Hayvanseverler, apartman yönetimi kararları yüzünden mağdur oluyor

Hayvanseverler olarak büyük mağduriyet yaşıyoruz. Apartman ve sitelerin yönetim planında bulunabilen “binalarda ve dairelerde hayvan beslenemez” şeklindeki kararname elimizi ayağımızı bağlıyor.

Haberin Devamı

Sevgili Güzin Abla, bize yardımcı olacağınıza inanıyoruz. Çünkü siz yıllardır sevgili dört ayaklı dostlarımızla ilgili yazılarınızla onları korumak için mücadele vermektesiniz. Bizler hayvanseverler olarak büyük mağduriyet yaşıyoruz. Çünkü 5199 numaralı hayvanları koruma kanunu ile çelişen ve ondan çok daha uzun yıllar önce çıkarılmış apartman ve sitelerin yönetim planında bulunabilen, (bazılarında şükürler olsun böyle bir karar yok) “binalarda ve dairelerde hayvan beslenemez” şeklindeki kararname bizim elimizi ayağımızı bağlamakta.
Bu kararname, 5199 sayılı yasayla tamamen ters düşüyor. Site ve apartman yönetim planında bulunan bu maddeler, hayvanseverlerin sahiplenme isteğine set çekiyor. Çünkü bu durumda hayvanseverler, hayvanlarıyla yaşayabilecekleri bir daire ya da siteyi kolaylıkla bulamıyorlar. Apartman yönetim planlarında bulunan ve yıllar önceye dayanan bu kararlar yüzünden hem insanlar hem de hayvanlar mağdur olmakta.
5199 yasaya göre kedi ve köpekler bulundukları yerlerden alınıp aşılandıktan, kısırlaştırıldıktan ve belirli bir rehabilitasyona tabii tutulduktan sonra zorunlu olarak alındıkları yerlere bırakılmalıdır.
Ancak büyük yeşil alanlara sahip ve bitişik bahçeleri bulunan apartman ve sitelerde, yollardan kaçarak yaşam şansı bulmuş hayvanların, buralardaki hayvanseverler tarafından sahiplendirilmesi ya da açık alanlarda beslenmesi bu yönetim planı kararı ile engellenmekte ve onlara yaşam hakkı verilmemektedir.
Üstelik bu bahçeler ve sitelerin birbirine bitişik bağlantı duvarları ya da çitleri, hayvan geçişine engel teşkil edecek sınırlar değildir. Kısacası geniş bahçelere sığınmak isteyen hayvanların geçişlerini engellemesi mümkün değildir. Hal böyleyken sırf kişisel husumet ve hayvan düşmanlığı nedeniyle mağduriyet yaşayan hayvanseverler, 5199 sayılı yasanın öngördüğü gibi hayvanları kısırlaştırıp, beslenmelerini sağlamaktan vazgeçmek zorunda bırakılıyorlar.
Bu haksız yönetim kurulu kararları nedeniyle, sırf husumetten kaynaklanan girişimlerle, hayvanseverler yerlerinden yurtlarından edilebiliyorlar. Bu durumun en kısa zamanda Şehircilik, Orman ve Su İşleri, Adalet Bakanlıkları tarafından ele alınması gerektiğini düşünüyor, bu konuda bizlere destek olacağınızı umuyorum.
Ben, bu mücadelemde bana açılan dava karşısında hemen bölge Orman ve Su işleri Bakanlığına mail ile başvurup müfettişlerin gelip beslediğim kedilerin çevreye ve apartmana zarar vermediklerini, rapor ve belgelerle kanıtlamış bulunuyorum. Bu konuda mücadele veren hayvansever dostlara da örnek olmak isterim.
Rumuz: Mağdur bir hayvansever

Haberin Devamı

Sevgili hayvansever dostum, mektubunuz hem uyarı hem de ibret alınması gereken bir mücadele örneği. Gerçekten yeni binalarda olmasa da eski yapılarda bulunabilen yönetim planlarındaki bu kararların kaldırılması çok önemli.
Hayvanseverlerin gerek hayvan edinebilme, gerekse bahçelerinde ve çevrelerinde hayvanlara bakabilmeleri için bu değişiklik yapılmalı. İlgili bakanlıkların bu konuya önem vermelerini bekliyoruz.

Yazarın Tüm Yazıları