Mustafa Varank Bursa’nın sanayideki yol haritasını çizdi

14 Mayıs seçimleri için AK Parti’den Bursa milletvekili adayı olan Mustafa Varank, hafta sonu Bursa medyası ile bir araya geldi.

Haberin Devamı

Zaten oldum olası son derece pozitif bir kişiliğe sahip olan Sanayi ve Teknoloji Bakanı’nın Bursa’ya nasıl bir sinerji kattığını basın buluşmasında bir kez daha gördük.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank basın ile buluşmasında Bursa’yı ne kadar iyi tanıdığını ve Bursa’nın hemen her sorununa ve beklentisine hakim olduğunu bir kez daha gösterdi.
Kendisinin bir sunumu ile başlayan basın buluşmasında daha sonra Varank basın mensuplarından gelen tüm sorulara da tek tek yanıt verdi.

Mustafa Varank Bursa’nın sanayideki yol haritasını çizdi

Örneğin, Bursa’nın en öncelikli beklentisinin hızlı tren olduğunu henüz hiç bir basın mensubu sormadan kendisi dillendirdi.
Hızlı tren konusuna değinirken, aslında bir gerçeği de oraya koydu Varank.
Bursa’nın son 20 yıldaki ulaştırma yatırımları ile İstanbul, Ankara ve İzmir ile zaten entegre hale getirildiğini, hızlı tren öncesinde Osmangazi Köprüsü ve Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolu ile ticaret konusundaki lojistik ihtiyacının da büyük oranda giderildiğini belirtti.
Tezini de rakamlarla dile getirdi.
Örneğin Bursa için sanayi en önemli konu.
Sanayinin ihtiyacı olan en önemli unsur ise lojistik.
Türkiye’de lojistiğin halen yüzde 65’inin karayolu taşımacılığı ile olduğunu, bu yüzden de yapılan ulaştırma yatırımları ile Bursa’nın bu konuda ihtiyacının büyük oranda giderildiğini vurguladı.
İlave olarak deniz yolu ile yapılan lojistik için de Gemlik limanının kapasitesinin her geçen gün artırıldığına da vurgu yaptı.
***
Milletvekili listeleri açıklandığında Mustafa Varank’ı listelerde görenler bir an “Acaba Varank bir şey katabilir mi Bursa’ya” tereddütleri oluşmuştu.
Sanırım Mustafa Varank ile ilgili Bursa kamuoyundaki tereddütler, geride kalan bir kaç haftalık dönemde ortadan kalktı.
Geride kalan yaklaşık 1 aylık dönem bu tereddütlerin ortadan kalktığını net bir şekilde bizlere gösteriyor.
Varank zaten daha söze başlarken ilk vurguladığı konu “Ben ithal aday değilim. Bizzat ve bundan sonra Bursa’nın öz evladıyım” diyerek konuya hazır olduğunu da gösterdi.
***
Bursa için en önemli başlıklardan birisi sanayi olunca ve bir Sanayi ve Teknoloji Bakanının Bursa’dan aday olması ile tabii ki en çok konuşulması gereken de Bursa sanayisinin geleceğiydi.
Mustafa Varank’ın basın ile buluşmasının son bölümünde de kendisine Bursa sanayisinin geleceği soruldu.
Varank, Bursa sanayisinin geleceğini 3 başlıkta ortaya koydu.
* Birincisi katma değeri yüksek, yani yüksek teknolojili ürünler ve sanayinin geliştirilmesi.
* İkincisi yeşil sanayi.
* Üçüncüsü mesleki eğitim.
Varank bu 3 başlığı da şu sözlerle ifade etti:
“Bursa için katma değerli üretimi mutlaka daha hızlandırmamız lazım, bunun örneklerini Togg ile yapıyoruz. Türkiye’nin ilk otomotiv batarya fabrikasının temellerini attık. Bu katma değerdir. Bu Bursa’yı 100 birim insan gücü ve yatırımla katma değer üretmek demek. Yüksek teknoloji ve katma değerli üretime destek vereceğiz. ArGe projelerine destek vermek, tasarım merkezlerinin sayısını artırmaktan geçiyor. Bu bizim 1 numaralı gündem maddemiz olacak. İkincisi yeşil sanayi. Bizim Bursa’da yeşil ve sürdürülebilir sanayiye geçmemiz gerekiyor. Bunun yolu da mevcut yatırımların dönüşümünden geçiyor. Bursa sanayisi eleman arayan, kalifiye eleman ihtiyacı duyan şehirlerin başında geliyor. Sanayi ve üretimde çalışan insan kaynağını daha kabiliyetli hale getirmek üçüncü başlığımız oluyor.”
***
Baktığımızda bu 3 başlık çok doğru tespitler.
Benim de sık sık dile getirdiğim hususlardan birisidir özellikle kalifiye eleman ihtiyacı.
Geçtiğimiz günlerde Togg’un ilk banttan indirilme töreni esnasında Togg CIO’su Gürcan Karakaş bir istihdam rakamından söz etmişti.
Togg, temelleri atılan batarya fabrikası ve yan sanayilerle birlikte bölgede istihdam rakamının en az 20 bin olacağını söylemişti.
Bu rakama ulaşma süresi ise sadece bir kaç yıl.
Yani bölgenin ve Bursa’nın en geç 3 yıl içinde mesleki eğitimini almış kalifiye ara elemana ihtiyacı var.
Bugün deseniz bırakın 20 bini, bu niteliklerde 3 bin kişi dahi bulamazsınız.
Dolayısıyla Bakan Mustafa Varank’ın da ortaya koyduğu sanayi için bu 3 başlık üzerine tüm dinamiklerin fazladan mesai yapması gerekiyor.
Üniversitesi, yerel yönetimi, sanayi ve ticaret odaları, Milli Eğitimi ile Bursa, sanayideki bu 3 başlığa odaklanmak zorunda.

Yazarın Tüm Yazıları