Gürle, Saitabat olur mu?

Bursa’nın Saitabat Köyü’nü sadece Bursa bölgesi değil Türkiye genelinde tanımayan yoktur heralde.Saitabat Köyü, Kestel’in üst kesimlerinde Uludağ’ın eteklerinde cennetten bir köşe köy idi.

Haberin Devamı

Tıpkı Bursa’nın tüm köyleri gibi, doğası, verimli toprakları, turizme açık alanları ile Saitabat köyünde köyün kadınları inanılmaz bir işi başardı.
Saitabat’ta kurulan Saitabat Köyü Kadınları Dayanışma Derneği kurulduğu günden bugüne kadar yaptığı çalışmalarla Saitabat’ı Türkiye’ye tanıttı.
Saitabat Köyü Kadınları Dayanışma Derneği kuruluş amacını şu cümlelerle ifade ediyor: “Köydeki kadınların kendilerine olan özgüvenlerini arttırmak, aile bütçesine katkıda bulunmak, yardıma muhtaç insanlara yardım etmek ve en önemlisi de kültürlerine sahip çıkmak gibi amaçlarla kurulan dernek, Türkiye’nin ilk köy kadınları derneği olma özelliğine sahiptir. Amacımız toplumumuzda kadın olarak var olmanın zor koşullarda gerçekleştiği bu çağda azim ve kararlılığıyla birçok köy kadınına örnek olmaktır.”
Bu kuruluş manifestosu ile kurdukları işletme ve kendi elleriyle yaptıkları ürünleri köye gelen insanlara satmakla başlattıkları büyümeyi olağanüstü bir noktaya taşıdılar.
Böylece Saitabat Köyü dört bir yandan hem yerli hem yabancı turist ağırlamaya başladı.
Bugün itibarı ile köy girişinde Kadın Kooperatifine ait işletme ile de hem kendi aile bütçelerine hem köylerine maddi destek sağlamayı başarıyorlar.
Saitabat Köyü’nün bu yükselişi bölgede birçok köye ve kadın kuruluşlarına da ilham kaynağı olmayı başardı.
Bursa’nın birçok köyünde benzer oluşumlar ortaya çıkmaya, her çıkan oluşum da kendi yaşadıkları köylere ve bu köylerde yaşayan kadınlara katkı sağlamaya başladı.

Haberin Devamı

*
Bugün bakıldığında Saitabat’taki oluşuma benzer birçok bölgede oluşum görebilirsiniz.
Bunlardan bir yenisi için ise Orhangazili Kadın Kooperatifi ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu harekete geçti.
Öncelikle Kadın Girişimciler Kurulu’nun (KGK) yürüttüğü Örnek Köy uygulamasına göz atmakta fayda var.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bünyesindeki KGK, Türkiye genelinde örnek köy uygulaması ile tarihi, doğası ve farklı özellikleri ile öne çıkan köylerde çalışmalar yürütüyor.
TOBB, KGK’nın yürüttüğü bu projenin en büyük destekçisi ise OPET firması.
İşte bu proje kapsamında TOBB Bursa ve buna bağlı olarak çalışan Orhangazi Kadın Girişimciler Kurulu da harekete geçti.
Orhangazi KGK’nın hedefinde ise Orhangazi’nin tarihi özelliği ile öne çıkan köyü Gürle köyü oldu.
Bu konuda daha önce ön ziyaret ve incelemeler yapıldı.
Gürle köyü, Orhan Gazi zamanında yapılan ilk caminin burada olması, tarihi Osmanlı hamamı, tarihi çeşmeleri, tarihi ve eski otantik evleri ile öne çıkan bir köy.
Bu konuda Orhangazi KGK, Bursa KGK başkanı ve yöneticileri ile geçtiğimiz günlerde Gürle Mahallesi’ni gezip Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası’nda da bir toplantı gerçekleştirdi.
Bu noktadaki hedef, Örnek Köy projesiyle köylerin kendi kendine yetmesi, tarihi, coğrafi ve kültürel potansiyellerinin değerlendirilmesi, yanı sıra eğitim seviyesinin yükseltilmesi ve buralarda çevre bilincinin geliştirilmesi amacı ile harketle,
Gürle Mahallesi için de bir planlama içine girilmiş durumda.
Aslında Gürle Köyü için ‘Örnek Köy projesine dahil edilecek’ demek şimdiden erken; ama bir düşünce ve planlama bu yönde devam edecek.
*
Peki, Gürle Köyü bir Saitabat olabilir mi?
Bunun için işin aslına bakarsanız Gürle Mahallesi’nde her potansiyel mevcut.
Tarihi, coğrafi konumu, İznik Gölü’ne yakınlığı, harika doğası, köy içindeki tarihi ve son derece güzel tarihi evleri ile Gürle böyle bir proje için aslında biçilmiş kaftan olabilir.
Burada gerekli olan köy kadınlarını da işin içine dahil ederek, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ile birlikte burada kolları sıvamak. Gürle Mahallesi’nde yaşayan kadınların böyle bir projeye dahil edilmesi ise olmazsa olmazlar arasındadır.
KGK bu ayrıntıyı da göz önünde bulundurarak, Gürle için kolları sıvayabilir.
Eminim bu sayede Gürle Mahallesi ve dolayısıyla Orhangazi bölgesi de arzuladığı istediği, özlediği turizm avantajlarını yakalamış olur.

Yazarın Tüm Yazıları