Aman gevşemeyin! Sevinmek için henüz çok erken...

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Edirne’de yaptığı açıklamada, “Tüm Türkiye’de son iki haftada hastaneye başvuru yarı yarıya düştü. Bu sürecin sonunda vaka sayılarının çok azaldığı gerçek bir bayramı yaşamak istiyoruz” dedi. Hepimizin isteği vaka ve ölüm sayılarının azalması. Ancak yine hepimiz bu iki yılda acı ile öğrendik ki; sevinip birden açıldığımızda ya da gevşediğimizde o sayılar yeniden artıyor... Değerli Hoca; Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’ı aradım.

Haberin Devamı

KISITLAMANIN ETKİSİ EN AZ 1 HAFTA SONRA...

Vaka sayılarındaki azalma için Mehmet Hoca henüz umutlu konuşmuyor. Kısıtlamanın etkisinin bir haftadan sonra görülmeye başlanacağına dikkat çeken Mehmet Ceyhan, Türkiye’de belirtisi olanlara test yapıldığını yani tarama yönetiminin tercih edilmediğini hatırlattı. Mehmet Hoca, Sağlık Bakanı Koca’nın, “Test sayısının düşmesi vaka sayısının düşmesinin sebebi değil sonucudur” sözünü ise şöyle değerlendirdi:

“Hastalık gençlerde ve çocuklarda yaygın. Üstelik çoğu belirtisiz geçiriyor. Türkiye’de belirtisi olmayanlara test yapmıyoruz. Tarama yöntemi tercih edilse vaka sayısındaki artışı görürüz. Kısıtlı test yapıldıkça, vaka sayısı az çıkar.”

İKİ KRİTİK TARİH

Mehmet Hoca’ya göre Türkiye’nin salgınla mücadelesinde önünde iki kritik tarih var:

18 Mayıs

Haberin Devamı

18 Haziran (Haziran ayının ortaları)

18 Mayıs’ta kapanma son bulacak. Eğer kontrolsüz bir biçimde tersine göç görüntüleri ortaya çıkarsa yani memleketlerine ya da sahillere gidenler şehirlerine kontrolsüz dönerse ve Türkiye tüm kısıtlamaları kaldırır yani birden açılırsa, haziran ayı ortalarında vaka sayıları yine artacak.

NASIL AÇILMALI?

Peki nasıl açılmalı? Mehmet Hoca’nın formülü şöyle:

“En çok bulaş riski olan kısıtlamalar sonraya bırakılarak, aşama aşama açılmalı. Diyelim ki önce restorantları açtınız. 1-2 hafta bekleyecek, sonuçlarını izleyeceksiniz. Artış yok ise berberleri açacaksınız. Açılma 6-8 haftalık bir sürece yayılmalı. Toplu taşıma ve işyerlerinde kalabalıklaşma en riskli alanlar. Evinden çalışabilenler bunu mutlaka sürdürmeli.”

YÜZDE 70 NASIL VE NE ZAMAN AŞILANIR?

Hoca, “Toplumun yüzde 70-75’i aşılanabilirse dördüncü dalga olmayacak” dedi. Dedi ama bu hiç de kolay değil. Neden mi? Parasını önceden peşin veren, anlaşmasını yapan ülkeler bir anlamda aşıları kapattı. Diğer yandan Çin hükümeti “Önce kendi vatandaşlarımı aşılayacağım” dedi. Kısacası şimdilik aşı bulmak kolay değil. Süreç ne yazık ki büyük miktarda aşılar için anlaşmaların önden yapılması gerektiğini de tüm dünyaya gösterdi. Parasını önden veren ya da aşı kapatan ülkelerin vatandaşlarının aşılanmasının tamamlanmasının ardından belli ki aşı bolluğu olacak. Ancak benzer sıkıntı 18 yaş altı için kapıda... Mehmet Ceyhan’ın bu konudaki uyarısı ise şöyle:

Haberin Devamı

“Dünyada üç firma 18 yaş altı aşılaması için çalışıyor. Bir terslik çıkmazsa çocuklar için aşılama sonbaharda başlayacak. Türkiye’nin yüzde 20’si 18 yaş altı. Şimdiden mutlaka hazırlık yapmamız gerekiyor. Aynı sorunla bir kere daha karşılaşmamak için Türkiye’nin 18 yaş altı aşılama için gerekli girişimleri ve anlaşmayı şimdiden yapması gerekiyor.”

Yazarın Tüm Yazıları