde elinizde bir imkan olsa neleri daha farklı yapardınız?

Benim başladığım dönemde daha samimi ve farklı bir ortam vardı. Yüz yüze iletişim, konserler ve organizasyonlar daha birebir reaksiyon alınabilir ortamlarda gerçekleşiyordu. Sanırım internet çağı bu durumu biraz köreltti. Neyi farklı yapardım bilemiyorum ama daha fazla tadını çıkarırdım sanırım. Şimdilerde o samimiyeti bulmak oldukça zorlaştı. Yine de bunu da yaşamış olduğum için şanslı hissediyorum kendimi.

Ayben’i tanımlayan 3 kelime nedir?

Kendimi anlatmayı çok sevdiğim söylenemez aslında. Bu 3 kelimeyi arkadaşlarıma ya da aileme sormak en doğrusu olur. Ama özellik olarak sorarsanız fazla tez canlı ve titizim. Bu bazen iyi, bazense yorucu.

Yurt dışındaki listelerde üst sıralarda olan birçok şarkıların mutlaka rap versiyonları daha çok öne çıkıyor. Türkiye’de bu henüz çok gelişen bir yöntem sayılmaz. Türk dinleyicisinin rap müzik ile olan ilişkisini nasıl buluyorsunuz?

Müzik piyasasındaki rekabette maalesef eşit şartlar yok. Radyo ve TV kanalları rap müzik dinleyicisine hitap etmiyor.  Hal böyle olunca bu kıyaslamayı yapmak adaletsiz olur. Ancak dinlediği müziğe ve kültürüne en çok sahip çıkan kitle de rap kitlesi.

TÜRKÇE RAP’İN PARLAYAN YILDIZI: AYBEN

Siz kadın mc’ler için büyük bir örneksiniz. Mutlaka yeni mc adayları için önerileriniz olacaktır, neler söylemek istersiniz?

Yaptıkları işe inandıkları sürece olmak istedikleri noktaya ulaşmaları kaçınılmaz. Kendilerine inanmaları ve ne olursa olsun inandıkları yolda yürümeleri gerek. Önyargılara takılmadan yapıcı eleştirilere ve doğru yönlendirmelere kulak vererek başarıya ulaşabilirler.

Önümüzdeki hafta 5 Aralık’ta Volkswagen Arena’da büyük bir Hip Hop etkinliği gerçekleştirilecek. Hip Hop Jam’deki Ayben sahnesi için bize neler söyleyebilirsiniz?

Son yılların en büyük hip hop organizasyonu için 5 Aralık’ta sahnedeyiz. Bu buluşma için ben de en az izleyiciler kadar heyecanlıyım. Birlikte gerçekten çok eğleneceğiz.

KARIŞIK KASET

Kasım ayı herhalde bu yılın en verimli aylarından biriydi. Adele nihayet beklelen ‘25’ albümünü yayınladı, Coldplay 7. albümünün çıkacağını duyurdu ve bu albümden ilk single’ı sürpriz şekilde piyasaya sürdü, David Bowie Ocak’ta yayınlayacağı yeni albümünün müjdecisi ilk single’ını müzikseverlere tanıttı. Bu ağır toplara ek olarak Justin Bieber’ın olgunluk albümü ‘Purpose’ raflarda yerini aldı, Missy Elliot, Banks ve Pete Yorn yeni single’larıyla yüz güldürdü.

‘Karışık Kaset By Kasım 2015’ elbette tüm bu yeniliklerden faydalandı. İlk yarısını ayın başında yayınladığım listenin geri kalan parçası bu yazıda sizlere.  

Keyifli dinlemeler…

1)      Pretty Little Gangster- Ryder

2)      Travie Mccoy feat. Sia – Golden

3)      Banks – Better

4)      Ellie Goulding – Devotion

5)      Coldplay – Adventure Of a Lifetime

6)      Elias – Revolution (GRADES remix)

7)      R. Kelly – Backyard Party

8)      Themla Plum- Young In Love

9)      Marcus Marr feat. Chet Faker – The Trouble With Us

10)  Missy Elliot feat. Pharrell Williams – WTF (Where They From)

11)  Justin Bieber feat. Halsey – The Feeling

12)  Pete Yorn – Summer Was A Day

13)  Troye Sivan – Youth

14)  Matoma feat. Nico & Vinz – Love You Right

15)  Cappa feat. Jon Santana – No Scrubs

16)  Sara Hartman – Monster Lead Me Home

17)  Cheat Codes – Follow You

18)  Adele- When We Were Young

19)  Molly Moore – Peace Of My Heart

20)  Panteros666 feat. Woodkid – Clear

21)  Fickle Friends – Paris

22)  Wangel – Eternal History

23)  Cage The Elephant – Trouble

24)  Satchmode – Further Away

25)  David Bowie – Blackstar

26)  Jack Ü feat Skrillex , Diplo & AlunaGeorge – To Ü (Oliver Remix)

 

Yazarın Tüm Yazıları