İnsanlar ve hayvanlar

Yaşamın çoğu alanında insanlar başkasını tanımlarken ya da kendisinin tanımlanmasında bazı hayvan isimleri kullanır. Ya kızar kızdırılır, ya da sevinir sevindirir. Hayvan türü, bu tanımlamada önemlidir... Bunun yanında insan, doğası itibariyle kendi cinsinden ve hayvanlardan ders de alır. İşte dersimiz...

Haberin Devamı

 

◊ Dişi aslan
Hayvanlar bir gün, “Kim daha çok çocuk doğurabilir?” diye çekişmeye başlar. Hep birlikte dişi aslana gidip danışırlar.
“Sen kaç çocuk doğurabiliyorsun” diye sorarlar aslana. “Bir” diye yanıtlar dişi aslan: “Fakat ben aslan doğururum.”
Dersimiz: Nitelik, nicelikten önemlidir.

◊ Yengeç ile annesi
“Neden böyle yan yan yürüyorsun yavrum?” diye sorar anne yengeç çocuğuna. “Düzgün yürüsene” der.
“Pekala anne” der çocuk, “Sen önümden düzgün yürü, ben seni takip ederim”...
Dersimiz: Hareketler sözlerden önde gelir.

◊ Aslan, koyun, kurt ve tilki
Aslanın biri, bir koyunu yanına çağırır ve nefesinin kokup kokmadığını sorar.
“Evet” diye yanıtlar koyun. Aslan bu yanıta kızar ve koyunu oracıkta parçalar.
Daha sonra kurda seslenip yanına çağırır, ona da aynı soruyu sorar.
“Hayır” diye yanıtlar kurt korkudan. Ancak o da yağcılık yaptığı için aslanın öfkesinden kurtulamaz.
Sıra tilkiye gelmiştir. Aynı soruyu tilkiye de sorar. Tilkinin yanıtı şöyle olur: “Üzgünüm, üşütmüşüm biraz, o yüzden burnum koku almıyor.”
Dersimiz: Akıllı kişi tehlikeli durumlarda konuşmaz.

◊ Hasta geyik
Yaşlı bir geyik hasta düşer ve daha rahat otlayabilmek için güzel otlarla dolu bir çalılıkta yaşamaya başlar. Her hayvanla iyi geçindiği için pek çok hayvan sık sık geyiğin ziyaretine gelir.
Zamanla her gelen hayvan bu güzel otlardan tatmaya başlayınca, kısa süre sonra tüm otlar biter. Geyik hastalıktan kurtulur ama yiyecek hiçbir şey kalmadığı için bir süre sonra açlıktan ölür.
Dersimiz: Bazen iyi şeyler paylaşıldıkça bitebilir, elimizdekinin değerini bilelim.

◊ Farelerin toplantısı
Bir gün fareler bir araya gelirler ve kendilerine musallat olan bir kediden kurtulma planları yaparlar. Pek çok fikir öne sürülür. Hiçbiri kabul görmez.
En sonunda genç bir fare kedinin boynuna bir çan asmayı önerir. Böylece kedi kendilerine yaklaşırken farkına varacak ve kaçabileceklerdir. Bu öneri fareler tarafından alkışlarla onaylanır.
Bu arada, bir köşede sessizce onları dinlemekte olan yaşlı bir fare ayağa kalkar ve bu önerinin çok zekice olduğunu, başarılı olacağından hiç kuşkusu olmadığını belirtir. “Fakat” der, “Kafamı bir soru kurcalıyor. Aramızdan kim kedinin boynuna çan asacak?”
Dersimiz: İyi plan yapmak ayrı, o planı gerçekleştirmek ayrıdır.

¡¡¡¡

İnsanlar insan olduklarını...
Çocukken masallardan, büyüyünce kitaplardan, ihtiyarlayınca da arkalarında kalan yaşamlarından öğrenirler.
Aydınlar, siyasetçiler, gazeteciler, akademisyenler topluma çok şey borçludurlar. Bir işin ne olduğunu, nasıl yapılabileceğini biliyorken, bir başkasının yapamadığını görüp susmaları, kendilerini yetiştiren o topluma ve insanlığa ihanettir. Tarih; bir gün gelir her şeyi yazar.
Günün Sözü: Okumayan, düşünmeyen, ders almayan insanın milletine zararı büyük olur.
◊ Hukukçu, gazeteci yazar Nurullah AYDIN

Haberin Devamı

10 bin köpek bu sene için öldürülmekten kurtuldu

Haberin Devamı

Çin’de yapılacak Yulin Köpek Yeme Festivali’ne 1 aydan daha kısa bir süre kalmışken birçoğunun olmayacak dediği şey oldu. Başardık! Senin gibi milyonlarca imzacı sayesinde Yulin Festivali’nde bu yıl köpek eti yenilmesi yasaklandı!
Bu haber, 10.000’den fazla köpeğin gelenek uğruna yendiği, canlı canlı yakıldığı ya da kaynatıldığı dehşet verici bir kaderden bu yıl için kurtulduğu anlamına geliyor.
Ancak halen yapılacak çok şey var. Her şeyden önce bu kararın devamlılığını sağlamalıyız. Bundan sonra Yulin Festivali’nde köpek eti yenilmesi tamamen yasaklanmalı! Bunu da yine birlikte başaracağız.
Hayvanlar sevgiyi bilirler ve sevgiyi ifade edebilirler. Tehlikeyi, acıyı ve yalnızlığı hissedebilirler. Bazıları kelimeleri öğrenebilir, bazıları da insanları korur ve onlara destek olur. Ancak onlar oy kullanamaz, haklarını arayamaz ve kampanyaları imzalayamazlar. En temel hakları olan şefkat, korunma ve yaşam hakları için seslerini duyuramazlar.
Onları koruyacak ve onların sesini duyuracak olanlar bizleriz ve Change.org da bunun için var. İstediğimiz değişimi, sesini duyuramayanlar için kararlı bir ses olarak bir araya gelerek gerçekleştirebiliriz.
Change.org’da Yulin kampanyası gibi hayvan hakları için açılmış ve başarıya ulaşması gereken pek çok kampanya var.
Bugün Change.org’un hayvan dostu destekçilerinden biri olarak, desteğinle onların kahramanları olabilirsin!
◊ Change.org’dan Sanem, Yiğit ve Erhan

Haberin Devamı

İmzalarımız sayesinde sesimizi ta Çin’e kadar duyurabilmemizi sağlayan Change org. ekibine sonsuz teşekkürler. Dilerseniz siz de hangi konuda olursa olsun, Change.org’a başvurarak kendi kampanyanızı başlatabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları