Şef konuştu!

Şef çok dikkat çeken bir zamanlama ile konuştu. Aydınlık gazetesinin manşetinde yer alan habere göre şef Türkiye’nin saldırgan bir tutumda olmadığını söyledi ve çatışmayı Amerikalıların kışkırttığını iddia etti. Şimdi diyeceksiniz ki şef kim, ne önemi var söylediklerinin...

Haberin Devamı

Şef, Rusya Devlet Başkanı Putin’e elleriyle servis yapan kişi, Yevgeny Prigozhin. Sosisli standıyla başladı, yemek imparatorluğu kurdu, “Putin’in şefi” denildi. Uzun süredir sadece yemek yapmıyor.  Rus Federal Haber Ajansı’nın da Internet Research Agency adlı propaganda sitesinin de sahibi Yevgeny Prigozhin. Yemek fabrikasının yanı sıra trol ordusu da var.

Şef konuştu

2016 yılı ABD başkanlık seçimlerine Rusya’nın olası müdahalesinin soruşturmasına “seçimlere müdahalede bulunduğu” gerekçesiyle Rus trol fabrikası ve sahibi Yevgeny Prigozhin de dahil edilmişti. Bitmedi... Şef Prigozhin’in Libya’da, Suriye’de sahada olan Rus paralı askerleri Wagner’in de sahibi olduğu belirtiliyor. Putin’in şefi, sırdaşı, Ermenistan-Azerbaycan arasındaki çatışmalar ve Dağlık Karabağ sorunu hakkında Aydınlık gazetesine konuştu. Sırdaş şef Prigozhin’in açıklamalarını, satır aralarını, zamanlamasını ve konuşulan olasılıkları madde madde sıralayalım...

Haberin Devamı

Rusya, Ermenistan’ın hamisi olsa da bu krizde kullandığı temkinli dil dikkat çekiyor. Başından beri yapılan açıklamaları “arabuluculuk, ateşkes, Moskova’da taraflara ev sahipliği, itidal, tüm bölge ülkelerini itidale, çatışmanın taraflarını da askeri faaliyetleri derhal durdurmaya çağırması” şeklinde özetleyebiliriz.

Devlet yetkilileri tarafından yapılan bu içerikteki açıklamaların ardından, kimi zaman Suriye’de, kimi zaman Libya’da Türkiye’nin karşısına çıkan Wagner’in patronu sırdaş şef Prigozhin Türkiye’ye destek açıklaması yaparken, Ermenistan Başbakanı Paşinyan’dan duyulan rahatsızlığın da nedenini anlattı.

Prigozhin, Aydınlık gazetesine “Türkler, Ermenistan sınırını geçmedikleri sürece, hukuki olarak Karabağ çatışmasına müdahil olma hakkına tam anlamıyla sahiptir. Ermenistan ve Azerbaycan, uzun seneler Dağlık Karabağ’daki çatışmaları durdurma imkânını buldular, öyle ki Rusya onları anlaşma masasına oturtmuştu. 2018 turuncu devriminin ardından, yani Paşinyan’ın iktidara gelmesiyle çok yüksek sayıda Amerikan NGO’su Ermenistan topraklarında boy gösterdi. Sorunun özü burada yatıyor. Çatışmayı Amerikalılar kışkırtıyor” dedi.

Haberin Devamı

Kısacası Rusya’da Paşinyan’ın ABD bağlantısından rahatsızlık var. Mesele sadece ABD ya da ABD’nin NGO’ları da değil, genel olarak bir süredir Rus yönetiminin Paşinyan’a sıcak bakmadığı biliniyor.

Son olarak Karabağ’da Rusya ve Türkiye’nin karşı karşıya gelmemesi konusunda sessiz bir uzlaşma olabilir. Bu uzlaşmanın bir ucu da İdlib’e uzanıyor olabilir. Bunu önümüzdeki günlerde daha net görebiliriz.

TBMM’DEN TÜM DÜNYAYA VE ULUSLARARASI KAMUOYUNA ÇAĞRI

CUMHURBAŞKANI Erdoğan, TBMM’nin açılışında yaptığı konuşmanın büyük bölümünü dünyanın uluslararası kurumlar açısından içinde bulunduğu çıkmaza ve dış politika perspektifine ayırdı. Bugüne kadar “Dünya beşten büyüktür” sözleriyle birçok kez uluslararası kurumların dünya sorunlarını çözmede yetersiz kaldığını söyleyen Cumhurbaşkanı, açık açık “Birleşmiş Milletler’den başlayarak kurumlar tıkandı. Uluslararası düzen yıkılıyor. Ya uluslararası kurumlar tüm insanlık için güvenliği, istikrarı, adaleti sağlayacak şekilde yeniden yapılandırılacak ya da yeni kurumlar inşa edilecek” dedi.

Haberin Devamı

Küresel ısınma, iklim değişikliği, açlık, dünyadaki kriz noktaları, çatışmalar, vekâlet savaşları, küresel güçlerin sömürüsü, eşitsizlik, adaletsizlik gibi sorunlara artık salgın da eklendi. Tüm bunlara ek olarak salgınla dünya ekonomisindeki olumsuzlukları da göz önünde bulundurarak uzmanlar tarafından da dile getirilen “Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak” endişesi, aynı zamanda tüm dünya için bir alarm cümlesidir. Ülkeler ya bir araya gelerek bu sorunların adaletli bir şekilde çözülmesi için gereken yapısal adımları atacak ya da bir süre sonra kaos kaçınılmaz olacaktır.

 

Yazarın Tüm Yazıları