2022’nin yabancı albümleri

Senenin sancılar çektiğim yazısına geldik. Bir yandan yine anlamadan koca bir sene geçti hissi var, diğer yandan da yeni yıl için bir sürü umut biriktirmeye başlamanın heyecanı filizleniyor bünyemde. Seçmesi ve derlemesi zor belki ama döndürüp durduğum, bu sene en çok dinlediğim yabancı albüm ve teklilerin 20 tanesini bu yazıda toparladım. Yeni yıl hepimize sağlık, mutluluk ve bol bol müzik getirsin dilerim.

Haberin Devamı

Charli XCX – Crush

2022’nin en verimli isimlerinden birinin Charli XCX olduğunu düşünüyorum. Pop türünde yenilikçi ve rutinleri yıkan özel bir müzik üretimi olan sanatçı yeni albümü ‘Crush’ ile harika bir ilgi gördü. Pandemide evinde yaptığı daha deneysel denebilecek pop albümünden sonra nefis bir dönüş albümü var karşımızda. Charli bu albümde partnerinden, plak şirketinden ve deneysel müzikten ayrılık hikayeleri derlemiş. Rina Sawayama, Christine and The Queens albümde düetleriyle Charli XCX’e katılıyor.

Kilit Şarkılar: Good Ones, Used To Know Me, Beg For You, New Shapes

Harry Styles – Harry’s House

One Direction’dan sonra kariyerine solo olarak devam eden Harry Styles 3. solo albümüyle bu senenin favorilerinden biriydi. ‘As It Was’ herhalde bu senenin fonda çalan şarkısıdır diye düşünüyorum. Taktığı inci kolye ve giyimiyle yine dünyada akım yaratan Styles, rekorlara doymayan nefis albümüyle ve biletleri bir çırpıda tükenen turnesiyle her an manşetlerdeydi.

Haberin Devamı

Kilit Şarkılar: As It Was, Late Night Talking, Matilda, Satellite, Music For A Sushi Restaurant

Kim Petras – Slut Pop

Kim Petras ne yapsa heyecanla peşindeyim. Geçtiğimiz senelerde Halloween döneminde yayımladığı ‘Turn Off The Light’ albümünden sonra gözlerimiz yollarda kaldı. Tekliler ile dinleyicisinin merakını ve heyecanını dizginleyen sanatçı bu sene azıcık yaramaz bir pop albüm ile geri geldi. Cesareti ve özgürlüğüne her zaman sahip çıkan sanatçı yakın zaman önce Sam Smith ile ‘Unholy’ şarkısını yayımlayarak bence seneye harika bir imza daha attı. Son 2-3 senedir üzerinde çalıştığı albümünün yayımlanması için sabırsızlanıyorum.

Kilit Şarkılar: XXX, Throat Goat, Treat Me Like A

The Weeknd – Dawn FM

Bu sene yerinde duramayan bir diğer isim de The Weeknd oldu. After Hours albümünden sonra Grammy’e aday bile olmadığı için jüriye kafa tutan sanatçı, yeni albümüyle yine rekorlar kırdı. Pandemide yapamadığı ‘After Hours’ turnesinin acısını yeni albümü ‘Dawn FM’ ile çıkarttı dersek yanlış olmaz. 80’lerin The Weeknd mutfağından elektronik düzenlemelerle bize ulaşan albümü klipleriyle de her zaman olduğu gibi kendisinden sene boyunca söz ettirdi.

Haberin Devamı

Kilit Şarkılar: Take My Breath, Out Of Time, Sacrifice, Is There Someone Else?, Less Than Zero

Beyonce – Renaissance

Bu yaz biraz güzel geçiyse bunda Beyonce’nin büyük payı var. Queen B sessiz sedasız önce ilk single ‘Break My Soul’u yayımladı, çok geçmeden de albümün tamamıyla dans pistlerini yaktı kavurdu. 80’ler diskosunu yeniden elden geçiren sanatçı kendisine yakışır, herkesi de yine hayran bırakan harika bir albüm ile seneye imzasını attı.

Kilit Şarkılar: Break My Soul, Cuff it, Alien Superstar, Energy, Cozy, I’m That Girl

Rosalia – Motomami

2022’de rekorlara koşan bir diğer isim de Rosalia oldu. ‘Bizcochito’ benim nazarımda sosyal medyada en çok kullanılan şarkı olabilir. Motomami’de Rosalia flamenco, bachata ile diğer türler arasında çok usta bir denge kurmuş.

Haberin Devamı

Kilit Şarkılar: Candy, Saoko, La Fama, Bizcochito

SZA – SOS

Yıl bitmeden SZA nefis bir albümü bize hediye etti. Genelde sene sonuna çıkan albümler dikkatten kaçıyor diye üzülüyorum. SZA’nın özgüveni albümün ne kadar güçlü olduğunun da kanıtı aslında. Bir önceki albümünden 5 sene sorun yayımladığı ‘SOS’ sanatçının kaybettiği aşkı, en çok da olgunlaşmasıyla alakalı. Kendisiyle yüzleştiği, tahmin edildiği kadar iyi bir kişi olmayışını şarkılarına aktardığını söyleyen sanatçı bence kendisini bu denli eleştirse de, yaptığı albüm on numara beş yıldız olmuş.

Kilit Şarkılar: Nobody Gets Me, Kill Bill, Shirt, Blind, Low, Ghost In The Machine

Taylor Swift – Midnights

Haberin Devamı

Her sene olduğu gibi yine sınıfın en çalışkan öğrencisi olarak Taylor Swift bu sene de listede yer alıyor. Yapımcısıyla yaşadığı hak krizleri sonrasında ilk altı albümünü yeniden kaydetmeye karar vermesi, bunlardan 2 tanesini pandemide yeni yaptığı 2 albümüyle birlikte  yayımlaması yetmiyor gibi bu sene yine yepyeni bir albümle çıkageldi. Bazen Taylor Swift hiç uyumadan sadece şarkı mı üretiyor diye düşünmüyor değilim. ‘Midnights’ Taylor Swift’in 13 uykusuz gecesini ele alıyor. Genç bir kadın olarak başarının verdiği baskıya, geçmişteki zorlayıcı ilişkilerine, kamusal duruşuna, kadınlık beklentilerine cevap verdiği olgun bakışlı bir albüm var karşımızda.

Haberin Devamı

Kilit Şarkılar: Lavender Haze, Anti-Hero, Midnight Rain, Maroon, Snow On The Beach

Sam Smith feat. Kim Petras – Unholy

Teklilere girecek olsam herhalde günlerce liste yapmak lazım. Ama bu senenin albümleri listesinde iki tane istisna yapacağım. Sam Smith yeni albümü ‘Gloria’yı yayımlamadan önce önden atıştırmalık tekliler sunarken bu senenin en çok dinlenen şarkılarından birinde Kim Petras ile düet yaptı. ‘Unholy’ oldukça yaramaz ama bir o kadar da akla takılan harika bir pop şarkısı. Kim Petras ile bir araya gelmeleri zaten benim için başlıbaşına bir hediye olduğu için bu duruma ayrıca seviniyorum.

Oxlade – Ku Lo Sa

Bu sene dilime dolanan, dinledikten sonra onlarca kez tekrar dinlediğim nadir şarkılardan biri ‘Ku Lo Sa’ oldu. Oxlade nam-I diğer Olaitan Abdulrahman’ın tüm dünyayı kasıp kavuran şarkısı ‘Ku Lo Sa’ kendisinin deyimiyle ‘sadeliğiyle’ herkesi kendisine hayran bıraktı. Afro dünyasının enerjisini sonuna kadar yansıtan ‘Ku Lo Sa’ COLORS studios ile yaptığı işbirliği sonrasında viral olan bir çalışma. Şarkı öyle çok dinlendi ve popüler bir hale geldi ki, geçtiğimiz hafta sürpriz bir şekilde Camila Cabello ile bir düet versiyonu da yayımlandı.

Pale Waves – Unwanted

Bana 2018 senesindeki SXSW’dan yadigar olan Manchesterlı Pale Waves grubu bu sene üçüncü albümlerini yayımladılar. Pop-punk tarzındaki albümleri grubu önceden takip edenleri hüsrana uğratmayan tarzıyla yoluna devam ediyor. Prodüktör Zakk Cervini’nin desteğiyle son albüm ‘Unwanted’ daha gitar notalarının ağırlıkla yer aldığı, karanlık tarzlarına onları bir adım daha yaklaştıran bir çalışma olmuş.

Kilit Şarkılar: Jealousy, Clean, Lies, Unwanted

Placebo- Never Let Me Go

2022’nin benim için en güzel olaylarından biri Placebo’nun yeni albümünü yayımlamasıydı. Hatta bununla kalmadı bir de Temmuz ayında İstanbul’da konsere geldiler. Grubun sekizinci albümleri olan ‘Never Let Me Go’ ilk defa Stefan ve Brian olarak ikili kaydettikleri albüm olmasından ötürü de ayrı bir önem arz ediyor. Hiçbir konuda laflarını esirgememe huyları yeni albümlerinde de devam ediyor. Sosyal medyaya, tüketime, doğanın katledilmesine karşı kızgınlıkları grubun yeni albümünde şarkılarda kendisine yer buluyor. İstanbul konserindeki Brian’ın konseri durdurup ‘telefonla konseri çekmeyin, bu anı yaşayın’ kızgınlığını hala unutamıyorum. Yine de canlarım kendileri, çok seviyorum o da ayrı.

Kilit Şarkılar: Happy birthday In The Sky, Beautiful James, Sad White Reggae, Fix yourself

Drake – Honestly, Nevermind

2022’nin şaşırtan albümlerinden biri de Drake’in bir dans albümü yayımlamasıydı. Sanatçının yedinci stüdyo albümü ‘Honestly, Nevermind’ sindirilmesi zaman gerektiren, çözümledikçe de etkisi altında bırakan nefis bir albüm. Drake sürprizlerle dolu yeni albümünde Gordo, Black Coffee, 40 gibi birbirinden farklı yapımcılarla çalışmış. Kendi alanında dünya starı olan bir ismin böylesine farklı bir manevra ile dinleyicisini şaşırtması hem çok özel hem de bir devrim niteliği taşıyor.

Kilit Şarkılar: Falling Back, Sticky, Massive, A Keeper

Florence + The Machine – Dance Fever

Yeni albümün şarkılarını pandeminin yarattığı izolasyon döneminde kaleme alan sanatçı, New York’ta Jack Antonoff ile birlikte kaydetmiş. Glass Animals’ın solisti Dave Bayley’in de büyük rol oynadığı yeni albümde Florence’in rock coşkusunu en yoğun vurguladığı ‘Dog Days Are Over’, ‘Shake It Out’ a kardeş gibi duran ‘Free’ yeni albüm ‘Dance Fever’ın gerçek anlamdaki dans ateşini başlatıyor. Bu tekinsiz kökenlerden gelen, dansı kutlayan yeni albüm, Welch'in geçmiş albümlerinden daha az büyük olmayan, ancak daha içsel ve lirik olarak daha tutarlı, kapsamlı, görkemli bir ifade olarak ortaya çıkıyor.

Kilit Şarkılar: King, Free, Choreomania, My Love, Morning Elvis

Talos – Dear Chaos

SXSW’da şans eseri dinlediğim Talos o günden beri yakın takibimde yer alıyor. 2019 senesinde ‘Far Out Dust’ albümünü yayımlayan Talos 3 sene sonra yepyeni albümü ‘Dear Chaos’u yayımladı. Dear Chaos'ta hassasiyet ve insanlık, geniş elektronik ve synth'lerin arasına gömülü olarak ana odak noktası olarak kendini gösteriyor. Talos'un hem duygusal hem de yaratıcı bir düzeyde yıkım ve yenilenmeyi araştırdığı bu çalışma en az ‘Far Out Dust’ kadar her dinlemede farklı tortular bırakıyor.

Kilit Şarkılar: All Ours, Spinning Away, Meridians, KITES

Tove Lo – Dirt Femme

Tove Lo’nun bu sene yazın İstanbul’da verdiği konseri hakkında birkaç cümle etmem lazım. Hayatımda bu kadar yağmur altında ıslandığım bir an daha olmamıştı. Konser o kadar güzel gidiyordu ki, biraz yağmurdan yazın ne olur derken aşırı yoğunlaşan yağmurda sahne önünde ben ve 5 kişi kaldık. Tove Lo da hala ‘How Long?’ diyordu. Neyse ki konserin son şarkısı ya da sondan bir önceki şarkısındaydık. Ne yağmurluk, ne de ağaç altının korumadığı, sırılsıklam olduğum bu konseri hiç unutmayacağım. Gelelim kendisinin beşinci albümü ‘Dirt Femme’ için söyleyeceklerime. Yeni dönemdeki pop müziğinin öncülerinden olan Tove Lo, yeni albümünü büyük bir ustalıkla hazırlamış. Klipleri ve görsel dünyası da bir o kadar dikkat çekici ve kendisinin şaşırtıcı yanını ortaya koyan bir tarzda.

Kilit Şarkılar: No One Dies From Love, 2 Die 4, Call On Me, How Long

Nilüfer Yanya – Painless

Nilüfer Yanya’nın ikinci albümü ‘Painless’ ana akımın ürettiği çalışmaların dışında kalan oldukça original bir iş. İlk albümünden üç sene sonra gelen ‘Painless’ sanatçının zaman içinde yeteneğine odaklanarak onu geliştirmesinin net bir göstergesi olarak karşımızda. Doğru bildiği yolda ilerleyen, ürettiği müziğin verdiği mutluluğu yeni şarkılarıyla aktaran bir Nilüfer Yanya var bu albümde.  

Kilit Şarkılar: midnight sun, stabilize, L/R, the dealer

FKA Twigs – CARPRISONGS

FKA Twigs’in yaratıcılığınun uçsuz bucaksız olduğunu şimdiye kadar yayımladıklarından biliyorduk. FKA Twigs şimdi de ritmik ve canlı, tam bir yaz gecesi hissi veren özel bir albümle kendince bir risk alıyor ama stiline dair en ufak bir taviz vermiyor. FKA twigs, astroloji temalı mixtape'i CAPRISONGS'u özgürleştirici bir güç olarak esneklik fikri etrafında şekillendirmek için sezgilerini kullanıyor.

Kilit Şarkılar: tears in the club, oh my love, honda, ride the dragon

Steve Lacy – Gemini Rights

Steve Lacy’nin özlem dolu şarkı sözlerini funk tınılarıyla birleştiren nefis albümü ‘Gemini Rights’ da bu sene sürekli dinlediğim çalışmalardandı. Önceki albümlerine göre daha açık sözlü olan Lacy, ilişkilerini şiire döktüğü için oldukça kişisel bir albüm var karşımızda. ‘Bad Habit’ ve ‘Mercury’ ile tüm dünyayı hatta Tiktok’u sarsan Steve Lacy dinleyicisine elindeki tüm kartları açtığı bu özel albüm daha uzun süre arşivlerde demlenir, dinlenir.

Kilit Şarkılar: Bad Habit, Mercury, Static, Sunshine

Alex G – God Save The animals

Sanki Alex Giannascoli dokuzuncu albümüyle gerçek zamanlı olarak yeni ve güzel bir fikir arıyormuş gibi daha yükseğe, daha baş döndürücü bir havaya tırmanmaya devam ediyor. Bu bilinçaltı keşif duygusu God Save The Animals'ı canlandırıyor. Giannascoli burada büyüleyici ve çoğu zaman dolambaçlı bir karakter kadrosuyla şarkı söylüyor, onların düşüncelerini takip ediyor ve sesini değiştiriyor.

Kilit Şarkılar: Runner, Mission, After All, Blessing

Yazarın Tüm Yazıları