Eğitimde yeni dönem nasıl başlıyor?

2022-2023 eğitim öğretim sezonu başladı.

Haberin Devamı

Öğrenciler ve öğretmenler yaz tatilini tamamlayıp ders başı yaptılar. Okulların açılacak olmasından dolayı geçen hafta öğrenci ve velilerde alışveriş telaşı vardı. Bu hafta ise tüm öğrenciler koşarak ders sıralarına geldiler. Yeni bir dönem de başlamış oldu.

***
Her eğitim öğretim sezonu öncesinde tartışılan konulardan birisi şudur; “Okullarımız ve eğitim camiamız yeni döneme hazır mı?” Bu sorunun cevabı herkese göre değişir.
Geçmişe göre eğitimde özellikle fiziki şartların çok daha iyi bir seviyeye geldiğini, ders kitaplarının ücretsiz verilmesinden, derslik sayılarının artması, 40 kişilik sınıflardan, bugün 20-25 kişilik sınıflara gelinmiş olması, eğitimde aslında gelinen noktanın genel manada iyi olduğunu da ortaya koyuyor. Ancak tabi ki eğitim sektörünün çok hareketli olması, milyonlarca paydaşı olması, her gün yoğun bir sirkülasyonun yaşanmasından dolayı sıkıntıların da fazlasıyla yaşandığı bir sektör.
Dolayısıyla eğitimde sorun konusu da böylece göreceli bir konu olarak karşımıza çıkıyor.

***
Orhangazi’de eğitimdeki durum ne? Okulların durumu, öğrenci sayısı, derslik sayısı ve planlanan yatırımlar neler? Yeni dönem Orhangazi’de nasıl başladı. Bu konuda AK Parti ilçe başkanı Gökhan Ulusu geçtiğimiz gün rakamlar içeren bir bilgilendirme paylaştı. Ulusu’nun verdiği rakamlara bakarken eğitimde Orhangazi açısından büyük meselelerin aşılmış olduğunu da söyleyebiliriz. Şöyle ki; örneğin Milli Eğitim Müdürlüğü verilerine göre Orhangazi’de 2002 yılında 11 bin öğrenci varken, bugün 14 bin öğrenci yer alıyor. Öğretmen sayısı da tıpkı Türkiye genelinde olduğu gibi yaklaşık 2 kat artmış durumda. 2002 yılında 484 öğretmenin görev yaptığı Orhangazi’de bugün kadrolu 924, sözleşmelilerle birlikte binin üzerinde öğretmen görev yapacak. Bu noktada öğrenci sayısının artış oranının kat ve kat fazlası olarak öğretmen sayısının arttığını da oransal olarak söyleyebiliriz.

***
En önemli husus derslikler konusu. Milli Eğitim Müdürlüğü’nün resmi verilerine göre 2002 yılında Orhangazi’deki derslik sayısı 272’ymiş. Bugün ise Orhangazi genelinde 519 derslik mevcut. Tabi bu rakamlar da haliyle sınıf başına düşen öğrenci oranına da yansımış. 2002 yılında ilköğretimde 36, ortaöğretimde ise 45 öğrenci aynı sınıfta ders yaparken, bugün ilköğretimde 25, orta öğretimde ise 24 kişilik sınıflarda eğitim görülüyor.

***
Açıkçası bu rakamlara bakıldığında önemli bir gelişim olduğunu söyleyebiliriz. Öğrenci artış oranına karşılık, derslik sayısının artış oranının hayli yüksek olduğunu, öğrencilerin artık daha refah sınıflarda eğitim gördüğünü, en önemlisi de öğretmen sayısının artışını görünce önemli gelişim olarak görebiliriz.

***
Tabi ki tüm bunlar eğitimde herşeyin toz pembe olduğunu da göstermiyor. Örneğin, 2020 yılında yıkım kararı alınan Orhangazi genelindeki 3 okulun yerine yenileri henüz yapılmadı. Bu 3 okuldan Sölöz İlkokulu’nda inşaat sürerken, Kız Meslek Lisesi’nde ise önümüzdeki günlerde inşaatın başlaması bekleniyor. Bu seneyi de saydığımızda 3 eğitim dönemi bu okullar yapılamamış oldu. Bunlara ilave olarak yine yıkımı yapılan Atatürk İlkokulu binası ile ilgili de hiç bir gelişme bulunmuyor.
Ve benim çok önem verdiğim Mesleki Eğitimde Endüstri Meslek Lisesi binasının atölye binalarının yenilenmesi ve okula ilave derslikler yapılması konusu da bu yıl henüz yapılamayan bir proje olarak hafızalarda kaldı. Bu ihtiyaçlar konusunda somut ve ciddi adımlar atılması eğitimdeki sorunların tamamen giderilmesi açısından son derece önemli.

***
Ve Nitelikli okul. Ne yazık ki bir kaç yıl önce açılan Süleyman Şah Sosyal Bilimler lisesi dışında Orhangazi’de nitelikli bir okul olmaması da şehir için ciddi bir kayıp olarak görülüyor. Bu konuda TOBB’un yapacağı yeni okul binasının bir nitelikli lise olması da eğitim adına olmazlar arasında yer alıyor. Çünkü Orhangazi’nin nitelikli tüm öğrencileri Orhangazi’de bir Fen lisesi yada karma bir Sosyal Bilimler lisesi olmamasından dolayı ilçe dışına gitmek zorunda kalıyor. Bu da eğitimdeki istatistiklere de olumsuz yansıyor

***
Bir not da planlanan yeni yatırımlara açmak gerekiyor. Orhangazi’de şu anda devam eden 1 ilkokul, 1 lise 1 de ortaokul inşaatları var.
Yine önümüzdeki günlerde de 2 yeni Ana Okulu, 2 yeni ortaokul binalarının yapımına da başlanacak.

***
Son söz olarak; eğitimde fiziki şartlar ne kadar iyileştirilirse iyileştirilsin, eğitimin içini ilimle, bilimle dolduramazsak boş binaların hiç bir ehemmiyeti de kalmaz.
Dolayısıyla içi daha dolu bir eğitim sistemi hayalimiz hala devam ediyor. Ve umuyorum ki fiziki şartlar ile birlikte bu iyileşmeye de şahitlik ederiz.

Yazarın Tüm Yazıları