Ah bu Amerika

Hürriyet Ankara Bürosu’nun geleneksel kahvaltısının konuğu Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir idi. Özel açıklamalarını muhabirimiz Erdinç Çelikkan’ın haberinde okuyacaksınız. Benim gündemim ise Türk-ABD ilişkileri. İki ülke arasındaki sorunlu başlıklardan biri S-400 ve Patriot alımı. Türkiye, ABD’ye onlarca kez aynı teklifi yaptı:

Haberin Devamı

F-35’lerle S-400 arasında teknik sorun oluşur diyorsunuz, teknik heyet gönderin, inceleyelim, müttefikiniz olarak gerekeni yapmaya hazırız.

Türkiye, hava savunma sistemini güçlendirmek adına Patriot satın almaya hazır, gelin konuşalım.

Ah bu Amerika

Sonuç ne mi dersiniz?

Hiç... Amerikalılar yanıt vermiyor, gelmiyor, konuşmuyor. Aslında bir anlamda kaçıyorlar. İsmail Demir’in anlatımıyla amaç: “Üzüm yemek değil, bağcıyı dövmek.” Demir bir de örnek anlattı:

“Trump’ın ABD başkanlığı döneminde Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ile Japonya G-20 Zirvesi’nde karşılaştık. Kendisine ‘Ben mühendisim, uçak mühendisiyim. Siz bize F-35’lerle S-400’ler arasındaki iddia ettiğiniz sorunu teknik olarak açıklamaya mecbursunuz’ dedim. Bolton, “Evet gerçekten, biz size açıklama yapmalıyız’ yanıtını verdi ve gitti.”

Haberin Devamı

Sevgili okurlarım işte gidiş o gidiş... Bir daha da bu konuya gelinmedi. Umarım F-16 alımı ve modernizasyonunda da Türkiye’ye bir oyun oynayıp “Modernizasyona tamam, satışa hayır” demezler. Türkiye o modernizasyonu kendi de yapar.

METAFUATAVNİ

ÇOK değil, 7-8 yıl önce FETÖ, fuatavni adlı bir Twitter hesabından devletin gizli bilgilerini ifşa ediyor, polisin yapacağı operasyonları saati saatine bildiriyor, devlet büyüklerinin mahrem bilgilerini sızdırıyor, bu gibi doğru bilgilerin arasına manipülatif ve kara propaganda içerikli bilgiler de serpiştirip insanları yanlış yönlendiriyordu. Şimdi nereden çıktı bu diyeceksiniz. Hem Fuat Avni ile ilgili bir haberden hem de son birkaç haftadır sosyal medyada yaşananlardan. Tabii biraz da sordum soruşturdum. Geldiğim noktayı madde madde yazayım:

Art arda ismi cismi belirsiz sosyal medya hesapları açılıyor. Medya ve siyasetin önde gelen isimleri, abuk subuk iddialarla ve kişilerle ilişkilendiriliyor.

Siyasi kutuplaşmanın yarattığı coğrafyalarda kendi doğrularıyla yaşayan ve birbirlerine yabancılaşan kitlelerce ne yazık ki iddialar meşrulaştırılıp merkezdeki makul kitlenin gündemine sokuluyor. Ayıkla pirincin taşını..

Haberin Devamı

İsim vermek istemiyorum. Son birkaç haftada sosyal medya gündemini işgal eden iddiaları yayan hesapların FETÖ tarafından yaratıldığına kuşku yok.

Onca yıl sonra bile FETÖ’nün sosyal medya hesapları üzerinden kutuplaşmış toplumu manipüle etme gücü bulması çok tehlikeli.

Gerçek bilgiye yönelik talebin azalması tüm dünyanın sorunu. Elon Musk’ın Twitter’a önce 44 milyar dolar verip sonra sahte hesapların çokluğu nedeniyle almaktan vazgeçmesi bunun en büyük delili.

Bu konularda kalem oynatmış, literatür okumuş ve en önemlisi FETÖ’nün hedefi olmuş biri olarak diyorum ki:

“Öğrenilmiş çaresizlik yaşanılmasın, bir an önce yalan ve hakaret içerikler için caydırıcı aynı zamanda hukuka uygun bir düzenleme getirilmeli.”

Haberin Devamı

AK PARTİ’DE İSTANBUL İÇİN YÜZ YÜZE 100 GÜN VE KAYIP 1000 GÜN

BİR süredir AK Parti İstanbul’da bir anlamda teyakkuzda. 2023 seçimlerine doğru harekete geçen İstanbul İl Başkanlığı kapı kapı gezerek, 7’den 70’e İstanbulluyu dinliyor. Peki İstanbullu ne diyor? AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe anlattı:

İSTANBULLUNUN İLK GÜNDEMİ EKONOMİ

“İstanbul’un da temel gündem maddesi; ekonomi, enflasyon, istihdam.

Rusya-Ukrayna bağlamında oluşan güvenlik ve gıda krizi, Türkiye’nin dış politikada oynadığı rol, mülteci sorunu da konuşuluyor.

Gençlerin ise 3 ana gündemi var:

1- Geleceğe dair ümitlerinin sizde karşılandığını görmek istiyorlar.

2- İstihdamla ilgili beklentileri var.

Haberin Devamı

3- Türkiye’nin ülke olarak bir yere gelmesini ümit ediyorlar.

İstanbul’da Kürt seçmenin nüfusu da fazla. Özel çalışma gruplarımız var, taleplerini dinliyoruz.

Ah bu Amerika

AK PARTİ NE YANIT VERİYOR

Bu bir küresel krizdir diyoruz. Türkiye’nin içinden geçtiği süreçte ekonominin hem küresel hem bölgesel hem de kendi dinamiklerimizden oluşan tarafları var.

Süreci toparlamak için atılan adımları, Türkiye’nin uluslararası piyasalardaki pastadan daha büyük pay almasına aynı zamanda da içerdeki refah seviyesinin yükseltilmesine dair çabalarımızı paylaşıyoruz.

Vatandaşlarımız çözüm için Cumhurbaşkanımızın ve AK Parti’nin nasıl çabaladığını çok net olarak görüyor. Çözümü başka yerde aramıyorlar.

Haberin Devamı

İçine girmiş olduğumuz krizden de Türkiye’yi çıkaracak olan Recep Tayyip Erdoğan’dır.

Mülteci sorunu ile ilgili yerleşim tedbirleri alınıyor, birtakım sınırlamalar getiriliyor. Bazı iller, ilçeler, mahalleler, siteler belli oranlarda yabancıların yerleşimlerine kapatılıyor. Bu yıl sonuna kadar 1 milyona yakın geri dönüşün olacağı tahmin ediliyor.”

‘CHP’Lİ İLÇELERE DE ÇIKARMA VE KAYIP 1000 GÜN TOPLANTISI’

Yüz yüze görüşmeler AK Partili belediye başkanları ve vekillerin de katılımıyla CHP’li Küçükçekmece’den başlamak üzere, tüm CHP’li belediyelerin ilçelerinde de yapılacak.

Gelecek hafta “İstanbul’un Kayıp 1000 Günü”nü yani üç yılda neler kaybettiğini anlatacağız.”

Yazarın Tüm Yazıları