Kadın-erkek eşitsizliğine tahammül edemiyorum

Benim babam hiçbir şeye izin vermez, her şeyimi sorgular. Ama benden birkaç yaş küçük olan erkek kardeşim, her istediğini yapıyor. Bu kadın-erkek eşitsizliğine artık tahammül edemiyorum.

Haberin Devamı

Sevgili Güzin Abla, ben 23 yaşında bir genç kızım. İyi bir üniversitenin, sevilen bir bölümünde okuyorum. Fakat okulumu iki yıl geç bitireceğim.
Bunun sebebi de aslında ailemin bana baskı yapmasıydı. Özellikle de babamın...
Benim babam hiçbir şeye izin vermez, her şeyimi sorgular, bana güvenmez.
Güvenmez çünkü ona göre ben bir kız olduğum için erkeklerle vakit geçiremem. Bu düşünce yapısına sahip olduğundan dolayı beni devamlı kontrol ediyor, kimseyle görüşmeme izin vermiyor.
Ama ev işlerine gelince; her şeyi benim yapmam gerektiğini söylüyordu. Yapmadığımda telefonuma ve bilgisayarıma el koyarak beni cezalandırıyor.
Ama benden birkaç yaş küçük olan erkek kardeşim, her istediğini yapıyor. Ev işiyle de alakası yok. Erkek olduğu için kimse ona bir şey söylemiyor.
Ben çok yoruldum Güzin Abla. Bu kadın-erkek eşitsizliğine tahammül edemiyorum. Hep ağlıyorum. Özgürce yaşamak istiyorum.
Kendimi çok çaresiz hissediyorum. Yardımcı olacak hiç kimsem yok. 1 sene sonra okuldan mezun olunca hemen bir işe girip ayrı eve çıkmayı düşünüyorum. Ama bu planım bile en az iki yılımı alacak.
Babamın yaptığı haksızlıklar beni hayattan soğuttu. Ne olur bana çare bul.
Rumuz: Ayrımcılık

Haberin Devamı

Sevgili kızım, bu durum pek çok ailede yaşanıyor. Erkek çocuğunun okuması için çaba harcayan ama okumak için çırpınan kız çocuğunu, üniversiteyi kazansa bile göndermek istemeyen nice babalar gördüm ben.
Kız çocuğu daha adet görür görmez, “bunu artık evlendirelim” diye baskı yapan aileler mi istersin, erkek çocuğunun bir dediğini iki etmeyen ama kızcağıza bir renkli bluzu bile çok görüp, onu ağlatan babalar mı?
Bu tür ayrımcı tavırlar ne yazık ki sadece ailelerde görülmüyor ülkemizde. İş hayatında bile böyle sorunlar yaşanıyor.
Bazı kuruluşlarda erkek çalışana ödenen maaş ile kadın çalışana ödenen maaş arasında belirgin bir fark oluyor.
Aynı meslekten, aynı üniversiteden mezun olsalar bile, herhangi olumsuz bir durumda önce erkek çalışan korunuyor.
Bütün bunları bilmeli, kendini bu mücadeleye hazırlamalısın güzel kızım.
Tabii işe önce evden başla. Babana fazla ters tavırlar sergilemeden, yavaş yavaş ona bazı haklarını kabul ettirmeye çalış.
Sabırlı ol, üniversiteyi bitirip mesleğini ele aldıktan sonra, dilersen ayrı bir eve çıkabilirsin. Hatta başka bir şehre bile gidebilirsin.
Mesleğini ele alıp paranı kazandıktan sonra, kendi ayaklarının üzerinde durmayı başardığında, hayatında çok şey değişecektir.

Yazarın Tüm Yazıları