2022 biterken

Bir günde on ayrı son dakika verilebilen, gündemin aynı gün içinde üç kez değişebildiği canım ülkemde 2022’yi geride bırakırken; gazeteciler açısından daha zorlu bir yıla, seçim yılına, 2023’e giriyoruz.

Haberin Devamı

Seçimle birlikte 2023’e taşıdığımız bavulun içinde, başta enflasyon ve geçim sıkıntısını kapsayan ekonomi, göçmen sorunu, uluslararası sorunlar, savaş, daha çok demokrasi, kadına ve çocuğa şiddet gibi konular var. 2022’nin son günlerine iki fotoğraf damga vurdu. Biri Cumhur İttifakı’nın, biri ise Millet İttifakı’nın iki büyük partisinin liderlerinin fotoğrafları...

CUMHUR İTTİFAKI

2022 biterken
Erdoğan dün Bahçeli’ye pastalı doğum günü sürprizi yaptı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli zaten düzenli aralıklarla görüşüyorlar. Ancak bu görüşme yeni yılın son görüşmesi. Her iki isim de 2023 seçimlerine startı çoktan verdi. Yine de ana gündem maddeleri:

Haberin Devamı

- Seçim tarihinin öne çekilip çekilmeyeceği.

- Ekonomide yol haritası,.

- Dış politikadaki gelişmeler.

Cumhur İttifakı’nın 2023’te tüm bu konularda hızlı bir başlangıç yapmaya hazırlandığı biliniyor.

ALTILI MASA’NIN İKİ KRİTİK AKTÖRÜ

2022 biterken

Bir kare fotoğrafa yorum yapan çok oldu, “Kimine göre suratlar asık, kimine göre gergindiler”... Bu köşeyi takip edenler bilir, öyle ya da böyle “Yapılması gereken görüşme yapılacak” bilgisini daha önce vermiştim. İşte o görüşme yapıldı. Peki neden önemliydi ve tespitler neler?

- İki parti arasında sorunlar yaşandı mı? Yaşandı... İki parti medya üzerinden konuştu mu? Konuştu...

- İşte bu görüşme o sorunları masaya yatırmak ve medya üzerinden konuşmayı sonlandırma görüşmesiydi.

- İki lider ve kurmaylarına göre: “Masa ile ilgili yapılan speküslasyonlar yanlış. Artık masadan hiç kimse ayrılamaz. Seçmen ayrılma düşüncesinde olana faturayı keser.”

- İki parti arasında son dönemde yaşanan gerginliklerin konuşulması, bir ölçüde giderilmesi için bu görüşme önemliydi. Seçmenin tereddütünü de ortadan kaldırmaya yönelik adımdı.

- Medya üzerinden konuşmanın sakıncaları görüldü. İki lider telefonla ya da yüz yüze daha sık görüşme kararında.

Haberin Devamı

- Yine iki lider kurmaylarını dikkatli olmaları konusunda uyaracaklar.

-İmamoğlu meselesinin yaşattığı kırılmada, “Bir partinin içişlerine karışma” sözü de iki lider arasında açıklığa kavuştu. Akşener’in “İmamoğlu’na destek ve moral vermek, yanında olmak için gittiği, başka bir niyetinin olmadığı” anlatımının gündeme geldiği belirtiliyor.

- Sonuç derseniz, adaylık hâlâ konuşulmadı. Ancak bu görüşme diğer ikili görüşmelerin kapısını açtı yorumları yapılıyor.

- Altılı Masa’dan tek bir aday çıkar mı, yoksa herkes kendi adayını çıkarıp ikinci tur mu hedeflenir? Bu sorunun yanıtını ise yeni yılda öğreneceğiz.

COĞRAFYA KADERDİR ZORLU DIŞ POLİTİKA

İktidarın, Rusya-Ukrayna Savaşı’nda yürüttüğü denge politikası ile tahıl koridorunun açılması, Rusya-Ukrayna arası takas, ABD-Rusya istihbarat başkanlarının Ankara’da görüşmeleri gibi 2022 yılında çok önemli başarılar elde ettiğine şüphe yok. Bir yandan seçim hazırlıklarını sürdürürken, diğer yandan dış politikadaki gelişmeler 2023 yılında da önem kazanacak. Madde madde önemli başlıkları sıralamakta fayda var:

Haberin Devamı

- Türk-Amerikan ilişkileri nasıl gelişecek? F-16’larda sorun yaşanacak mı? Erdoğan-Biden görüşmesi olacak mı? 2023’ün cevap bekleyen kritik soruları.

- Türkiye terörle mücadele konusundaki kararlılığını sürdürüyor. Suriye’ye yönelik bir kara harekâtı için hazırlık var ancak şu an için diplomasi ön planda tutuluyor. 2023’teki gelişmeler kara harekâtının akıbetini de belirleyecek.

- İki yıldır Türkiye, Rusya, Suriye arasında süren istihbarat görüşmeleri Milli Savunma Bakanlıklarının da masaya dahil olmasıyla farklı bir boyuta taşındı. Terör örgütlerine karşı ortak bir mücadele verilebilecek mi? Rusya YPG’yi yanına çekme hamlesinden vazgeçebilecek mi? Esad muhalifleri sisteme dahil edecek mi? Mültecilerin dönüşü için gerekli altyapı oluşturulabilecek mi? Tüm bunlarla ilgili bir yol haritası 2023 yılında çıkabilir. Yine somut adım olmadan daha üst seviyede görüşmelerin yapılmayacağından hareketle, bu soruların yanıtları doğrultusunda masa dışişleri bakanları düzeyinde 2023 yılında toplanır. Liderler de en iyi senaryoya göre yine 2023 yılına kaldı.

Haberin Devamı

- Türkiye, Kuzey Irak’taki terör örgütü ile mücadelesini de sürdürmeye devam edecek. Türk güvenlik güçlerinin Irak’ta 30 kilometre derine indiği ve hat oluşturduğu bilgisini de verelim.

- Rusya ve Ukrayna’nın savaşı devam ettirmek için yeterli kaynağı ve motivasyonu olduğundan hareketle, bir süre daha devam etmesi beklenen savaşın bir donma sürecine gelmesi de yine yeni yılın ikinci yarısında olabilir. Türkiye’nin iki ülke arasındaki görüşmeleri ve arabuluculuk çabaları devam edecektir.

BİTİRİRKEN...

Yeni yıl bitmeden son yazım. Bu nedenle ülkemize daha çok huzur, güven, güçlü ekonomi, demokrasi, sevgi ve birbirimize karşı saygı diliyorum. Herkes için dileğim ise sağlık, mutluluk, huzur, iyi yaşam şartları. Yeni yılınız kutlu olsun, sevgiyle kalın.

Yazarın Tüm Yazıları