Konut projesinden sonra arsa projesi nefes olacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı Sosyal Konut projesinde başvurular devam ediyor. Başvurular 31 Ekim tarihinde tamamlanacak.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan bakanlar kurulu toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada ilk etapta yapılacak olan 250 bin konut için 7 milyon 200 bin kişi başvuruda bulundu.
Aynı konut projesinde Orhangazi için 150 konut yapılacak. Orhangazi’de de bu konutlar için başvuru sayısı 7 bini geçmiş durumda.
Daha önce bu proje ile ilgili görüş belirtirken, sosyal konut projesinin ev hayali kuranları ev sahibi yapmasının yanı sıra, ekonomiye de büyük katkı sağlayacak bir proje olduğunu söylemiştim. 250 bin konutun en geç 2 yıl içinde yapılacak olmasından dolayı ekonomide ciddi bir hareketlilik yaşanacak.
Aynı zamanda konut kira ve satışlarında yaşanan fahiş artışların da bir nebze olsun önüne geçmiş olacak.

***
Konut projelerinin yanı sıra İlk evim ilk arsam projesi kapsamında arsa satışları için de başvurular başladı. TOKİ Türkiye genelinde arsa satışları için başvuruları hafta başı itibarı ile başlattı. Arsa satışları ile ilgili olarak Bursa bölgesinde de arsalar satışa çıkacak. Açıklanan listeye göre arsalar, Bursa Merkez, Orhangazi, Gemlik ,Harmancık, Keles, Büyükorhan ve Orhaneli’de satılacak. Arsa projesi ile ilgili olarak da Cumhurbaşkanı Erdoğan bir açıklama yaptı. Arsaların tapularının en geç 2 yıl içinde teslim edileceğini
arsaların imarlı olacağını, ve inşaat yapılması şartı ile satışa sunulacağını söyledi. Böylece konut hamlesinden sonra arsa projesi ile birlikte de ciddi bir hareketlilik bizleri bekliyor.

***
Konuya Orhangazi özelinde bakacak olursak, öyle görünüyor ki Orhangazi’nin yeni imar sorununu yerel yönetimin çözmesi ya mucizelere kaldı, yada çok uzun bir sürece.
Oysa Orhangazi artık konut üretme noktasına sıfır noktasına kadar ulaşmış durumda. Yeni bir imar alanı oluşturulamadığı için, ilçede ne kiralık daire bulmak mümkün,
ne de satılık. Şansınız var da bir daire buluyorsanız, satışı da kiralaması da fahiş rakamlara ulaşıyor. Ve ne yazık ki yıllardır bu sorunun çözümü için de hiç bir somut adım atılamadı. Sorunu yine öyle görünüyor ki devlet çözecek.
TOKİ’nin satışa çıkaracağı arsalar içinde Orhangazi’de iki nokta görünüyor. Henüz bu arsaların nereler olduğu belli değil, yada belli fakat açıklanmadı. TOKİ Orhangazi’deki bu arsaları satışı ile birlikte yeni bir konut alanı da üretilmiş olacak. Kaç dönüm olur, kaç konut üretilebilecek arsalar olur bunu şimdilik bilemiyoruz. En azından bu da bir adımdır. Orhangazi’de yapılacak olan 150 konut ve arkasından gelmesi beklenen ikinci etap konut projesinden sonra, arsa satışı ile birlikte üretilecek yeni konutlar tam anlamı ile can suyu olacak. Bu cansuyunu da TOKİ eli ile devlet ilçeye sunmuş olacak.

***
Yeri gelmişken yeni konut alanları konusuna da değinmekte fayda var. Yeni imar alanı bu ilçenin artık olmazsa olmazı seviyesinde bir konu. Orhangazi Belediyesi bu konuda gerekli çalışmasını yapıp ilçeyi bu hususta rahatlamak zorunda. Bir de Ticaret Odası var. Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası’nda meclis ve yönetim kurulu seçimleri yapıldı. Orhangazi TSO’ya seçilen yeni yönetimin de gündemi artık bu konu olmalı. Bu hususta odanın ilgili meslek grubu öncülük edip yeni imar alanları için Belediye ile organize bir çalışma yürütmek zorunda. Çünkü bu konu belediyeyi olduğu kadar, Ticaret ve Sanayi Odası’nı da ilgilendiriyor. Yer, mekan, muhit bilemem, ama bu şehrin hızlı bir şekilde yeni imar alanına ihtiyacı olduğu artık sağır sultanın dahi bildiği bir konu. Orhangazi Belediyesi ve Ticaret ve Sanayi Odası bu konuda seferberlik ilan edip,
şehri rahatlatacak bir çalışma mutlaka yapmak zorunda.

Yazarın Tüm Yazıları